Deluxe is kampioen in het eindigen als tweede bij bandcompetities. Toch weet de band met pakkende liedjes en veel spelen bekender te worden. De band speelde al eens in Engeland, en onlangs werd er in de Winston geopend voor Johan. De band speelde Johan die avond zowat van het podium. Nu is er een nieuwe demo te downloaden op de website van de band. Zanger Rogier Klooster vertelt over Deluxe en zijn filosofie voor beginnende bands.
HOE BEGON HET VOOR DELUXE?
Deluxe is een oud vriendencollectief van de middelbare school, en al wat jaren bezig. Sinds 2,5 jaar proberen we zoveel mogelijk eruit te halen wat er misschien in zit.
EN HOE ZIJN JULLIE BEGONNEN? JE ZEGT ZELF ALS MIDDELBARE SCHOLIERENBAND. BEGONNEN JULLIE MET COVERS SPELEN?
Nee, we waren toen nog niet echt een band, maar allemaal afzonderlijk mensen vrienden die muziek maakten. En Barend Brieffies, de tekstschrijver en gitarist, heeft de band gevormd en samen met mij geprobeerd de beste mensen op de beste plek te krijgen. Beetje realistisch er tegenaan te kijken en zo geprobeerd er het beste van te maken.
VOOR JEZELF WAS HET VANAF BEGIN AL DUIDELIJK DAT JE GING ZINGEN?
Ik speel zelf gitaar en ik zing en we deden samen akoestische optredens in een kroegje in Haarlem met z’n tweëen. Hij zong eerst zelf in zijn band las zanger/gitarist, maar dat was niet zo’n succes. Toen vroeg hij of ik als losse zanger erbij wilde komen om de band te versterken. Toen hebben we het een paar keer geprobeerd en sinds 2,5 jaar heeft het deze naam.
HOE KWAMEN JULLIE AAN DE BANDNAAM?
Ach ja, je slaat eens wat boeken open, en dan komen er wat opties uit, en dit vonden we allemaal de beste. In het begin denk je ‘wat moet je met een naam’, want zo’n naam moet toch passen en na een tijdje moet zo’n naam gaan leven. Dat zou de bedoeling moeten zijn, dus in feite kan je het wel van alles noemen. Kijk, jij hebt nu een beeld van wat Deluxe is. Het moet ergens beginnen.
JE ZEGT JE SLAAT EENS EEN BOEKEN OPEN OM EEN BANDNAAM TE VERZINNEN. MAAR HOE ZAT DAT MET DE MUZIEKSTIJL?
Je luistert eens wat cd’s (lacht). Er zijn veel invloeden uit de Engelse muziek omdat we daar allemaal fan van zijn. En ja, dan ga je automatisch als je op gitaarles zit eerst die liedjes proberen na te spelen. En dan komt er deze stijl uitrollen, omdat je daar toch allemaal fan van bent en door beïnvloed wordt.
WELKE BANDS HEBBEN INVLOED OP JULLIE GEHAD ALS BAND ZIJNDE?
Ga het hele klassieke rijtje maar af, je kan het zelf wel invullen. Zelf ben ik een groot fan van Noel Gallagher en uiteraard Oasis. En een iets minder bekende band, Guided by Voices, die vind ik te gek. Ik weet niet of je die kent?
UITERAARD, MAAR DAT IS EEN AMERIKAANSE BAND…
Ja, maar wel gewoon lekker rock n’ roll, elektrische gitaren met zang. Het is toch wel gewoon hetzelfde principe: gewoon melodieuze liedjes proberen te maken. En de hoek van de
Red Hot Chili Peppers is weer wat anders, maar dat vind ik ook een zeer goede band. Die laatste twee popplaten vind ik echt fantastisch.
DAT IS EEN GELUID DAT VOOR JOU PERSOONLIJK BELANGRIJK IS. MAAR WELKE BANDS HEBBEN INVLOED GEHAD OP JULLIE ALS BAND?
