Het zonnetje begint door te breken op het druilerige NDSM-terrein. Na een succesvolle vrijdag van het tweedaagse festival Robodock, is het nu tijd om de wat langere zaterdag net zo spetterend te maken. De laatste editie van het van oorsprong krakersfestival vond twee jaar geleden plaats. Het is een tijdje stil geweest rond Robodock, maar dit jaar is het er weer. Vlak na het festivalseizoen begeeft 3VOOR12/Amsterdam zich nog één keer op het NDSM-terrein.
Ook dit jaar is de inrichting van het festivalterrein overweldigend te noemen. Grote houten sculpturen toornen hoog boven de bezoekers uit en heerlijke geuren komen uit de vele eettentjes die op het terrein te vinden zijn. Het moet nog wel een beetje opstarten; rond een uur of drie begint het terrein pas echt vol te lopen. Gelukkig is er genoeg te zien, dames en heren in de meest uiteenlopende kledingstukken huppelen over het terrein. Toch wordt de aandacht meteen getrokken naar het middelpunt van het festival. Een grote houten Fenix steekt boven alle sculpturen uit. Het is bijna jammer dat dit bouwwerk aan het eind van de avond traditioneel in vlammen op zal gaan.
Ondertussen begint het aardig fris te worden op het festivalterrein. Tijd voor dj Bomb Diggy om hier verandering in te brengen. Met zijn zomerse ‘tropical bass’ weet hij je het zonnetje te laten voelen op het druilerige NDSM-terrein. De dancehall en dubstep, met veel toeters en bellen, weet zelfs het jongste publiek aan te spreken. Breakdancende kinderen domineren de dansvloer. Ook maakt Bomb Diggy gebruik van enkele herkenbare samples. Zo passeert zelfs Jackson Fives' ABC de revue. De dj mixt er een hiphop beat onder en bereikt zo een voor het publiek dansbaar resultaat. Lekkere dansmuziek, al was Diggy misschien beter tot zijn recht gekomen in het avondprogramma.
Na Bomb Diggy is het tijd voor een heel ander spektakel. The Pyrophonic Ensemble Berlin, la Mécanique Vivante en les resonateurs de la machine weten muziek met technologie te combineren op een wel heel aparte manier. Brandende waterspuwers, vuurorgels en instrumenten gemaakt van de raarste materialen zorgen voor een vlammend, ritmisch resultaat. Beats ontstaan uit ontploffend gas en de drums worden verzorgd door een headbangende robot. Geluidskunstenaars, pyrotechnici, machinebouwers, robotteers: allemaal artiesten in hun vak.
Terwijl het publiek nog druk aan het napraten is over de kunsten van het grootse orkest begint het collectief Rednose Distrikt met draaien. Als heer en meester over de draaitafel brengt Aardvarck zijn beukende techno en broken beat aan het gevarieerde Robodock publiek. Jong en oud begeeft zich op de dansvloer. Samen met het dj-talent Steven de Peven zorgt Aardvarck voor een afwisselende set. Het laatste deel van de set schakelt het duo dan ook over naar dubstep. Even afbouwen, altijd lekker.
Ook Capacocha weet een goede set neer te zetten aan de NDSM-werf. De eenmansformule bestaande uit multitalent René Beerens kan zowel rocken als draaien. Als een wervelwind springt en rent hij over het podium. Zijn gitaar pakkend en neergooiend, ondertussen zingend en draaiend achter de draaitafels. De energie die van het optreden afkomt is overweldigend. Maar maakt het daarom extra leuk. Capacocha makes you wanna dance!
De overgang naar Shock & Awe is daarom een wat apart, maar niet minder leuk. De dj en producer weet de avond goed in te leiden met zijn mix van uptempo electro en house. De muziek bevat weinig breaks en vormt daardoor een mooi geheel. Aan het eind van de set gooit ook deze producer er nog wat dubstep doorheen. Goede afsluiter van een prima set.
Uiteindelijk is het tijd voor het klapstuk waar het Robodock publiek de hele dag naar heeft toegeleefd: de verbranding van de Fenix. Onder begeleiding van het toepasselijke L'Oiseau de Feu (De Vuurvogel), een compositie van musicus Stravinsky, begint het vuur zich te verspreiden over het festivalterrein. Beginnend bij het nest waar de Fenix is geboren, eindigend bij de houten Fenix zelf. Als de muziek haar hoogtepunt heeft bereikt wordt het bouwwerk omringd door vlammen en vuurwerk, om uiteindelijk ineen te storten. Bijna krijg je medelijden met het treurige lot van deze Fenix. Gedoemd tot de verbranding.
Terwijl het ei van de feniks uit het as herrijst, begint de Franse groep Babylon Circus met spelen. Het Robodock publiek wordt overspoeld door de feestelijke franse volksmuziek van de 9-koppige groep. Het is al laat als de laatste vlammen van Fenix gedoofd worden. Indrukwekkend was het zeker, hier op het festival. Laten we hopen dat 2011 ons weer een Robodock brengt.
Gezien: Robodock 2010 Dag 2, NDSM-werf, 25 september 2010