En toen was het een Pop Instituutje

Reorganisatie laat Nationaal Pop Instituut slinken, maar men houdt de moed erin

Arjen Davidse van het Nationaal Pop Instituut (NPI) vindt dat het tijd is voor optimisme. De bezuinigingen en reorganisatie hebben nu wel genoeg gehakt in de structuur van het NPI. Nu weer aan de slag. "Het zuurste hebben we nu wel gehad," aldus Davidse.

Reorganisatie laat Nationaal Pop Instituut slinken, maar men houdt de moed erin

Er heeft een heuse reorganisatie plaatsgevonden bij het Nationaal Pop Instituut (NPI), meldt de site vandaag. Het aantal arbeidsplaatsen bij het NPI was al flink geslonken, de afgelopen jaren. Drie jaar geleden waren er nog vierentwintig medewerkers, nu nog veertien. Parttime nog wel. En dan is het ook nog goed zoeken naar subsidie bij fondsen en ministeries om het hoofd boven water te houden. Maar het gesomber moet maar eens afgelopen zijn, vindt ook Arjen Davidse van het NPI. “We hebben het zuurste nu wel gehad. We zijn klaar voor de toekomst.”

De recente bezuinigingen waren het gevolg van de algemene ontwikkelingen in de cultuursector. Volgens Davidse zijn er nog genoeg projecten van het NPI om de hoop op te vestigen. “We wilden de PopPersPrijs behouden, en het Unsigned project ook. Fret blijft ook gewoon verschijnen. Dit zijn projecten die in eerste instantie dreigden te sneuvelen maar die we uiteindelijk toch nog hebben kunnen redden..”

Als gevolg van die bezuinigingen was eerder al het Nederlands Popmuziek Plan doorgeschoven naar het Fonds voor Podiumprogrammering en Marketing. Het NPI presenteerde begin jaren tachtig dit subsidiesysteem waarbij podia een tegemoetkoming konden krijgen in het verlies dat ze lijden bij concerten van opkomende en minder bekende Nederlandse bands. Maar het NPI heeft nu zelf al veel moeite met geld. Het beperkte gebruik van de inpandige popzaal Fantasio is daar een voorbeeld van. Davidse: “Het is er een beetje bij ingeschoten. Die zaal zit op de eerste verdieping, dan moet je toch weer een hoop regelen met portiers. Alles kost geld. Maar de komende tijd willen we wel meer gaan doen met die zaal.” Tegen alle bezuinigingen in was er toch nog geld voor het MusicXport.nl-project, dit dankzij aanvullende bijdrages van de ministeries van Binnenlandse Zaken, Economische Zaken en de BUMA kon gedijen.

Het pand aan de Prins Hendrikkade in Amsterdam zal voortaan alleen nog maar gebruikt worden door het NPI van de onderste twee verdiepingen. “We hebben zoveel ruimte toch niet nodig met veertien man,” zegt Davidse. Eerder al werd de ruimte verhuurd aan Kindamuzik en medewerkers van de Rockacademie.

“We hebben het nog pas tegen elkaar gezegd: we moeten vooruitkijken. Er is nu weer een betere vibe. We liepen rond met samengeknepen billen, maar nu moet het NPI weer aan de slag,” besluit Davidse.