Bands toch voorop bij POPnl-Award

Dertien bands, twintig programmeurs, twee zalen en twaalf stadsbussen

'Wie boekt de meeste bands?', kopt het persbericht van POPnl-Awards. Wow! Een wedstrijd waarin twintig programmeurs van popzalen het tegen elkaar opnemen, dat klinkt bijzonder. Wat krijgt het publiek zaterdag in de Melkweg in Amsterdam te zien? Zwoegende programmeurs die druk bellen en faxen in de spotlights op het podium van de Max? Navraag leert dat het uiteindelijk toch gewoon om de bands gaat.

Dertien bands, twintig programmeurs, twee zalen en twaalf stadsbussen

De redactie van 3VOOR12 wordt dagelijks bedolven onder de persberichten. Een goed persbericht weet te prikkelen. En met de vraag ‘Wie boekt de meeste bands?’ in de kop, viel het bericht van POPnl-Awards meer dan op. De twintig juryleden, allen programmeurs bij poppodia, die aanstaande zaterdag 12 mei in de Melkweg aan de start verschijnen worden in het bericht allen bij naam genoemd. Wow, een wedstrijd waarbij juryleden centraal staan, dat is nieuws. Wat moeten we ons bij de wedstrijd voorstellen? Programmeurs die, gezeten op het podium ten overstaan van het publiek, zo veel mogelijk bands boeken? Dat moet wel een kakofonie van rinkelende telefoons, ratelende faxen en een hoop geklets opleveren. Project-manager Lars Kelpin van POPnl: “Nee, natuurlijk gaat het wel degelijk om de bands.”

Naast de twintig juryleden treden dertien bands aan in de Melkweg. De bands spelen in 4 uur tijd allemaal een korte showcase. Kelpin: “Het is voor POPnl belangrijk dat de bands zich kunnen laten horen. Het wedstrijdgedeelte komt eigenlijk op de tweede plaats. Het is de ideale manier voor jonge bands om een flink aantal programmeurs te ontmoeten.” De twintig programmkeurs die aanwezig zijn boeken ieder één van de aanwezige bands voor hun eigen podium of festival. De band die het meest geboekt wordt, heeft gewonnen.

Dit jaar koos POPnl voor het eerst een nieuwe vorm voor de bandwedstrijd. Afgelopen jaar werd de finale tijdens Eurosonic gehouden. Toen streed een voorselectie van vijf bands tegen elkaar en kreeg de winnaar een gagegarantie voor een flink aantal optredens. Kelpin: “Ze konden zich als het ware gratis aanbieden bij zalen.”

De dertien bands die zaterdag in de Melkweg spelen, zijn winnaars van de lokale popprijzen. En dat concept lijkt verdacht veel op de oude opzet van de Grote Prijs van Nederland. Kelpin: “Wij willen helemaal niet concurreren met de Grote Prijs. Zij veranderde een paar jaar terug van koers wat betreft de opzet. Wij zijn in dat gat gesprongen omdat deze opzet een belangrijke trigger is voor de lokale popkoepels. Het gaat ons nu om de showcases. Het is mooi als een band acht of negen keer kan gaan optreden naar aanleiding van de finale van de POPnl-Awards. Maar wij zeggen uiteindelijk niet: dit is de beste nieuwe band van Nederland.”

Wie denkt dat bandwedstrijden zich in slecht gevulde en dus sfeerloze zalen afspelen, zit er flink naast. Als winnaar van de lokale popprijs hebben alle dertien winnaars voor aanstaande zaterdag een stadsbus plus vijftig vrijkaarten ter beschikking gekregen. Behalve de koepelwinnaar van Amsterdam: “Het zou toch zinloos zijn om die met een eigen stadsbus naar de Melkweg te laten rijden?”

Ga naar de site van POPnl voor meer informatie