Steim & Jamie Allen presenteren... Massive Light Boner

Geluidskunstenaars; kunst en filosofie of gewoon ‘noise’?

Tekst: Anne Caroline Slump | Beeld: Jimy Silva de Almeida ,

Terwijl de gemoederen rondom de BTW-verhoging en de aftershow van Prince bij half twitterend Nederland hoog oplopen, zijn de bezoekers en audiovisueel kunstenaars tijdens Massive Light Boner in OT301 met hele andere dingen bezig. Een avondvullend programma waar kunst en filosofie samen komen.

Geluidskunstenaars; kunst en filosofie of gewoon ‘noise’?

Massive Light Boner (MLB) is een project van initiatiefnemer Jamie Allen, waar een groep contemporary performing artists bij elkaar gebracht zijn die interesse hebben in de mogelijkheid van minimaal en maximaal gebruik van white light & noise aesthetics.

De onbevangen bezoeker lijkt vooral uitgedaagd en geprikkeld te willen worden en laat zich bewust en onbewust meevoeren in de belevingswereld van deze groep creatieve geesten. Met hier en daar een frons en glazige blik bestaat de mogelijkheid dat deze vorm van kunst nog niet door iedereen begrepen wordt. Het is niet waarschijnlijk dat deze bijzondere vorm van kunst bij een breed publiek zal aanslaan. Maar voor deze subcultuur en underground scene is het een waardevolle toevoeging dat kunstenaars de ruimte krijgt om te kunnen onderzoeken en experimenteren. De ervaring doet denken aan pioniers als Karlheinz Stockhausen, Brian Eno en Philip Glass.

Yao Chung- Han bijt het spits af met een indrukwekkende set waar hij synchroon licht en geluid produceert door met lichaam en handen een groene laserstraal te manipuleren. Yao is actief lid van een nieuwe generatie geluidskunstenaars in Taiwan en focust zich met name op geluid. Daarnaast zoekt hij naar ultieme connecties tussen beeld, geluid, techniek, ruimte en andere vormen van media.

Kazuhiro Jo is onderzoeker, kunstenaar, medeoprichter van de Shine Wave Orchestra in Japan en organisator van Dorkbot Tokyo. Met twee handgemaakte luminescente bolletjes, laat hij tijdens zijn set miljarden neutronen op elkaar botsen en is zo in staat licht, sinus en ruis te produceren.

Phillip Stearns a.k.a. Pixel Form is letterlijk en figuurlijk ‘wired up’. Hij werkt met geluid, licht, elektronica, gevonden voorwerpen en biologische systemen. Phillip’s  werk benadert elektronica als complexe kunstmatige levende systemen waarmee  een nieuw elektronisch ecosysteem gecreëerd kan worden.

Na een korte pauze om alle opgedane indrukken te kunnen laten zakken vertoont vervolgens initiatiefnemer van MLB, Jamie Allen, zijn kunsten. Jamie Allen’s circuitMusic project is gestart als een oefening in radicale improvisatie. Sinds die tijd is zijn live show getransformeerd in een ruis- synthetisch project waar signalen van zijn zelfgemaakte performance zorgen voor geluid en stroboscopisch wit licht.

Als laatste optreden van de avond laten de heren Tristan Perich en Kunal Gupta van Loud Objects hun kunstje zien. De heren maken elektronische ruis door een power jack, een audio jack, microchips en draden met elkaar in verbinding te brengen. Voor hun constructie wordt dit keer een overheadprojector gebruikt waar de microchips & draden aan elkaar gesoldeerd worden om zo uiteindelijk melodieus geluid te kunnen maken.

Bezoekers van Massive Light Boner zijn getuige geweest van een avondvullend programma waar lichaam en geest flink zijn geprovoceerd. Met een kraaklocatie als decor kwam de minimalistische sfeer maximaal tot z’n recht. Hulde aan de wondere wereld van de geluidskunstenaar!

Gezien: Massive Light Boner, OT301, 18 november 2010