Muziek tussen de hoeren: Red Light Radio

Er brandt nog licht in de donkere straatjes van de Wallen

Tekst: Anne Caroline Slump | Beeld: Larah E. Tompa ,

Hey psssssssst... Wie tikt daar op het raam? Is het één van de voluptueuze dames van lichte zeden? There’s a new kid in town: Red Light Radio. De naam zegt het eigenlijk al. Jawel, een echt radiostation dat live Internetradio maakt van achter een raam op het Oudekerkplein. Midden op de Amsterdamse Wallen.

Er brandt nog licht in de donkere straatjes van de Wallen

The art of simplicity... je loopt in East Village, New York, omdat je een dvd aan het maken bent voor een band. Je moet een interview afnemen met iemand die een show zal hosten bij East Village Radio. De desbetreffende persoon komt niet opdagen en je ziet mensen aan een raam voorbij lopen en even stilstaan. Een groepje punkrockers ‘hangt’ voor de ingang van het radiostation en luisteren naar Punk Hardcore die uit de speakers knalt en een idee is geboren. Red Light Radio, een uniek radioconcept wat alleen maar tot z’n recht komt op de Wallen. Hugo van Heijningen, initiatiefnemer en muzikant bij onder andere Malcovich & Firestone heeft met behulp van een kleine hoeveelheid subsidie, een ijzeren wil, een ‘eigen spaarpotje’ en partner in crime, kunstenaar, vormgever en dj Orpheu de Jong Red Light Radio in het leven geroepen.

Sinds de gemeente Amsterdam panden opkoopt en wil dat een groot deel van de Wallen haar lichten dooft om onder andere de criminaliteit en drugsoverlast tegen te gaan zijn de nodige peeskamertjes verandert in paskamers en creatieve ruimtes. Dankzij één van de initiatieven, Red Light Fashion, ondergaan de zo nostalgische Wallen volgens sommigen een verbreding van het culturele klimaat. Mede daardoor is Red Light Radio met open armen ontvangen en moet een toevoeging zijn van de vernieuwing van de levendige rosse buurt.

Wat kan een ieder verwachten? Kunstenaars die plaatjes komen draaien, akoestische sessies, bandjes, locale en nationale en wellicht in de toekomst internationale dj’s die onder andere punk en house ten gehore zullen komen brengen. Van Heijningen vertelt vol passie en trots: ‘Toffe mensen die we kennen of die we via via horen en waarvan we denken; dat is heel leuk, nodigen we uit in de studio. We hebben ook contact met iemand die documentair iets wil doen met Red Light Radio en de buurt zelf, wat ook heel leuk kan zijn natuurlijk. Het moet allemaal nog groeien omdat alles heel erg in sneltreinvaart is gegaan. De opening en het pand daadwerkelijk inrichten en opknappen kost al veel tijd maar we hebben al meerdere namen en mensen die enthousiast zijn.’

Red Light Radio heeft 24 uur signaal, dus er is in principe altijd radio. Maar in eerste instantie zullen ze een aantal uren in de week live programma’s uitzenden en reeds gemaakte uitzendingen kunnen on-demand terug geluisterd worden. De Jong laat weten dat ze zo veel mogelijk mensen willen aanspreken. ‘Eigenlijk is onze doelgroep heel breed. Een grote verzameling van muziekliefhebbers tot aan kunstenaars, regisseurs, kunstinstellingen, jong en oud. Onze programmering is dan ook heel breed. Het gaat van metal tot afro beat, van disco tot house en akoestische bandjes. Het zijn zelfs niet-muzikanten die programma’s zullen komen verzorgen.’ Doordat Red Light Radio laagdrempeligheid uit wil dragen naar haar luisteraars is er de mogelijkheid om langs te komen op het moment dat er een band, kunstenaar of dj zijn ding aan het doen is.

Zo klein als de voormalige peeskamertjes zijn, zo knus is de ‘ingerichte huiskamer’ naast de studio, waar de mogelijkheid gecreëerd is om even rustig te zitten, een kop koffie te drinken en te genieten van de uitzending. De heren zijn zich wel degelijk bewust van de verandering die plaats vindt op de Wallen. Ergens vinden ze het wel zonde dat er veel ramen verdwijnen en plaats moeten maken voor creatievellingen. Van Heijningen zegt: ‘Ik vind het wel jammer hoor, want de Wallen zijn wel te gek. Maar die vernieuwing is er nu eenmaal, de ‘echte’ ramen gaat niet helemaal weg en als er dan iets vrijkomt voor creatieve dingen, dan moet het wel heel vet zijn.’
De Jong voegt nog toe: ‘Het is wel heel tof om te zien dat de ramen op zich al de functie hebben om naar binnen te kijken. Iedereen hier loopt door de buurt naar die ramen te kijken dus we hebben een soort van driedubbele zichtbaarheid door hier in deze buurt te gaan zitten.

Als je vijf minuten buiten gaat staan dan hoor en zie je dat 80% van de voorbijgangers reageert.’ Het enthousiasme spat overduidelijk van beide heren af en ze hebben er dan ook ontzettend veel zin in. Amsterdam is, gezien de gretigheid van deze gasten om een succes te maken van Red Light Radio, naar alle waarschijnlijkheid een platvorm voor locale, nationale en internationale kunst, cultuur en muziek rijker op een wel heel unieke locatie.