Op nummer 16 van de Noorderkerkstraat in de Jordaan ligt Flesch Records, een tweedehands platenzaakje dat op zaterdag ook groente en fruit verkoopt. De zaak onderscheidt zich van de meeste platenzaken door een indrukwekkend aanbod in klassieke luisterapparatuur.
“Ik geloof niet in reclame,” zegt eigenaar Herman Verkoop, alias Harrie Inkoop. “Als mensen fanatiek ergens naar op zoek zijn, kunnen ze dat zelf best vinden.” Flesch Records hanteert een kritische handelswijze en spreekt daardoor overwegend een selectief publiek aan. Voor sommige vaste klanten worden er zelfs stapeltjes platen klaargelegd. De winkel is gespecialiseerd in klassieke muziek, maar heeft ook een fraai aanbod in jazz, popmuziek uit de jaren ’60 en ’70, chanson, ‘het betere cabaret’, een veelomvattende verzameling etnische muziek en een hoekje curiosa. “Ik verkoop alleen wat ik zelf interessant vind en de meeste hedendaagse artiesten vind ik niet boeiend. Ja, er zijn er wel bij die ik goed vind, zoals The Espers of Devendra Banhart, maar na de punk ben ik eigenlijk al afgehaakt.”
In 1999, na dertig jaar platen verzamelen, is Herman met de winkel begonnen. “Ik zat op de helft van mijn leven en had 70.000 platen. Voordat dat er 100.000 werden, moest er iets gebeuren. Door veel los te laten blijft uiteindelijk de essentie over.” Vanaf het begin beleefde de winkel goede tijden, maar de winkel kwam al gauw in moeilijk vaarwater terecht. Tegenwoordig maakt Flesch Records weer een voorzichtige groei door, terwijl de echte financiële crisis volgens Herman nog moet beginnen. Platenzaken hebben het zwaar in het downloadtijdperk, maar hij ziet ook dat vooral jonge mensen weer fanatiek goede muziek najagen. “Fantastic shop!”, zegt een jongen uit Londen bij het afrekenen.
Tijdens het gesprek schept Herman met verdeelde aandacht walnoten uit een houten kistje in doorzichtige tasjes. In een hoek staan kratten appels en peren opgestapeld. “Zonder fruit zou de winkel niet meer kunnen bestaan.” De winkel is nooit meer dan een halve week geopend, want samen met zijn vrouw woont hij in West -Friesland. “Ik woon in de stront en de modder. Ik vind het heerlijk met al die ruimte en de dieren om mij heen. Ik ben wel geboren in Amsterdam, maar ik voel me geen Amsterdammer.”
Het eetbare assortiment is een deel van de oogst van hun West-Friese buren en vormt een belangrijke inkomstenbron. De winkel ligt tussen twee markten in en om van deze ideale locatie de vruchten te kunnen plukken, dient er iedere zaterdag hard gewerkt te worden.
Herman over de naam van de winkel: “Mensen spellen het altijd verkeerd: tot mijn boekhouder en de belastingsdienst aan toe.” Daarbij geeft hij te kennen al sinds 35 jaar vegetariër te zijn. “De naam is een verwijzing naar Carl Flesch; een Hongaarse violist die in de eerste helft van de 20e eeuw honderden leerlingen opleidde en met veel zelfrelativering over klassieke muziek schreef.” In de winkel werkt ook een elektronicaspecialist die zijn pensioen naar een passie voor klassieke luisterapparatuur heeft ingericht. Overal in de winkel staan antieke radio’s en pick-ups uitgestald; picobello in orde, maar wel met een prijskaartje. Goedkoop is de winkel niet, maar voor de fanatieke muziekliefhebber zal er altijd iets moois te vinden zijn.