De zes bands in de finale zijn erg divers qua genre: pop en rock is beide vertegenwoordigd. Van britpop tot metal. Als je denkt dat de jury het hierdoor moeilijk heeft om de kwaliteit van de bands te vergelijken, heb je het mis. “Qua niveau is Two Way Radio het verst,” aldus het juryrapport, “Ze zijn energiek en zeer professioneel.” Ook het publiek hoefde niet lang na te denken over wie hun favoriet was: 46% van de stemmers koos voor de Amsterdammers. Van thuisvoordeel is geen sprake, want er kon via internet gestemd worden en op de avond zelf is elke band goed vertegenwoordigd met hun eigen fanschare.
In het begin van de avond staat de Oude Zaal van de Melkweg nog grotendeels vol met bandleden. Jakhals Frank praat de avond aan elkaar. Als eerste is Blue Velvet uit Volendam aan de beurt. Een groepje schoolvrienden dat in 2004 de band vormde. Presentator Frank: “We weten allemaal dat er veel slechte muziek uit Volendam komt.” Daarmee bedoelt hij natuurlijk niet Blue Velvet, hoewel het publiek er nog behoorlijk stil bij staat. Aan het geluid te horen zijn er toch fans van de jongens aanwezig. Zanger Jan Keizer en zijn maten doen het best leuk. Bij de publieksprijs eindigen ze als vierde.
Dan mogen de jonge Utrechtse gastjes van Sheriff Of Hong Kong zich van hun beste kant laten zien. Genoemd naar een nummer van Captain Beefheart. Dat ze jong zijn en pas een paar jaar bezig, wordt kennelijk beloond. Niet alleen worden ze tweede in de wedstrijd, ook krijgt drummer Marnix de prijs voor beste muzikant. De jury lijkt met hun commentaar te willen zeggen: “Vooral doorgaan.” De vakjury noemt Sheriff Of Hong Kong ‘gedurfd, avontuurlijk en gedreven.’ Dat het optreden nogal rommelig is, wordt niet in het juryrapport vermeld.
De delegatie van de Urker formatie Wallnoize is herkenbaar aan de traditionele oorbellen met daarin de naam van hun werk of hun vriendin. Wallnoize zegt muziek te maken voor ‘echte mannen’ en laat zich inspireren door Noel Gallagher van Oasis. De stem van de zanger heeft inderdaad wel iets weg van dit Gallagher-broertje, maar of je ‘echte mannen’ en Oasis met elkaar kunt verenigen? Misschien als je onder ‘echte mannen’ kerels verstaat die in touch zijn met hun gevoelens. Wallnoize wordt derde bij de publieksprijs.
Silver uit Bilthoven speelt echte rockmuziek. Inmiddels wordt de sfeer in de zaal steeds beter en er ontstaat een bescheiden moshpitje. De bassist gaat aan het eind van het optreden zelfs stagediven. De jongens van Silver spelen strak en hun muziek ligt lekker in het gehoor. Hoewel er niks op hun optreden valt aan te merken, komen ze in de einduitslag niet voor.
De aanhang van het Friese Greyline heeft een enorm spandoek bij zich met daarop ‘Go Greyline.’ De verflucht is nog te ruiken en het spandoek beneemt de helft van de zaal het zicht. Het lijkt niemand te deren, want Greyline valt erg in de smaak, ook bij de Urkers. De metal van de heren van Greyline zou eerder bestempeld kunnen worden als muziek voor ‘echte mannen,’ hoewel muzieksmaak uiteraard persoonsgebonden is en niet geslachtsgebonden. Stoer is het in ieder geval. Greyline neemt de tweede plaats in bij de publieksprijs en wordt derde in de Grote Prijs-ranking. “Ze spelen originele metal, niet stereotiep en ze zijn nog sympathiek ook,” aldus de jury.
Als laatste deelnemers komen de vier mannen en drie vrouwen van Two Way Radio het podium op. In een competitie met tot dit moment alleen maar mannen vallen de meiden van Two Way Radio extra op, zeker vanwege hun stemgeluid. Stuk voor stuk hebben ze een dijk van een stem en ze stelen de show. De testosteronlevels stijgen voelbaar in de Melkweg. Dat het niveau van deze band heel hoog is, is duidelijk. Op internet stonden ze al ruim aan kop wat betreft stemmen voor de publieksprijs, de jury beloont ze ook terecht met de Grote Prijs-bokaal. Als prijs krijgen ze 5000 euro werkbudget, studiotijd, professionele persfoto’s en optredens. Als winnaar van de publieksprijs krijgen ze daar nog eens 1000 euro bij.
Gezien: Grote Prijs Pop/Rock 2008
Melkweg, 13 december 2008