Bekendmaking halve finalisten Grote Prijs van Nederland

De deelnemers krijgen in Heineken The City te horen of zij door zijn

Tekst: Sophie Top ,

In Heineken The City verzamelen de muzikanten zich voor de bekendmaking van de halvefinaleplaatsen. Het is een gemêleerd gezelschap, opgesplitst in vier categorieën. Rock/Alternative-bands, muzikanten uit de Singer/Songwriters-categorie, Hiphoppers en een enkele Dance/Producer.

De deelnemers krijgen in Heineken The City te horen of zij door zijn

Iedereen loopt in het begin wat verloren rond tussen de Heineken-merchandising, een van de hiphopgroepen speelt een potje tafelvoetbal en een aantal muzikanten is op zoek naar de bar. Een bar is niet aanwezig, maar er zijn wel bakken gevuld met ijs en flesjes fris en bier: voor het ware backstage vipgevoel. Dj Job de Wit – tevens een van de juryleden van de GPvNL – verzorgt de achtergrondmuziek met een iets te harde volume waardoor gesprekken moeilijk op gang komen. Op een televisiescherm zijn beelden te zien van Grote Prijs TV en nieuw materiaal wordt ter plekke geschoten.

De meeste muzikanten gedragen zich erg cool, maar de spanning is toch wel van de gezichten af te lezen. Nog maar een sigaretje dan. Wanneer na een uur de genodigden geacht worden aanwezig te zijn, wordt de winnaar van de GPvNL categorie Rock/Alternative van vorig jaar aangekondigd. De drie zangeressen van Two Way Radio brengen onder begeleiding van hun gitarist iedereen tot zwijgen. Een zeer aangename afleiding voor de kwart finalisten, even genieten van deze akoestische show.

Dan is het zover, het moment waar eenieder zich deze avond voor heeft verzameld: de bekendmaking. Na een korte speech worden in een rap tempo de halve finalisten van voor de categorie Dance/Producer en Rock/Alternative opgenoemd.  Met een kleine tussenpoze volgt de categorie Singer/Song writer. De Hiphopgroepen worden tot het laatst in spanning gehouden. Wanneer het hoge woord eruit is, wordt er druk gefeliciteerd en tegelijkertijd worden bemoedigende woorden gesproken tot de muzikanten die niet door zijn. Voor de camera van Grote Prijs TV zetten de muzikanten van Junior Eats Alone een goed gespeeld toneelstukje neer.  Terwijl ze doen alsof ze hun polsen met flesopeners doorsnijden, uitten de mannen die vorig jaar nog in de halve finale stonden hun teleurstelling. Ook de band Kitty Got Sued verlaat de locatie met hangende pootjes. De muzikanten die wel op hun overwinning konden drinken zijn:

Dance/Producer:
Baskerville, Charly and Gallus, Dancing Bears, DS-10 Dominator, Kaiser Gayser, Loops, Mike Mago, MilkMoneyMaffia, [Moos], Pitto, The Routines, Size.

Rock/Alternative:
Aniday, Anni K, BluefisH, Bombay Show Pig, Cinq Croniq, The Cosmic Carnival, Dog Called Phenix, Early Adopters, mailman john, The New Shining, neWax, Stairs to Nowhere.

Singer/Songwriter:
Bart Oostindie, Brown Feather Sparrow, Brown Hill, Celine Cairo, Eefje, Evy for the Kill, Lee Mason, Mary had a little band, Mathijs Leeuwis, Myriam Gaasbeek, Steffen Morrison, Wotienke.

Hiphop:
Crooks, Dope D.O.D., Dret en Krulle, Far I, Fotosynthese, Joe Kickass, Kraantje Pappie, Noizboiz, Skinto, Unknown Eye, Xdot.

Gezien: Bekendmaking GPvNL, Heineken The City, 10 juli 2009