Afrikaans muziekfeest bij eerste dag Amsterdam Roots

Afrikaanse artiesten zorgen voor swingfestijn in Sugar Factory

Tekst: Armande Harmsen. Foto's: Bram Busink. ,

Het Amsterdam Roots Festival presenteert “Mundial @ Roots: Africa Calling”. Vier jonge Afrikaanse bands krijgen de mogelijkheid om hun muziek te presenteren aan het Nederlandse publiek in de Sugar Factory.

Afrikaanse artiesten zorgen voor swingfestijn in Sugar Factory

Het is een tropische mix van muziekstijlen die het publiek de heupen doet losgooien. De avond wordt ingeleid met Funaná. Een muziekgenre dat typisch is voor het Kaapverdische hoofdeiland, Santiago, waar de eerste act Gaita Ferro vandaan komt. Deze zevenkoppige groep brengt uptempo nummers ten gehore, waarbij accordeon en percussie overheersen en botermessen over ijzeren staven worden geschraapt. Je waant je op een tropisch eiland met een mojito in de hand, die vanavond ook aan de bar veelvuldig besteld wordt.

Deze wereldreis gaat verder naar een jazzband uit de township Tembisa, bij Johannesburg. De Taiwa Jazz Band brengt een volledig instrumentale set. Opvallend is de piepjonge toetsenist die zijn hart stort tijdens zijn solos. Wanneer de bandleden worden aangekondigd tussen de nummers door, blijkt dat de lead saxofonist de jongste is.  Het niveau van deze jonge springbokkies is hoog.

Dan is de beurt aan de Senegalese Metzo Djatah. Deze man wordt gezien als de ontwikkelaar van de muziekstijl “Afro Urban Folk”. Met zijn zwoele stem zingt hij in het Frans, terwijl een mix van akoestische gitaar, Afrikaanse ritmes en traditionele klanken je als luisteraar betoveren. Daarbij valt vanaf het eerste moment het excentrieke instrument de ‘Ngoni’ op, een gigantisch snaarinstrument gemaakt van een kalebas, waar prachtige klanken uit komen. 

Nadat Metzo Djatah de zaal heeft opgewarmd en niemand het zich langer kan weerhouden om stil te staan in de Sugar Factory, is het tijd voor de laatste act. De gedreven Ghanese muzikanten van Wind Afrique zijn de afsluiters vanavond. Zij laten een vernieuwende combinatie van traditionele percussie instrumenten horen met blazers, keyboard, gitaar en drums. De mannen komen blootsvoets op in traditionele kleding en lange grote kettingen om hun nek.

De set begint met een aantal nummers waarin overduidelijke popinvloeden te horen zijn, waardoor het publiek zich in eerste instantie iets passiever opstelt. Maar na het derde nummer nemen de percussie, bas en schraapinstrumenten de overhand en wordt het opnieuw swingen geblazen op zijn Afrikaans, waarbij het gemêleerde publiek hun tropische dansbewegingen meer dan genoeg kan vertonen. 

Het Amsterdam Roots Festival vindt nog dit hele weekend plaats op verschillende locaties in Amsterdam. Op 18 juni is onder andere Staff Benda Bilili in de Paradiso te zien. Op 19 juni de zouk formatie Kassav’, samen met Asere en Izaline Calister in de Melkweg. Zondag wordt Amsterdam Roots afgesloten in het Oosterpark. Van 12:00 tot 22:00 zullen verschillende artiesten uit Latijns Amerika, het Caribische Gebied en Afrika hun kunsten vertonen. 

Gezien: Africa Calling Amsterdam Roots Festival, Sugar Factory, 17 juni 2010