Cd-presentatie State Of Monc

Energieke prelude op Wicked Jazz Sounds

Tekst: Erwin Bromlewe; Foto's: Marije van Woerden ,

De locatie: Sugar Factory. De band: State Of Monc. De gelegenheid: de presentatie van het album Phantom Speaker. De muziek: jazz met invloeden van grime, dubsteb, new-age en lounge. Meer dan genoeg reden voor 3VOOR12/Amsterdam om polshoogte te nemen.

Energieke prelude op Wicked Jazz Sounds

"Wij zijn hier vanavond voor ons album, hopelijk jullie ook. In 2008 hebben we dit album al live opgenomen. Sindsdien is de band erg gegroeid, hopelijk zijn we het album niet voorbij gegroeid. We spelen een normale set!" Met deze bescheiden woorden verantwoordt State Of Monc de cd-presentatie van Phantom Speaker in de Sugar Factory. Bescheidenheid die de band zich niet hoeft aan te meten.

Want State Of Monc is een indrukwekkend muzikale band. Qua opbouw van de muzikale partijen is de band het best te karakteriseren als een jazzband. Maar bij aanvang van het optreden is meteen duidelijk dat State Of Monc invloeden uit veel muziekgenres vandaan haalt.

Zo lijken de eerste nummers veel op new age-muziek. Rustige achtergrondmuziek met begeleiding van saxofoon, trompet en (soms) hobo. Als vanzelf waant de luisteraar zich op een hagelwit strand van een onbewoond eiland of nabij de oceaan. De invloed van lounge en smooth jazz zijn hier duidelijk te horen.

Langzaam maar zeker verplaatst de luisteraar naar het oerwoud, en komt er meer ritme en snelheid in de muziek. Dat is ook het moment dat een dj een prominenter rol in het optreden krijgt. Op de achtergrond worden breakbeats ingezet, die door de ritmische drummer worden aangevuld tot een volledige begeleiding. Met invloeden van grime en dubstep transformeert het optreden van lounge naar zeer dansbare muziek.

Dit alles onder de muzikale uitspattingen van - met name - de blazers. Soms unisono, soms solo, maar altijd volgens de principes van de jazz: muzikale partijen die zelf hun weg vinden in de muziek, en constant de aandacht op slechts één muzikant tegelijk. Een lust voor het oor.

Het enige jammere is dat de nadruk in de muziek erg op de blazers ligt. De toetsenist begeleidt de band slechts op de achtergrond, en pas bij het laatste nummer ontbloot de bassist zich expliciet als een geniale muzikant. Wat dat betreft is er nog duidelijk ruimte voor muzikale aanvulling bij State Of Monc, die in de huidige samenstelling al zeer de moeite waard zijn. Volgens een bezoekster zelfs van 'New Yorkse allure'.

State Of Monc laat experimentele jazz horen, met invloeden van veel soorten muziekstromingen. Met muziekpartijen die niet volgens het popprincipe worden opgebouwd, contra-ritmische accenten en offbeat intermezzo’s behoudt de band ondanks de crossover-invloeden zijn jazz-karakter.

Gezien: State Of Monc
Sugar Factory, 16 mei 2010