In 2008 ontstond het idee achter Happy Camper, het inmiddels tot succesvol concept uitgebouwde muziekproject van Job Roggeveen. Hij maakte een persoonlijke crisis door binnen een vorige band en nam zich voor geen concessies meer te doen. Een uit frustratie geboren idee vormde de basis voor de familie Happy Camper.
Begin dit jaar kwam het titelloze debuut van Happy Camper uit bij Excelsior. Happy Camper is een collectief van Nederlandse muzikanten en is een initiatief van Job Roggeveen, bekend als toetsenist bij El Pino & The Volunteers. Op het album staan elf nummers, elk gezongen door een andere vocalist. Zo verleenden onder andere Janne Schra (Room Eleven, Schradinova), Marien Dorleijn (Moss) en Johannes Sigmond (Blaudzun) hun stem aan de plaat.
"De combinatie animatie en muziek is erg belangrijk voor de identiteit van de band", legt Job uit in zijn animatiestudio. Naast muzikant is Job ontwerper bij animatiestudio Job, Joris en Marieke. "In deze studio is Manfred, de ‘frontman’ van Happy Camper, ontstaan. De yeti verdwijnt bij het tweede album wat naar de achtergrond, maar hij zal altijd onderdeel van de band blijven. Hij komt uiteraard ook voor in de film".
Born with a bothered mind
De film waar Job op doelt is de documentaire Born with a bothered mind: a film about Happy Camper. Hierin wordt Happy Camper gevolgd vanaf het eerste optreden tot en met de Edison-uitreiking, waarmee de band in oktober werd beloond. De muzikale reis is in beeld gebracht door het Rotterdamse filmmakercollectief Turbo Turbo en gaat dit weekend in première tijdens het PLAY Festival. "De film is een persoonlijk verhaal en erg mooi in beeld gebracht. We hopen ‘m ook op televisie te krijgen, en het is de bedoeling dat ie in verschillende filmhuizen gaat draaien".
Hechte familie
‘Ik heb de zangers en zangeressen in eerste instantie op hun stem en talent geselecteerd, en pas gevraagd toen ik ze wat beter kende en er een klik was. Happy Camper zou niet werken zonder die klik, we zijn een hechte familie geworden. We hebben maar een handjevol optredens gedaan waarbij alle vocalisten aanwezig waren en dan voelt het zo goed om elkaar weer te zien. Mijn plan was eigenlijk om de tweede plaat met andere artiesten te maken, maar de groep voelt veel te hecht om uit elkaar te halen. Daarom doet een groot deel van de artiesten weer mee. Toen nog helemaal niet duidelijk was of dit wat zou worden, hebben heel veel mensen er met veel enthousiasme aan gewerkt. Dat genereerde zoveel positieve energie. Ik denk dat daar de kracht van Happy Camper ligt".
Over de vraag of de band een democratie is, kan Job kort zijn. "Happy Camper is een hechte familie, maar ik ben wel de kapitein op het schip. Het idee voor Happy Camper is ontstaan in 2008. Ik maakte een persoonlijke crisis door binnen een vorige band. Daarna heb ik me voorgenomen geen concessies meer te doen aan anderen. Ik schrijf alles voor Happy Camper zelf, zowel de muziek als de teksten. Alleen Janne Schra heeft de tekst voor haar nummer, Made To Be Wanting, zelf geschreven.
De ‘moeilijke tweede’
De tweede, nog titelloze plaat bevat waarschijnlijk bijdrages van Maurits Westerik (GEM), Torre Florim (De Staat) en Case Mayfield. "Momenteel is er ook sprake van een duet met Tim Knol en Ricky Koole, ik hoop heel erg dat dat doorgaat. Het afsluitende nummer wordt hoogstwaarschijnlijk een nummer dat ik samen met Leine schreef voor theatervoorstelling In Het Diepe. Dat nummer gaat over het loslaten van het verleden, je toekomst en de vrijheid tegemoet. Dat is ook het thema van de plaat; hij wordt qua arrangementen rijker en grootser dan de eerste".
Van de vele ideeën die Job in z’n hoofd had voor album nummer twee is inmiddels een groot deel opgenomen, waarvan het meeste in z’n eigen studio in Utrecht. Daarnaast werkt hij met Job, Joris en Marieke aan de art direction en muziek van een kinderserie voor de KRO, heeft hij met zijn studio de succesclip voor Gers Pardoels Ik Neem Je Mee gemaakt en zijn er plannen voor een lange animatiefilm. Naast het eerste album van Happy Camper, een succesvolle tour en een Edison heeft Job als kers op de taart dit jaar een dochter gekregen. "Op 23 december doen we de afsluitende show in Paradiso, en er staat nog een aantal optredens in Indonesië op de planning in januari. Daarna neem ik even pauze van Happy Camper en neem ik de tijd om de tweede plaat helemaal af te maken. Ik hoop ‘m in januari 2013 uit te kunnen brengen. Ik wil er, net als bij de vorige plaat, genoeg tijd voor nemen".
Inspiratie
Net als de eerste plaat is de tweede ook geïnspireerd door pop, chansons en Oost-Europese klanken. Bronnen van inspiratie voor Job zijn onder andere Django Reinhardt, The Beatles en Danger Mouse. "Ook Sufjan Stevens bewonder ik enorm. Hij creëert een compleet eigen wereld met en rond zijn muziek, daarin is hij een groot voorbeeld voor me. Happy Camper is niet zomaar een bandje, het is een muzikaal collectief met een duidelijk concept erachter".
Het levenslange project Happy Camper
Na de tweede plaat is Job nog lang niet klaar met Happy Camper. "In ieder geval heb ik nog een rijtje artiesten op m’n verlanglijstje staan, zoals Lucky Fonz, Tjeerd Bomhof en Pien Feith. We gaan misschien ook iets doen met Rue Royale. Er gaat al behoorlijk wat organisatie zitten in een show, om alle mensen bij elkaar te krijgen, dat is met buitenlandse artiesten nog lastiger. Ik zou onder de noemer Happy Camper nog wel een plaat willen maken met alleen maar duetten, of een plaat met één vocalist. Het is een project waar ik de rest van m’n leven mee bezig wil zijn".
Op vrijdag 18 november gaat de documentaire Born with a bothered mind: a film about Happy Camper in première op het PLAY Festival in de Melkweg. Aansluitend speelt de band in kleine bezetting in The Max. 3VOOR12 is op het festival en doet verslag. Op vrijdag 23 december vindt het afsluitende optreden van de tour plaats in Paradiso.