Geheel nieuw is de situatie niet maar sinds vorige week dwingt stadsdeel Amsterdam Noord dat alle activiteiten binnen Helling3 definitief gestaakt worden. Het is een onveilig podum, er is veel geluidsoverlast en er wordt ingebroken op het terrein, aldus het bestuur. Het gedoogde pioniersproject van eigenaar Maurits de Wolff is volgens stadsdeel Amsterdam-Noord daarom niet langer te handhaven.
In 2006 begint de Wolff, als voortvloeisel van de creatieve broedplaats die Stichting Kinetisch Noord in de nabij gelegen scheeploodsen ontwikkeld heeft, met het organiseren van feesten. Onder de scheepshelling zit een mooie ruimte waar veel mee kan maar waar tot dat moment alleen een kunstenaar resideert en bij gelegenheid wat etentjes worden gegeven. De Wolff ziet meer kansen en neemt de ruimte onder handen om het een stabiele ontwikkeling te geven met veel muziek in de programmering.
Al die tijd is er op deze doe-het-zelf mentaliteit voortgebouwd en vertelde de Wolff ons eerder, in een interview eind 2010, flink te hebben gewerkt aan een professionele bedrijfsvoering. Zo zijn alle onveilige aspecten inmiddels aangepakt en kunnen er zonder veiligheidsproblemen een kleine driehonderd mensen naar binnen. Binnen een mum van tijd heeft het podium een roemrucht imago opgebouwd en gaat het in de undergroundwereld ook wel door het leven als De Bunker. Afgelopen najaar is een nieuwe stap gezet door een avond tijdens Amsterdam Dance Event te programmeren.
Om er echt een serieuze uitgaansgelegenheid van te maken met een diversere programmering, organiseerde Helling3 op 16 oktober 2010 Aflopende Zaak, een festival met veel Amsterdamse inbreng. Terwijl de Wolff rond die periode net officieel een rechtspersoon is geworden, wordt hij een paar dagen voor dit festival bij de voorbereidingen al door een opzichter van het stadsdeel op de vingers gekeken. Ondanks alle toezeggingen blijkt het doorgaan van dit feest voor aanvang al discutabel. Toch wordt ook de Aflopende Zaak een succesnummer met een uitverkocht hoogtepunt in de nacht.
Dat stadsdeel Noord het er nu, vier maanden later, niet bij laat zitten wordt deze week duidelijk. Met dezelfde bezwaren krijgt de Wolff een brief toegestuurd om per direct zijn activiteiten te stoppen. Het dancefeest dat op zaterdagavond plaats zou vinden moet afgelast worden. De Wolff geeft hier gehoor aan, om het risico van een boete van 100.000 euro boete te vermijden.
Toch heeft hij de grootste overtuiging dat hij alle aantijgingen kan weerleggen. "De lokale overheid heeft dan wellicht een groter doel voor ogen met de scheepswerf, van overlast of inbraak door onze klandizie is allerminst sprake. Het stadsdeel rept over toenemende criminaliteit gedurende de laatste maanden en schrijft dat direct toe aan Helling3; dit terwijl het NDSM terrein tegenwoordig het jaar rond wordt gebruikt door diverse externe organisaties en feesten" (zoals Valtifest en Voltt, red).
De crux zit hem in de invloed en macht van het stadsdeel. Terwijl de Wolff laat zien dat het mogelijk is zonder subsidie vanaf de grond een commercieel podium op te kunnen bouwen, wordt de jarenlange gedoogsteun toch bij willekeur onder de voeten weggetrokken. Het is niet ondenkbaar dat De Bunker op een gegeven moment opgaat in Stichting NDSM werf, de gekloonde versie van Stichting Kinetisch Noord die volledig onder toezicht staat van het stadsdeel. Als eerste opbouwende reactie geeft stadsdeelvoorzitter Rob Post te kennen dat hij 'het geweldig zou vinden dat de groep bezoekers die zich nu gedupeerd voelt over een tijdje op hetzelfde terrein in min of meer dezelfde undergroundomstandigheden een wel veilig feestje zou kunnen vieren, zonder dat e.e.a. criminaliteit veroorzaakt'.
Vooralsnog staat de Wolff lijnrecht tegenover het stadsdeel en heeft het voornemen om via gerechtelijke weg verdere stappen te zetten. Tot die tijd neemt de achterban van Helling3 alvast zelf het voortouw en kan iedere sympathisant een petitie ondertekenen.