Jeugd en drank, er wordt de laatste tijd nogal eens over bericht. Deze week verschenen er weer een paar nieuwtjes naar aanleiding van recent onderzoek. Volgens The Beverage Monitor 2007 drinken jongeren meer dan vroeger en ze drinken veel vaker dan vroeger. Maar in plaats dat eigenaren van discotheken in hun handen wrijven, klagen zij steen en been. De jeugd komt namelijk steeds later in de club. En dan zijn ze nog dronken ook, omdat er thuis natuurlijk eerst voordelig wordt ingedronken. En tot overmaat van ramp nemen ze ook nog eens hun eigen drank in een heupflacon mee als ze naar de discotheek gaan. Intussen studeert de minister op een wet die de minimum leeftijd voor alcoholgebruik verhoogt van 16 naar 18 jaar.
Corne Bos van de Belangen Vereniging Dance ziet een groot verschil tussen de plattelandsdisco’s waar de jeugd laat binnenkomt en de clubs die bij zijn vereniging zijn aangesloten: “Mijn ervaring is dat de avonden waar ik bij betrokken ben voor 1.00 uur ’s nachts volstromen. Bij evenementen van ID&T en de Awakenings-avonden is de gemiddelde leeftijd behoorlijk jong. De jongsten komen juist vroeg. De kaartjes kosten veel geld en als er een bijzondere act staat, wil je die natuurlijk niet missen. De discotheken hebben het een stuk moeilijker. Het is er iedere week hetzelfde: dezelfde mensen en dezelfde muziek. De schuld ligt voor een deel ook bij die discotheken zelf: hoe later je open gaat, hoe later de mensen komen.” Over drankmisbruik van de bezoekers van clubavonden zegt Bos: “Mensen kunnen helemaal niets meenemen in de meeste clubs, dus ook geen
drank. En als ze dronken voor de deur verschijnen, worden ze sowieso geweigerd.”
Ook Vincent de Boot, horecamanager bij de Melkweg herkent weinig in alle berichtgeving van de afgelopen week. “Ook wij weigeren mensen als ze dronken aan de deur komen en op dansavonden controleren we of mensen eigen drank meenemen. Verder zien we de uitgaven van de bezoekers juist stijgen de laatste tijd. Het gaat duidelijk beter met de euro. Alleen de allerjongsten kiezen eieren voor hun geld. Je ziet ze wel eens bij concerten in de rij staan met hun boterhammetjes en Appelsientje. Dat ga je echt niet afpakken. Maar iemand van veertien laten we echt niet naar binnen met een fles Campari.”
Lex Pacific van 11 en de Flexbar vindt wel af en toe een leeg bierblikje op de dansvloer: “Mensen pikken de ruimte die je ze geeft. We kunnen niet alle tassen en jassen controleren die ze mee naar binnen nemen. Maar ik vind het belachelijk: naar een restaurant neem je ook je eigen brood niet mee. Voor je het weet lopen mensen met een beertender op hun rug.” Ook wat betreft de inloop van zijn publiek heeft hij andere ervaringen dan Bos: “In 11 komen de mensen liever laat en gaan ze nog langer door. En ook de Flexbar in het Westerpark stroomt pas goed vol na 3.00 uur, als de buurtcafes hun deuren sluiten.” Door middel van de programmering probeert Lex zijn bezoek eerder binnen te krijgen.
Paul Nederveen, ofwel dj St. Paul organiseert al negen jaar Pop-O-Matic avonden in ondermeer Tivoli. Het merendeel van het publiek bestaat uit studenten. De grootste verandering die Nederveen in het uitgaan ziet, is het verdwijnen van de bierromantiek: “Je ziet niet meer een laag lege bierglazen op de vloer van Tivoli aan het eind van een avond. Het aanbod aan verschillende drankjes is veel groter. Ik merk dat het hele uitgaansleven later begint. Studenten hebben minder geld dan vroeger, maar ik heb ze nog niet met flessen drank op de dansvloer zien staan.”
"Ik heb ze nog niet met flessen drank op de dansvloer zien staan"
Politiek en journalistiek zetten drankgebruik bij de jeugd op de agenda
Het regent berichten over drankmisbruik in de media. De jeugd drinkt jonger, meer en vaker, volgens onderzoek. Ze gaan laat op de avond naar de disco en verschijnen ook nog eens flink teut aan de deur. Want eerst thuis drinken is lekker goedkoop natuurlijk. Als klap op de vuurpijl nemen ze ook nog eens drank mee naar de club. Ondertussen studeert de minister op een wet om de minimum leeftijd om te kunnen drinken te verhogen van 16 naar 18 jaar.