Stadsdeel Amsterdam Oost naar rechter over MuzyQ

Deelraad wil 27 miljoen betalen om muziekmakerscentrum over te kopen; eigenaar weigert

Christiaan Walraven ,

Vorige week maakte Stadsdeel Amsterdam Oost bekend een bod van 13,5 miljoen euro te hebben gedaan om muziekmakerscentrum MuzyQ over te kopen van de huidige eigenaar Stichting Orfeos Studios (SOS). Ook maakte zij gelijk bekend naar de rechter te stappen als het bod niet zou worden geaccepteerd. Inmiddels is bekend geworden dat de stap naar de rechter inderdaad gemaakt gaat worden.

Deelraad wil 27 miljoen betalen om muziekmakerscentrum over te kopen; eigenaar weigert

Vorige week maakte Stadsdeel Amsterdam Oost bekend een bod van 13,5 miljoen euro te hebben gedaan om muziekmakerscentrum MuzyQ over te kopen van de huidige eigenaar Stichting Orfeos Studios (SOS). Ook maakte zij gelijk bekend naar de rechter te stappen als het bod niet zou worden geaccepteerd. Inmiddels is bekend geworden dat de stap naar de rechter inderdaad gemaakt gaat worden. Verantwoordelijk stadsdeelwethouder Lieke Thesingh: 'In de twee jaar dat MuzyQ open is, is er nog geen cent aan huur betaald. De maat is vol.'

Naast de 13,5 miljoen euro die naar SOS zou gaan, kost het de gemeente nogmaals dit bedrag aan de FGH bank, omdat het stadsdeel zich eerder al garant had gesteld en de huidige ondernemer de bank niet betaalt. Door deze garantstelling ontstond vorig jaar al een politieke rel, waarna de PvdA fractie uit de coalitie stapte.

In MuzyQ is de afgelopen maanden hard gewerkt om vanuit de Dutchview studio’s in MuzyQ een viertal televisieprogramma’s, waaronder VPRO’s Boeken, op te kunnen nemen en uit te zenden. Daarnaast werden of worden ruimtes van het muziekmakerscentrum verhuurd aan bekende acts als De Jeugd van Tegenwoordig, Benjamin Herman, Caro Emerald, Candy Dulfer, The Opposites, De Dijk en Dazzled Kid.

Directeur Chris de Jong van MuzyQ verklaarde vorige week aan 3VOOR12/Amsterdam: “Elke nieuwe onderneming heeft aanloopverlies. Als je ons eruit zwiept, moet je opnieuw beginnen en moet het stadsdeel dertien miljoen euro verlies afboeken. Nu is het risico een miljoen per jaar.” Hij pleit daarom voor nog twee jaar en verwijt stadsdeel Oost bewust aan te sturen op een miljoenenfiasco.