Het bestuur van de Melkweg weigert een fikse huurverhoging te betalen. Volgens een nieuw huurcontract verdubbelt de huurprijs van het Amsterdamse cultuurhuis. Melkweg-directeur Cor Schlösser: “We weigeren het contract te ondertekenen en blijven gewoon de oude huurprijs betalen.”
De Melkweg huurt haar pand van het stadsdeel Amsterdam centrum. De huurovereenkomst ligt vast in twee contracten. Eén van die liep in januari ten einde contracten en heeft betrekking op de bovenste kantoorverdiepingen van het gebouw.
In het verleden heeft het stadsdeel de huurprijs al eens flink verhoogd. “Omdat we toen net zwaar hadden geïnvesteerd, hebben we dat toen gerust geaccepteerd”, zegt Melkweg-directeur Cor Schlösser. “Door het nieuwe huurcontract, wordt de huurprijs zowat verdubbeld, zonder dat er iets verandert. Dus hebben we dat nieuwe contract gewoon niet ondertekend. Het is gewoon niet redelijk. Terwijl wij het pand volledig hebben gerenoveerd en we grotendeels instaan voor de kosten, hoeft het stadsdeel er enkel voor te zorgen dat het er niet binnenregent. Intussen blijven we gewoon de oude huurprijs betalen - jaarlijks 105.000 euro voor beide contracten samen.”
Stadsdeelvoorzitter Anne Lize van der Stoel (VVD) verantwoordde de beleidskeuze al in het Amsterdams Stadsblad van 19 mei: “Vele culturele instellingen zitten in panden die de centrale stad aan stadsdeel Centrum heeft overgedragen. We zijn ongevraagd eigenaar van veel gebouwen geworden, waarvan we ons afvragen wat we ermee moeten. De huur is niet kostendekkend en er is flink wat achterstallig onderhoud. Het kan niet zo zijn dat ons budget op die manier wegvloeit.” Ze was voorlopig niet bereikbaar voor commentaar.
Cor Schlösser ziet in dat het stadsdeel gebukt gaat onder deze concentratie van culturele instellingen. “Ons pleidooi is dan ook: stadsdeel en centrale stad, ga alsjeblieft met elkaar praten. Ook de Amsterdamse Kunstraad pleit ervoor dat instellingen teruggaan naar de centrale stad.”
In 2002 stelde deelraadslid Maarten de Zwart (VVD) al voor om de huurprijzen van de Melkweg en Paradiso op te trekken. Hij argumenteerde toen nog dat die zalen veel meer mensen aantrekken dan alleen de inwoners van het stadsdeel. "Dat publiek van die zalen ziet er tegenwoordig iets te gezond uit, en als ik dan moet kiezen tussen het sluiten van een bejaardensoos, omdat die 15.000 euro op de begroting te kort komt, of de huurprijzen voor die zalen verdubbelen, dan kies ik voor het laatste.”
Melkweg weigert huurverhoging
"De huur verdubbelt zonder dat er iets verandert"
De Amsterdamse Melkweg weigert een nieuw huurcontract te ondertekenen. De organisatie verzet zich daarmee tegen een fikse huurprijsverhoging voor een deel van het pand. Intussen blijft de Melkweg gewoon de oude huurprijs betalen aan de verhuurder, stadsdeelraad centrum.