Daden van de Gemeenteraad

Het woord is aan de Nachtburgemeester

Gerrit Jonkhout, ,

In samenwerking met 3voor12 nationaal maken de lokale 3voor12 redacties een stemwijzer om je in deze zwevende tijden te helpen een keuze te maken. Je kon eerder al lezen over de politieke problemen rond Podium OT 301 en de Jamstudio’s. Nu is het tijd voor daden! In gesprek met de nieuwe nachtburgemeester Chiel van Zelst.

Het woord is aan de Nachtburgemeester

Wat heeft de politiek gedaan aan de problemen rond de popmuziek in Amsterdam? Aan de hand van vier 'speerpunten' laat 3voor12/Amsterdam je zien waar de gemeentepolitiek het afgelopen jaar stond, wat betreft popmuziek en uitgaan. Concert podia. Ook Amsterdam is er niet aan ontkomen, dat poppodia tien procent gekort zijn op bijdrages van het Rijk en daardoor harder op zoek moesten naar sponsors. Maar er is wel geïnvesteerd in het nieuwe Muziekgebouw aan de Oostelijke Handelskade en in de verbouwing van Paradiso. In de huidige gemeenteraad richten de PvdA (grootste partij), de VVD en de CDA zich vooral op grootschalige organisaties. De meer linkse oppositiepartijen, zoals Groen Links en Amsterdam Anders/De Groenen richten zich meer op kleinschalige initiatieven. Daarin zit het verschil. Oefenruimtes Na het verdwijnen van oefenruimtes zoals bij Het Voorbeeld is er een groot gebrek ontstaan aan goede oefenruimtes in Amsterdam. De Gemeente probeert dit op te vangen door zich in te spannen voor een groot oefenruimte complex in Amsterdam-Oost.

Broedplaatsen
Een typisch fenomeen dat door de gemeente geroemd is als groot succes. Maar daar zijn wel een aantal kanttekeningen bij te maken. Het gemeentegeld is voornamelijk uitgegeven in de periode 2000 – 2004. Toen kregen de broedplaatsen 2,9 miljoen per jaar te besteden. Dit jaar is dat echter minder, namelijk 2,3 miljoen. Bovendien is een vrijplaats als Pakhuis Afrika op nogal curieuze wijze ontruimd waarbij veel vragen door Amsterdam Anders/De Groenen zijn gesteld op de wijze waarop dat is gegaan.

Overtoom 301 probeert het vege lijf te redden door het pand te kopen, maar zal daarbij de hulp in moeten roepen van particuliere giften omdat de hulp van de Gemeente niet toereikend is. En dan heeft ook nog eens broedplaats Het Voorbeeld in Stadsdeel De Baarsjes plaats moeten maken voor kantoorruimte en kleine galeries eronder. Maar: aan de Plantage doklaan is er een mooie Broedplaats ontstaan met een prachtige zaal die volop te huur is.

Uitgaan in Amsterdam
Er is aandacht voor veiligheid op straat: dit jaar is het preventief fouilleren ingegaan op belangrijke uitgaansgebieden zoals het Leidse plein en Rembrandsplein. Ook is er meer geld gegaan naar grootschalige Festivals zoals het China Festival dit jaar, onder andere met Chinese bandjes. Het college wil juist daarin investeren omdat het veel mensen bereikt. Ja, de gemeente ging het afgelopen jaar vooral grootschaligheid. Maar wat vindt onze burgervader in de nacht, onze kersverse Nachtburgemeester Chiel van Zelst van het politieke klimaat in Amsterdam en de daden van de gemeenteraad?

3voor12/Amsterdam: Wat vind je van het beleid van de afgelopen vier jaar van de Gemeenteraad tav de popmuziek en podia in Amsterdam? Waar moet ze zich meer op focussen?
Van Zelst: “Ik kan niet echt iets zeggen over bandjes beleid van de Gemeenteraad. Ik ben daar te slecht voor geïnformeerd. Ik kom ook meer uit de kunsthoek. Over de podia: volgens mij functioneren die redelijk. Paradiso is verbouwd en er zijn een paar nieuwe podia bijgekomen. Qua focus zou ik zeggen: focus op nieuw talent. Blijf vooral dingen als Winston Popprijs en Mooie Noten, en Grote Prijs van Nederland organiseren. Stichting Grap doet goed werk.”

Wat vindt je goed van het beleid en wat vindt je niet goed?
”Beleid kan ik dus weinig over zeggen. Maar goed, over het algemeen is bekend dat bandjes snel voor twaalf uur moeten spelen om daarna de DJ het werk te laten doen. Dit is soms jammer. Meer bandjes in de nacht zou geen kwaad kunnen.”

Wat zou je verbeteren als je het voor het zeggen had en waar zal jij op focussen?
”Er hangt wel duidelijk iets in de lucht. Er is veel behoefte aan live muziek. Mensen zijn een beetje uitgekeken op de DJ lijkt het. Live muziek betekent meer interactie met het publiek. Iets waar ik zelf erg voor ben. Verklaart ook gelijk het succes van bijvoorbeeld de live 3voor12 sessies in de Desmet studio's en plekken als Café Pakhuis Wilhelmina en Studio 80 waar veel op bandjesgebied gebeurt. De combi met live radio blijkt ook goed te werken. Het aanbod is volgens mij ook weer groot en divers. En tweemans formaties zijn ook weer helemaal terug. Misschien is de toekomst aan hen die de mix tussen bandje en DJ’s kunnen maken. Wat ik zou willen veranderen: het passieve uitgaan omzetten in een meer actief uitgaansleven. Minder lounge en meer medium; grote zalen waar spannende dingen te zien zijn. Er zijn veel plekken die iets spannender geprogrammeerd kunnen worden.”

Welke partij spreekt je het meeste aan en waarom?
”Ik heb begrepen dat Huisje Boompje Beestje van Peter Klashorst voor live muziek in cafés gaat. Maar goed, als nachtburgemeester vind ik niet dat ik een stemadvies moet geven en waar ik uiteindelijk op ga stemmen wil ik dan ook liever voor mezelf houden…”