Met de finale voor de deur maken we kennis met de Benjamins van de Grote Prijs: Regillio Siegfried Orlando Macnack (Makkie) en Joram Letlora (KrankJoram). Ze zijn beide 18, maar hebben geen last van zenuwen. Ze zijn er klaar voor en de rolverdeling is duidelijk: Makkie is de showman en KrankJoram de man achter de beats. Wij spreken het duo over hun muzikale klik, de Grote Prijs en hun toekomstdromen.
Makkie: “Ik wil als Michael Jackson met allemaal vuurwerk uit mijn shirt knallend over het publiek vliegen."
Muzikale klik
Makkie komt vanuit de danswereld maar is nu toegewijd aan de muziek. KrankJoram: “Hij danst nu on stage”. Makkie heeft samen met twee andere rappers onder de naam De Musketiers al bescheiden successen geboekt, maar na verloop van tijd ging ieder zijn eigen weg. KrankJoram is op jonge leeftijd geïnfecteerd met het muziekvirus door twee producerende ooms. “Ik zag hoe zij bezig waren en vond dat dope. Ik ben mij er toen in gaan verdiepen en heb het eigenlijk een beetje opgepikt van anderen.” Beiden bleken veel talent te hebben voor muziek. De twee ontmoetten elkaar op het ROC waar zij beide Music Production studeren. Ze lieten wat dingen van zichzelf aan elkaar horen en het was liefde op de eerste beat.
Tijdens het interview blijkt wel dat de twee heren echt twee handen op één buik zijn. Korte zinnen, minimale gezichtsuitdrukkingen en ze weten van elkaar wat de ander bedoelt. Naast de muzikale klik vragen wij naar meer redenen voor hun samenwerking. Beiden beweren dat de ander gek is of, om in hun termen te spreken, ‘krank’. Inspiratie halen de twee ook uit elkaar. Makkie raakt geïnspireerd door nieuwe snufjes waarmee KrankJoram komt aanzetten. Deze motiveren hem om ook andere dingen te proberen. Dagelijks contact is er om ideeën uit te wisselen. Dit gebeurt ook weleens via een beatbox op voice memo.
KrankJoram over Makkie en andersom: “Hij is gek."
Muziek maken zonder beperkingen
Met hun kijk op de huidige Nederlandse muziekscene komt een kritische Makkie om de hoek kijken. “Het niveau is een beetje laag, iedereen rapt tegenwoordig en het lijkt te veel op elkaar.” Beiden vinden dat De Jeugd van Tegenwoordig, Sef en The Opposites goed bezig zijn door echt met andere dingen te komen. Het valt misschien niet meer onder de noemer hiphop, maar het is wel vernieuwend en slim van deze artiesten. Ze denken door zich op die scene te richten meer kanten op te kunnen met hun muziek. Makkie: “Wanneer je echt in de hiphop scene zit, moet je ook echt als een hiphopper leven. Bepaalde dingen kun je wel doen en andere dingen niet.” Ze willen gewoon muziek maken zonder beperkingen. Waardering wordt wel uitgesproken voor de rappers die met diepe teksten komen en hun innerlijke strijd uiteenzetten in een track.
KrankJoram: “We willen niet één ding doen, dat sowieso nooit."
Grote Prijs
Makkie heeft in voorgaande jaren al geprobeerd zich te kwalificeren, maar kwam nooit door de selectie. Nu dat hij ‘opnieuw’ is begonnen met KrankJoram en alle schepen achter zich heeft verbrand, heeft hij het dit jaar nog een keer geprobeerd. Dat het deze keer geslaagd is, hoeft eigenlijk niet meer gezegd te worden. Natuurlijk willen ze winnen, maar runner up zijn is ook oké. Dit statement hebben zij al in een eerder interview gemaakt en wij zijn nieuwsgierig naar de gedachte hierachter. KrankJoram: “Ik voel mij al een winnaar. Sowieso om uit zo veel duizenden inzendingen gekozen te zijn en dan nu in Paradiso te mogen staan vind ik al een hele prestatie. Ik denk dat ik voor ons beiden spreek.”
Het hoogst haalbare tijdens deze competitie is om de winst te pakken, en daar richten zij zich dan ook op, maar mochten ze de tweede plek pakken, dan is er niets verloren. Het is niet dat ze streven naar de tweede plek, maar in hun beleving hoor je vaker meer van de tweede dan van de eerste. Verklaring hiervoor kan zijn dat de eerste plek denkt er al te zijn en het bij de tweede alleen maar meer vechtlust losmaakt om er alsnog te komen. Getekend worden bij een label zien de heren wel zitten, maar dan wel bij een label waar ze zich helemaal thuis voelen. Als voorbeeld wordt Noah’s Ark genoemd, het bekende hiphoplabel dat net zijn 5-jarig jubileum heeft mogen vieren in een uitzinnig Paradiso. Makkie was aanwezig tijdens en vond het mooi om te zien dat artiesten echt een team kunnen vormen.
Makkie & KrankJoram: “Wij gaan sowieso door.”
Tipje van de sluier
De jury sprak tijdens de halve finale lovend over hun veelzijdigheid en wij zijn benieuwd wat hierin kenmerkend is. Makkie: “House, hiphop, dancehall en bubbling. Je kunt alles verwachten.” KrankJoram vertelt dat de energie die Makkie geeft tijdens een optreden ook een onderdeel is van hun veelzijdigheid. “Veel rappers doen hun show maar betrekken het publiek er niet bij. Makkie houdt de aandacht vast door constant contact met de zaal”. Wat ze precies voor ons in petto hebben tijdens de finale houden ze geheim maar de energie die ze gaan brengen wordt heftig. Samen met hun diversiteit zijn dat de streepjes die ze op de andere finalisten voor hebben. Aan ons werd gevraagd wat wij doen op zaterdag 10 december: wij zijn er sowieso bij in de Paradiso en zijn benieuwd of de zaal omver geblazen wordt door deze twee wervelwinden.
Te zien: Finale hiphop Grote Prijs, met Amsterdamse finalisten Fly-Bro, Zanillya, Makkie & Krankjoram en Ogri Ai, 1Duidig en Mulu. Kalibwoy (winnaar 2010) treedt ook op. Paradiso, 22.00-01.00 uur.