Pageturner: een showcase vol verrassingen in Pakhuis Wilhelmina

Een concertavond met zes verschillende acts tegelijkertijd opgesteld in één zaal.

Tekst: Evelien Heuvel ,

Pageturner: elke derde dinsdag van de maand een ideale showcase waarop kort achter elkaar verschillende stijlen en artiesten worden getoond. Bas Jacobs organiseert deze avonden in Pakhuis Wilhelmina.

Een concertavond met zes verschillende acts tegelijkertijd opgesteld in één zaal.

In Amsterdam Oost, aan de Sumatrastraat, bevindt zich Delicatessen. Delicatessen is officieel een underground platenzaak maar staat voor veel meer dan dat. Er staat een flinke verzameling platen en cd’s en een boekenkast vol met tweedehands boeken. Overal liggen tasjes en hoeden en achter in de winkel zijn vintage kledingstukken uitgestald. Aan de muren worden de werken van een fotograaf en een schilder tentoongesteld. Delicatessen straalt uit waar eigenaar Bas Jacobs voor staat: een allegaartje van artistiek verantwoorde spullen. Jacobs is naast Delicatessen ook druk met andere initiatieven zoals That Dam!, een platenlabel en magazine, en zijn vier verschillende bands (waarvan PFAFF er een van is). Maar er is nog meer. Jacobs vertelt over Pageturner: een innovatieve concertavond.

 

Optredens: veel en kort op één avond

Onder de naam Pageturner organiseert Bas Jacobs samen met Jasper van der Put elke derde donderdag van de maand een concertavond in Pakhuis Wilhelmina. Op zo’n avond zoekt Pageturner ongeveer zes tot acht verschillende acts bij elkaar. De bands en dichters staan tegelijk opgesteld in dezelfde zaal met het publiek in het midden. Na een optreden van ongeveer vijf minuten wordt de microfoon overgegeven aan een volgende artiest. Het publiek hoeft dan niet te wachten op het ombouwen van het podium, maar wordt direct meegenomen naar een volgend muzikaal avontuur. Het gehele programma duurt ongeveer twee uur en iedere artiest komt op één avond ongeveer vier tot vijf keer terug voor het vervolg van zijn optreden.

 

Jacobs koos voor deze vorm omdat volgens hem nieuwe bandjes het publiek vaak niet een heel optreden lang weten te boeien: “Ik heb gemerkt dat het publiek toch op een bepaald moment zijn aandacht verliest, ook al is een band nog zo goed. Mensen kunnen de eerste tien minuten nog wel stil zijn maar daarna gaan ze toch vaak babbelen en om zich heen kijken. Om dat te voorkomen laat ik iedereen kort en direct na elkaar spelen. Zo ziet het publiek optredens voorbij komen die ze normaal niet zien of waar ze niet voor zouden blijven. Bij gewone concertavonden, waar bijvoorbeeld drie bands optreden, blijkt vaak dat het grootste publiek voor één van de drie bands komt waardoor de andere twee bands niet de verdiende aandacht krijgen van het publiek. Ik vind dat persoonlijk een beetje jammer.” 

 

 

Omdat de hele zaal wordt benut maakt Pageturner een concertavond een stuk dynamischer: “Zeker de dichters zijn heel erg vrij om zich door de hele ruimte heen te bewegen. Zo hebben we eens een dichter gehad die op de wc zijn gedicht zat voor te dragen. Het publiek hoorde hem wel door middel van een losse microfoon maar snapte niet waar het gedicht vandaan kwam. Ik vind het grappig dat het publiek dan even moet zoeken waar het vandaan komt. Het is een wat spannender manier om alles uit te checken”, aldus Jacobs.

 

 

Respect voor de artiest dus kop dicht!

Pageturner heeft nu vijf keer plaats gevonden in het Pakhuis Wilhelmina. De avonden worden erg goed ontvangen en het wordt steeds drukker. Tot ergernis van Bas is er wel eens iemand in het publiek die luidkeels door de podiumkunsten heen kletst. Hij deinst er dan niet voor terug om ze hier op aan te spreken: “Waar nodig gaan wij als heerlijke Gestapo officieren door de zaal om mensen te verwittigen dat ze hun bek moeten houden. Ik vind dat het publiek zich tot op een zekere hoogte moet gedragen. Natuurlijk, als er een band speelt dan kun je wel je dingen tegen elkaar kunnen zeggen als dat zo nodig moet. Maar als een dichter aan het voordragen is dan moet je even drie minuten je bek houden. Of kom niet maar ga naar een café om bier te drinken. Ik denk uiteindelijk wel dat ons publiek voor alles komt en daarom gaat het goed, we grijpen gelukkig maar zelden in.”

 

Thema? Diversiteit!

Bas en Jasper zoeken elke maand een sterk programma bij elkaar. Hun doel is om zo veel mogelijk stijlen te tonen op één avond. “Je kunt een heel goede band hebben die hele gedragen muziek maakt. Dat kan heel mooi zijn maar, maar we kiezen er niet voor om dan ook een singer/somgwriter en een dichter te boeken die op dezelfde lijn zitten. We kiezen dan voor een dichter die wat sneller is of een singer/songwriter die wat lomper is of een band die juist wat harder is.”

 

“Een succesvolle avond is voor mij als er elke keer ongeveer tachtig tot honderd mensen komen. Op het moment zijn we nog behoorlijk afhankelijk van de activiteiten van de geboekte bands, of het regent die avond enzovoort. Eigenlijk moet het zo zijn dat we niet meer van al die factoren van buitenaf afhankelijk zijn omdat mensen toch wel komen. Als ze niet eens meer hoeven te weten wie er speelt maar naar Pageturner komen om het concept. Dat vind ik meer een succes dan groeien in aantallen. “

 

De eerst volgende Pageturner in Pakhuis Wilhelmina vindt plaats op 21 januari met o.a. Chop Wood en Avant la lettre.