SPOKEN: dichter bij de dichter

Waar hiphop, poëzie & kunst bij elkaar komen...

Tekst: Anne Caroline Slump | Beeld: Sarah Oranje ,

Geen regulier evenement van het gesproken woord maar een interactief poetry concert waar artiesten, dichters en muzikanten uitgedaagd worden met niets anders dan hun woorden en de uitvoering daar van.

Waar hiphop, poëzie & kunst bij elkaar komen...

Kevin de Randamie, bekend onder zijn artiestennaam Blaxtar; initiator van het interactieve poetry concert SPOKEN strijkt zondag 20 maart a.s. neer in het Bijlmerparktheater als afsluiter van het In the Picture Festival. MC Fit (Flinke Namen), Karin Amatmoekrim, Gikkels, Rajae El Mouhandiz, Zanillya en Blaxtar zullen een ieder beroeren met hun spoken word.

Het concept is niet volgens de ‘normale’ regels van het gesproken woord en er komt geen muziek aan te pas. Een kort interview van 5 minuten via vragen op een scherm en 5 minuten vragen vanuit het publiek moeten zorgen voor het ontstaan van een dialoog.
De artiesten die op SPOKEN hun kunsten vertonen wisselen continu. Dit omdat artiesten dan niet kunnen wennen aan deze manier van improvisatie. “In 2008 zijn we gestart met onder andere Jiggy Dje, Salah Edin, Bang Bang, Rico, Typhoon, Pete Philly, Giovanca. We zijn het nu aan het voorstellen aan festivals als Lowlands om het op deze manier nog meer te kunnen uitbouwen.

SPOKEN is bij uitstek een format waar het vooral draait om openheid en echtheid. Artiesten krijgen de kans om te laten zien wie ze echt zijn. “In principe gaat het om het openbreken van iemand zijn kunst en de vorm waarin dat gepresenteerd wordt.

De reden dat Blaxtar met zijn SPOKEN voor de Bijlmer heeft gekozen is omdat het een voor hem interessante plek is. “Ik woon zelf in de Bijlmer en ik wil meer activiteit in de buurt. Je gaat er al snel aan voorbij maar de Bijlmer is bijna uitgegroeid tot een stad. Ik voel me er heerlijk en ik wil deze buurt onder andere tot mijn werkterrein maken. Daarnaast zijn heel veel van de SPOKEN artiesten opgegroeid in deze buurt en kunnen in deze voorstelling heel goed tot hun recht komen. Denk aan iemand als Gikkels. Hij komt uit de Bijlmer.
Ik denk dat SPOKEN open genoeg is voor mensen die niet specifiek van hip hop houden om er van te kunnen genieten. Dat is ook gebleken in de afgelopen jaren. Het doet echter genoeg eer aan de inhoudelijkheid van hip hop, omdat we daar toch wel vandaan komen. Het is een hele fijne vorm van entertainment, waar je kunt worden meegenomen in iemand zijn kunst en gedachten maar daar ook op kan reageren.”

Vooral de mogelijkheid tot interactie is wat dit project bijzonder maakt. “Wat ik bijvoorbeeld vroeger heel hinderlijk vond in de kerk was dat er een stuk uit de bijbel werd voorgedragen en aan mij opgelegd werd zonder dat ik daar ook maar iets over kon zeggen. Hiermee is dat principe open gebroken. Het is heel veilig voor een artiest om te doen; om zelf te kunnen bepalen hoe een avond er uit ziet en het in principe eenrichtingsverkeer is. Nu is hij of zij onderhevig aan de energie van de avond en het publiek.”

Toch valt er volgens Blaxtar echter nog een hele slag te slaan als het gaat om de groei en ontwikkeling van SPOKEN en spoken word in z’n algemeenheid. Het gesproken woord in deze vorm is een kunstuiting die wellicht nog niet volledig op waarde wordt geschat.
“SPOKEN is een performance en het levendig maken van iets wat je eerder geschreven hebt. De meeste teksten, vooral van hiphop artiesten, zijn liedjes.”
Met deze voorstelling wil Blaxtar een brug slaan tussen de hoge kunst van het voordragen en het hedendaagse van hiphop. “De reden waarom we hiermee begonnen zijn is dat veel mensen niet houden van de context van hiphop maar wel degelijk van de inhoud. Dat is wat we hiermee willen laten zien. Er gaat veel meer in om dan dat je in eerste instantie denkt en heeft veel meer diepgang.”

Bekijk hier een mooie samenvatting van SPOKEN! 


Te zien: SPOKEN, 20 maart a.s. 20.00 uur Bijlmerparktheater Amsterdam