Leve de Beschaving: een ode aan cultuur

Weggegooid geld of noodzaak?

Tekst: Anne Caroline Slump | Beeld: Sarah Oranje ,

Met ‘Leve de Beschaving’ keert Freek de Jonge zich nog één keer tegen de aangekondigde bezuinigingen op cultuur. Live op tv rolt een bijna twee uur durende show voorbij waarbij vooral de Unox muts en de kip op het hoofd van Gijs Scholten van Aschat in het geheugen gegrift zullen blijven staan.

Weggegooid geld of noodzaak?

Bij de openingsact moeten de harten van cultuurliefhebbend Nederland iets sneller gaan kloppen. Het is Cesar Zuiderwijk die de manifestatie dan ook opent met een drumsolo zoals alleen hij dat kan. Het Bijlmer Leer Orkest, waar jongeren de mogelijkheid krijgen zich muzikaal te ontwikkelen, neemt letterlijk het stokje van de Earring-drummer over. Cultuur, opvoeding, beschaving, het lijkt allemaal mooi samen te komen.

‘Leve de Beschaving’ vliegt in een razend tempo aan een ieder voorbij. Giel Beelen, Waylon, Wende Snijders en Ernst Daniël Smid. Brigitte Kaandorp doet een bijdrage met een tenenkrommend stukje publieksparticipatie op een zaal vol kazoo's. Het Nederlands Danstheater voert een deel van het stuk ‘Shutters shut’ op. NUHR met Gijs Scholten van Aschat, die een ‘gesponsorde’ versie van Shakespeare ten gehore brengen. Moke, Giovanca, Acda & De Munnik & Ruth Jaccott. Het zijn echter The Nits die met een kort gastoptreden van Kyteman het publiek om ver weten te blazen met hun oude hit ‘In The Dutch Mountains’. 

Een vierdejaarsstudente van de Amsterdamse Toneelschool lijkt bang te zijn dat dankzij de bezuinigingen het leven voorbij is zodra ze is afgestudeerd en de grote boze wereld in moet. Hans Kesting en Alwin Pulinckx van Toneelgroep Amsterdam laten met een scene uit de voorstelling Angels in America zien hoe je met goed acteerwerk hoogstwaarschijnlijk je zalen toch vol kan krijgen, met of zonder subsidie. Dans, muziek, theater, ´Leve de Beschaving´ is vooral een ode aan cultuur.

Maar net zo vaak schiet de manifestatie uit de bocht. Het Metropole Orkest speelt ‘It’s a man’s world’ van James Brown terwijl Freek de Jonge de namen van de ministers van het Kabinet Rutte op een scherm voorbij laat komen, waarbij het publiek heerlijk onvolwassen ‘boe’ mag roepen. ´Leve de Beschaving´ blijkt nog geen 400.000 tv-kijkers te hebben getrokken. Heeft Freek de Jonge dan toch niet goed genoeg uitgelegd waarom een btw-verhoging en bezuinigingen tot culturele kaalslag leiden en actie noodzakelijk is?

Misschien zegt de dichter des vaderlands Ramsey Nasr het al dan niet bedoeld nog wel het treffendst op deze avond.

‘Ik was van plan een heldenstuk te schrijven
over het belang van kunst
haar grote nut
maar mijn blad zweeg indrukwekkend
en alle muzen weken’

 

Gezien: Leve de Beschaving, HMH, 22 november 2010