20 februari zijn de verkiezingen voor het nachtburgemeesterschap van Amsterdam. Het termijn van Nachtburgemeestercollectief de Nachtwacht loopt af en de opvolger moet worden gekozen. De nachtwacht was de afgelopen drie jaar het smeermiddel tussen het nachtelijke Amsterdam en de gemeente. De kandidaten zijn bekend maar nog niet iedereen is klaar voor de aankomende verkiezingen.
Organisator Maz Weston heeft iedereen de afgelopen week gemaild om ze op het hart te drukken dat ze aan de gang moeten met het voeren van campagne. “Vorig jaar was alles ook heel erg last minute. Een paar dagen voor de verkiezingen kwamen de eerste posters en flyers nog eens binnen. Ik ben heel benieuwd of het dit jaar nog een beetje op tijd op gang komt. Maar dat is niet aan de organisatie, ze moeten het zelf doen.”
De kandidatenlijst staat twee weken voor de verkiezing ook nog niet helemaal vast. Micha Klein en Afke Reininga wisten niet dat ze op de lijst stonden. “We waren wel gevraagd maar hadden dit aanbod nooit bevestigd,” zegt Afke Reininga. “We zijn nu heel druk bezig met een film. Als we ons beschikbaar zouden stellen dan willen we ook met een manifest komen.” Anderen hebben in hun enthousiasme wel toegezegd maar twijfelen toch vanwege de vele tijd die het uitoefenen van de functie kost.
Dennis Luts, één van de oprichters van Dance Valley, denkt de functie niet in zijn eentje te kunnen vervullen. “Ik ben nog bezig met het vormen van een collectief dat zich beschikbaar stelt. Het nachtburgemeesterschap is een belangrijke taak en dat kan je niet in je eentje doen. Vooral als je daarnaast nog een baan hebt.” Over het werk van zijn voorgangers, de Nachtwacht, is hij zeer te spreken. “Zij hebben goed werk verricht en op die lijn willen wij doorgaan. Hoe ons collectief er precies uit gaat zien is nu nog niet duidelijk. We zijn nog bezig met de vorming daarvan.”
Chiel van Zelst, eigenaar van de Chiellerie en programmeur bij de SugarFactory, denkt het wel alleen af te kunnen, met een beetje hulp van vrienden. “Er kan maar één nachtburgemeester zijn, kijk maar naar de naam van de verkiezing. Er wordt gevraagd om een nachtburgemeester, niet om een collectief.” Volgens Van Zelst gaat het wel aardig met Amsterdam. Op zijn agenda staan ook de gebruikelijke dingen als sluitingstijd en bierprijs. “In Amsterdam moet alles meer, langer en goedkoper.” Maar een opvallend punt op zijn programma is de ruimte voor kleine, vernieuwende initiatieven. “Volgens mij zijn mensen wel klaar met de dure, hippe tenten waar je alleen naar binnen mag als je een soapster bent.” Over de Nachtwacht is Van Zelst tevreden. “Zij hebben alles mooi aangezwengeld en het grove werk verzet. Nu moeten de details worden ingevuld.”
Ook levend kunstwerk, Fabiola, heeft zich beschikbaar gesteld voor het nachtburgemeesterschap. De meest verrassende plannen staan op het programma. Fabiola: “De stad moet gewoon weer leven en bruisen.” Om dat te bereiken moet het Paleis op de Dam een grand café worden, komt er een verwarmd zwembad in de gracht en wordt een deel van de Amsterdamse straten overdekt met een glazen dak dat open kan bij goed weer en dicht bij slecht weer. “Daar droom ik van.” De plannen zijn radicaler dan die van haar voorgangers. “In het begin liep de Nachtwacht heel erg goed maar na een tijdje hoorde je er niks meer van. Ik moet natuurlijk wel de faciliteiten krijgen. Ik kan een grand café in het Paleis op de Dam niet alleen voor elkaar krijgen.”
Een man met minder radicale plannen is kroegeigenaar Maarten Zwart. Na zijn lidmaatschap in de deelraad wil Zwart meer zeggenschap. Wat voorop staat in zijn plannen zijn de vrije sluitingstijd en een liberaal vergunningsbeleid. “Weg met de starheid. De Nachtwacht had hele goeie plannen in hun horecanota. Maar zij zijn tegen een muur gelopen. Dat zal mij ongetwijfeld ook gebeuren maar iemand moet het nachtelijke signaal doorgeven. Als de beleidsmakers op hun muil gaan dan kunnen we in ieder geval zeggen dat we ze gewaarschuwd hebben.”
De nachtburgemeesterkandidaten Amsterdam zijn nog niet klaar voor de aankomende verkiezingen
Organisator Weston: “Ze moeten het zelf doen”
Nog twee weken en de verkiezingen voor het nachtburgemeesterschap van Amsterdam zijn een feit. Het driejarige termijn van het burgemeesterscollectief ‘De Nachtwacht’ loopt af en er moet een nieuwe vertegenwoordiger van het nachtelijke Amsterdam komen. De kandidatenlijst is samengesteld, maar nog niet iedereen is bezig met de aankomende verkiezing.