3DOC12: met zZz Doors-docu kijken in coffeeshop The Doors

When You're Strange 'veel leuker dan film Oliver Stone'

Ingmar Griffioen ,

"Die fuzz is te gek", bromt Björn Ottenheim tijdens When The Music's Over. We kijken deze ochtend met zZz-muzikanten en Doors-liefhebbers Ottenheim en Daan Schinkel naar When You're Strange in de Amsterdamse coffeeshop The Doors. Het portret van de gelijknamige band is namelijk één van de drie rockumentaries, die 3VOOR12 en IDFA 26 november op 3DOC12 voorschotelen in bioscoop Pathé.

When You're Strange 'veel leuker dan film Oliver Stone'

"Die fuzz is te gek", bromt Björn Ottenheim instemmend tijdens het nummer When The Music's Over. Het is maandagochtend en we zitten met zZz-muzikanten en Doors-liefhebbers Ottenheim en Daan Schinkel in de Amsterdamse coffeeshop The Doors. Op de televisie draait When You're Strange, het portret van de band The Doors. De docu van regisseur Tom DiCillo is namelijk één van de drie rockumentaries, die 3VOOR12 en het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) op 3DOC12 voorschotelen. Donderdag 26 november kun je ze zien in de Amsterdamse bioscoop Pathé.

Coffeeshop The Doors aan de Singel is in 1990 opgericht door een stel Amsterdamse Doors-fans. "Doors-bandleden Robby Krieger en Ray Manzarek hebben daar nog gezeten", vertelt Daniël Haages, enthousiast wijzend op twee barkrukken. "Héél aardige gasten. Beetje timide, helemaal niet wat je zou verwachten." Haages werkt al bijna 20 jaar in de shop, die oogt als één groot Doors-museum. "Heb je m'n action hero van Jim Morrison al gezien?" Aan de muur hangen ook memorabilia als concertposters, een Russische platenhoes van Light My Fire en Amerikaanse nummerplaten met JIMLIVS er op. Uit het zicht bewaart hij een gouden plaat en Rolling Stone covers. "Alles gekregen van fans, maar dingen met Jim erop worden even snel weer gepikt."

Voor het Amsterdamse duo zZz is The Doors meer dan een geluid uit een ver verleden. Drummer/zanger Ottenheim draaide het vroeger veel. "En mijn vriendin zette pas hun album The Soft Parade nog op." Maar The Doors is geen voorname inspiratiebron. Toetsenist Schinkel: "Met het orgel en sixties-geluid zien mensen al gauw de overeenkomst. Maar toen ik heel veel naar The Doors luisterde, speelde ik alleen nog maar gitaar." Toch ziet ook Schinkel overeenkomsten: "The Doors speelden, net als wij, zonder bassist. Hun toetsenist speelde baslijnen op zijn orgel, dat doe ik ook." Hij is amper uitgesproken als verteller Johnny Depp uitlegt hoe toetsenist Manzarek een techniek ontwikkelde om met zijn linkerhand de baspartijen te spelen.

De stormachtige carrière van The Doors komt chronologisch voorbij, gelardeerd met fragmenten van de oorlog in Vietnam, de sekte rond Charles Manson en de moorden op de Kennedy's en Martin Luther King Jr. Anti-oorlogs protesten en flower power lijken het tweede deel van de jaren '60 te domineren. Schinkel nuanceert: "Het geeft een kijkje in een bepaalde cultuur. Een beperkte kijk, want de meeste Amerikanen droegen gewoon stropdassen. Maar dit zijn de beelden die bewaard zijn gebleven en die je wil zien." Meer dan eens wekt de veranderde tijdsgeest verbazing. Als zanger Jim Morrison in 1967 tijdens een show wordt afgevoerd door de politie: "Dat zou je je nu niet meer in je hoofd halen; een superster van het podium te stompen." En opeens zien we de band in een opgedirkte tv-setting begeleid door een half strijkorkest. Ottenheim schiet in de lach: "Ha met James Last erbij." 

Doors-kenner Haages is niet enorm verrast door de docu. "Ik had bijna alle fragmenten al gezien in andere documentaires. Dit is alleen wel heel mooi in elkaar gezet, echt wel een toegevoegde waarde." De zZz-leden zijn ook positief. "Veel leuker om te zien dan die film van Oliver Stone. Het had niet echt korter gekund", oordeelt de toetsenist. "Vooral in de tweede helft zag ik dingen die ik nog niet wist en onbekend beeldmateriaal. En lekker veel live-opnames!" Ottenheim beaamt: "Mooie documentaire, beetje lang en heel gefocust op het tijdsbeeld. Jammer dat de muziek en live-beelden niet altijd bij elkaar horen. Dat ze dat niet hebben weten te verbloemen, is het enige minpuntje."

Het duo is ook blij met de rustige verteltrant van acteur Johnny Depp. Schinkel: "Goed gedaan, maar het had ook iemand anders kunnen zijn." Eindoordeel over When You're Strange: een goede documentaire zonder veel pretenties. "Knap. Zie dat maar eens te doen met zo'n onderwerp." Ottenheim vult aan: "Het is niet met veel sensatie en circus gebracht zoals bij de film van Oliver Stone. Het is eigenlijk een college over The Doors zonder veel poespas."


3DOC12
laat de drie beste rockumentaries van het moment zien. Op 26 november vanaf 18:30 uur worden de drie films achter elkaar vertoond in Pathé De Munt. Lezers van 3VOOR12 krijgen voor deze sneakvertoningen een flinke korting en betalen nog maar 18 euro (ipv 25 euro). Print de bijgevoegde kortingsbon uit, bestel snel via IDFA.nl en neem de kortingsbon mee bij het afhalen van de kaarten.