Cd-recensie: Pharao - Staatsgreep

Een fraai Amsterdams hiphopalbum om trots op te zijn

Recensie: Erwin Bromlewe ,

De Amsterdamse rapper Pharao heeft zijn nieuwe album Staatsgreep gepresenteerd. Vol verwachting klopt ons hart. 3VOOR12/Amsterdam recenseert.

Een fraai Amsterdams hiphopalbum om trots op te zijn

Zodra de plastic schijf Staatsgreep van Pharao door de laser wordt beroerd, komt een lekker geluid door de speaker. Intro bestaat uit een caribische gitaarpartij die wordt ondersteund door een vrolijke trommelpartij. Daarmee doet de intro wat intro’s lang niet altijd doen: de aandacht trekken en de luisteraar welwillend maken.

Aan het begin van het tweede nummer Goede Dinge blijkt dat Pharao ook taaltechnisch vernuft in huis heeft: “Staatsgreep. Mensen vroegen me om iets Wilders, dus ik geef ze een staatsgreep, op zoek naar mijn Fortuyn”. In deze dubbelzinnige opening laat de rapper zien na te denken over zijn teksten.

Maar zijn tekstbeheersing gaat verder dan dit soort dubbelzinnigheden. Zo laat de rapper in Krijg Me Klein merken dat hij ook maatschappijkritisch is: “We wonen in Nederland, er is scheiding van de kerk en de staat. Dat zeggen ze, nu vertel ik je graag hoe het werkelijk gaat. Hoe kun je het betwisten? We worden hier gerund door fundamentalisten, want we gunnen het de christen. Om alles te verbieden.”

Dit citaat toont de kwaliteit van Pharao als mc aan. De zinnen zijn niet alleen voorzien van eindrijm, het rijmschema loopt de hele zin door. Daar komt bij dat de rijmschema’s niet strak op de maten geplakt zitten. De rijmvruchten zijn ook tussen de maten in gevlochten, zonder dat daarbij een storend offbeat-effect optreedt. Met ander woorden: Pharao heeft een heerlijke flow. Daarmee is de sound van Pharao op zijn Staatsgreep erg volwassen en vrij innovatief: “Meestal leef ik als een waanzinnige, wil ik het maximale halen uit bestaansmiddelen. Vandaag chillen we, dus ik kijk naar een domme cartoon die me laat grinniken.”

Ook de overige essentialia van een goed hiphopalbum, beat en variatie, zijn ruim in orde. Wie het album van voor naar achter luistert hoort ieder nummer een merkbaar andere beat. De beats zijn bovendien steeds opgeleukt met grappige scratches. Van vrolijke nummers zoals Intro via het serieuzer Leven Om Dood Te Gaan naar het harde Stuiter.

Wie dan vervolgens bedenkt dat onder meer Kiddo Cee en Brainpower features op het album verzorgen, weet dat Staatsgreep meer dan de moeite van het luisteren waard is. Een fraai Amsterdams hiphopalbum om trots op te zijn.