De Melkweg gaat niet failliet, de 250 medewerkers worden niet ontslagen en het begrotingstekort van 1,8 miljoen is opgelost. Melkwegdirecteur Cor Schlösser is blij: “ Er is een oplossing, nu is het voorbij.” Deze week stemde de Amsterdamse Gemeenteraad in met een lening van 750.000 euro en een subsidie van 500.000 euro. Samen met de 550.000 euro die het podium zelf inbrengt, is nu de financiering rond om de verbouwing van de Max en de vlakke vloerzaal die gedeeld gaat worden met de Stadsschouwburg. Daarmee komt voor de Melkweg een einde aan een onzekere zomer waarin de woorden ‘faillissement’ en ‘mismanagement’ geregeld in de media opdoken. “Maandag spreek ik het personeel toe en zullen we een biertje aan de bar drinken.”
Schlösser rekent zichzelf toch het een en ander aan van de gebeurtenissen van de afgelopen maanden: “Als je als directeur meemaakt dat je onterecht wordt afgeschilderd als iemand die een zaal naar het faillissement heeft geleid door mismanagement, heb je blijkbaar iets fout gedaan. Maar het blijft moeilijk: als ik het over mocht doen, zou ik op alle beslissende momenten precies hetzelfde doen. Toch: dit mag nooit meer gebeuren.” Schlösser ziet ook nog wel iets positiefs in de heisa van afgelopen zomer: “Ik ben er achter gekomen dat alle partijen eigenlijk heel positief tegenover De Melkweg staan.”
De verbouwing kan nu weer verdergaan. Vooral in het kantoorgedeelte moet nog veel gebeuren en ook een aantal publieksvoorzieningen in de foyer ontbreekt nog, vertelt Schlösser. Het werk lag namelijk sinds juni stil toen berichten over een financieringstekort van 1,8 miljoen in de media verschenen.
Nu er is ingestemd met het voorstel van Cultuurwethouder Gehrels blijft een ding onduidelijk: de status van de subsidie van een half miljoen. Schlösser: “Het is wel subsidie, maar een meerderheid van de Raad wil evengoed dat de wethouder in 2009 kijkt of het bedrag alsnog kan worden terugbetaald. De wethouder heeft al aangegeven zich niet voor te kunnen stellen dat dit mogelijk is.”
De VVD is er op tegen dat De Melkweg het geld zou moeten terugbetalen. De partij vindt het idee van een poppodium dat deels gefinancierd wordt door privaatgeld en deels door overheidgeld aantrekkelijk. Als De Melkweg het half miljoen direct moet terugbetalen, stoot dat de zogenaamde ‘founding partners’ - commerciële partijen die bereid zijn geld in de popzaal te steken, af. Hun geld zou dan meteen weer in de gemeentekas vloeien.
De Melkweg weet nu wie de echte vrienden zijn
750.000 + 550.000 + 500.000 = 1,8 miljoen
Deze week stemde de Amsterdamse gemeenteraad in met een lening van 750.000 euro plus een subsidie van een half miljoen aan De Melkweg. Samen met de 550.000 euro die de popzaal zelf ophoest is dat genoeg om het gat in de begroting van de verbouwing van De Melkweg te dichten. En dus kan het pand eindelijk afgemaakt worden. Directeur Schlösser is opgelucht, maar toch: als dit weer gebeurt, zou hij precies hetzelfde handelen.