Flex Bar per direct gesloten als nachtclub

“Moeilijk om buiten het centrum van Amsterdam succesvol te zijn”

3VOOR12 NL Sander Kerkhof | Beeld: Robbie van Zoggel ,

De laatste danspassen zijn gezet in de Flex Bar. De exploitatie van de Amsterdamse club is per direct gestopt. De Flex Bat zat al enige tijd in zwaar financieel weer. Door de eigenaar wordt momenteel gezocht naar een doorstart waarbij het gebouw op een bredere culturele manier kan worden ingezet.

“Moeilijk om buiten het centrum van Amsterdam succesvol te zijn”

De laatste danspassen zijn gezet in de Flex Bar. De exploitatie van de Amsterdamse club is per direct gestopt. De club zat al enige tijd in zwaar financieel weer. Er wordt door de eigenaar momenteel gezocht naar een doorstart waarbij het gebouw op een bredere culturele manier wordt ingezet.

“De Flex Bar als club gaat in ieder geval niet door in de huidige vorm.” Felix van der Eerden, één van de initiatiefnemers, weerspreekt de verhalen dat zijn club al failliet zou zijn verklaard. De eigen programmering was al gestopt op 1 januari, waarna de Flex Bar door ging als verhuurschuur voor feesten en partijen en af en toe als locatie voor festivals als Amsterdam Dance Event en de Museumnacht. Met succesnummer en dancenacht Undercover ten spijt, blijkt ook dat nu niet rendabel. Van der Eerden is dit jaar op zoek geweest naar partners om schulden te saneren, maar dat bleek lastig. “Daar is het project toch te ingewikkeld en breed voor.”

De programmering op het Westergasfabriekterrein in Westerpark bloeit dit jaar als nooit tevoren. Met tv-opnames, festivals en openluchtconcerten en de recente opening van het MC Theater lijkt succes op zo’n plek bijna gegarandeerd. Van der Eerden denkt echter niet dat dit de Flexbar in de huidige nachtclubvorm had kunnen redden.“Buiten het centrum blijkt het toch moeilijk om met een eigen clubprogrammering succesvol te zijn.”

Op 1 november 2006 opende de Flex Bar op de plek van het voormalige West Pacific met een programmering die zich concentreerde op de electro en techno hoek. “We hebben een valse start gehad. De club was niet wat ik voor ogen had. Helaas hebben dat niet meer kunnen bijstellen.” Het is ook een heftige markt in Amsterdam clubland, vindt Van der Eerden. “De stad mag heel blij zijn met zo’n programmering. Als je ziet wat voor mooie clubs er rond het Leidseplein en Rembrandtplein nu zitten. Dat was een paar jaar geleden wel anders.”

Het is wel de ambitie dat de locatie een cultureel podium blijft, maar met een bredere programmering die beter aansluit bij de huidige ontwikkelingen op het terrein. Binnen één a twee maanden moet een oplossing gevonden zijn. “Ik weet niet of het me lukt. Het zou kunnen dat een faillissement uiteindelijk de enige optie blijkt.”