Dat zijn toch wel dingen die we met zijn allen beluisteren. Tuurlijk hoef je dat niet echt exact na te spelen. Je kan de Strokes nog zeggen en dat soort dingen. Voor de rest is het gewoon geouwehoer, we houden gewoon van melodieuze gitaarmuziek. En we zijn met zijn vijven bij elkaar en daar komt dit uit.
IK HOORDE OOK NOG WAT CLASH INVLOEDEN, TOEN IK JULLIE LIVE ZAG DEED EEN VAN JULLIE NUMMERS ME AAN ‘CLAMPDOWN’ DENKEN.
Ok, dat is leuk want de Clash is een goede band, maar dat is wel op toeval berust.
...EN THE LIBERTINES.
Ja, zeer goede band, te gek. Daar is onze gitarist wel gecharmeerd van, en ik ook wel. Leuk collectiefje.
HOOP JE TE KUNNEN LEVEN VAN JE MUZIEK?
Dat zou een ultieme jongensdroom zijn. Geen idee hoe we dat gaan bereiken, maar we proberen zoveel mogelijk te spelen. We hebben een credo in de band, en dat is spelen, spelen en nog eens spelen. Gewoon overal ‘ja’ tegen zeggen, ook tegen het kleinste feestje. Je komt altijd mensen tegen en zo moet je de bal wel rollende houden. Dat is een beetje de filosofie. Meer kan je niet doen als beginnende band denk ik. Ik heb zelf 2,5 jaar bij platenmaatschappijen gewerkt, en ken het wereldje wel redelijk. Hoopvol demo’s blijven sturen naar labels, daar geloof ik niet zo in. Ik geloof meer in de live-reputatie en dat je dan bekender wordt via word of mouth.
DAN MOET JE WEL JE PUBLIEK IETS TE BIEDEN HEBBEN, IETS TASTBAARS.
Ben ik niet helemaal met je eens. Uiteindelijk wel natuurlijk, dan zal je een album moeten hebben. Maar je moet ze ook hongerig houden, als het al zo ver komt. Maar op dit moment maken we demo’s, en zetten die op onze site. Dus als mensen onze muziek willen hebben moeten ze even op onze website kijken.
DAT ZIJN JOUW TIPS VOOR BEGINNENDE BANDS: VEEL SPELEN.
Mijn tip voor een beginnende band? Het is mijn hele filosofie!
ZOEDOENDE HEBBEN JULLIE OOK OP DIJKPOP GESTAAN.
Ja, dat was erg leuk.
HOE GAAT HET NU MET DE BAND? IK ZIE DAT ER NIEUWE MP3’S OP JULLIE SITE STAAN.
Redelijk goed. Het voorprogramma van Johan was een nieuw hoogtepunt. We hopen steeds iedere keer wat beter te worden, zodat we steeds weer nieuwe dingen kunnen organiseren.
HOE ZIET DE TOEKOMST ERUIT? WAT IS JULLIE DOEL DIT JAAR?
Een tourcontractje zou ik heel graag willen hebben. Gewoon een boeker, die het hele jaar vol weg kan zetten. Zodat we een keer of drie per week kunnen spelen. Dat zou te gek zijn Als die onze agenda vol kan zetten met optredens in de kleinste zalen en de kleinste festivals, dat zou wel heel fijn zijn.
ZALEN OF FESTIVALS ALS...?
Anywhere. Maakt ons niet uit. Als we maar spelen.
Deluxe: Melodieuze, Engelse gitaarliedjes met een arbeidersmentaliteit.
'Het maakt ons niet uit waar we spelen, als we maar spelen'
Langzaam maar zeker begint het balletje te rollen voor de Amsterdamse band Deluxe. Met veel spelen en sterke melodieuze liedjes sleept de band meer en meer optredens in de wacht. En dat blijft niet onopgemerkt. ‘Op elke feestje of festival spelen, geen nee zeggen. Dat is onze filosofie’. Zanger Rogier Klooster aan het woord.