Afgelopen jaar konden we eindelijk weer genieten van een volwaardige festivalzomer, en poh, wat hebben we genoten. Ook voor 2023 staat er weer heel veel moois op de kalender. Nu al keuzestress? Om het je een stukje makkelijker te maken maakten we net als ieder jaar een lijst met de vijftig belangrijkste festivals van Nederland. Heb jij je kaartjes al gekocht?

Meer #nieuwenamen meer

Grauzone

Den Haag, 10 t/m 12 februari
Wat: belangrijkste vereiste voor het Haagse festival Grauzone? De diep-zwarte dresscode, want voor kleur of licht is geen ruimte. Wel voor industrial, tandenknarstechno, noisy shoegaze en sombere gitaarmuziek
Wie: A Place To Bury Strangers, Ellen Allien, Emma Ruth Rundle, Clamm en de band van Jim Jarmusch (!)

Oyster Festival

Amsterdam, 18 februari
Wat: nieuw op de kalender is het hedendaagse antwoord op London Calling, uit de koker van de Melkweg. Het hele pand wordt opengesteld voor coole hiphop, drill, afropop en r&b. De eerste editie smaakt direct naar meer!
Wie: o.a. ENNY, Unknown T en ayrtn

Grasnapolsky

Scheemda, 10 t/m 12 maart
Wat: all the way in Scheemda (een halfuur naar het oosten vanuit Groningen Stad) kun je in de muzikale glazen bol kijken in de strokartonfabriek De Toekomst. Op het intieme Grasnapolsky zie je de Nederlandse beloftes van het jaar, en een paar sure shots voor de festivalzomer.
Wie: o.a. The Haunted Youth, Lucky Fonz III, Prins S en de Geit, Thomas Azier & Noordpool Orkest, Pitou, Lander & Adriaan

Kroonjuweel: Eurosonic Noorderslag

Groningen, 18 t/m 21 januari

Wat: de hele Europese muziekindustrie rukt uit naar Grunn voor showcasefestival ESNS. In de etalage staan daar drie dagen lang de belangrijkste nieuwe artiesten van dit werelddeel, en op zaterdag presenteert de Nederlandse scene zich. Wie zich hier in de kijker speelt scoort daarmee meteen een overvolle festivalzomer.

Toppers: Joost, The Haunted Youth, Personal Trainer, Son Mieux, Goldband, De Toegift
Talenten: Pitou, KEG, Nusantara Beat, Hammok, Lander & Adriaan

Lees meer in ons #ESNS-dossier

Transition

Utrecht, 1 april
Wat: het spannende zusje van North Sea Jazz. Het is de hele dag zappen tussen alle zalen van TivoliVredenburg voor een programma bomvol avontuurlijke jazzacts. Daarmee is het het meest succesvolle festival van het Utrechtse poppaleis geworden. 
Wie: o.a. Alfa Mist, Nubya Garcia, Oscar Jerome, DoomCannon, Kurt Rosenwinkel Quartet, ECHT!

 

Rewire

Den Haag, 6 t/m 9 april
Wat: voor de echte avonturiers is Rewire hét festival, met experimentele muziek uit alle hoeken. Niet alleen complexe elektronica, maar ook modern klassiek, stemkunstenaars en een paar grote namen.
Wie: Fever Ray, Ana Roxanne, Tim Hecker, Godspeed You! Black Emperor, LSDXOXO, Deenah Abdelwahed

DGTL

Amsterdam, 7 t/m 9 april
Wat: de traditionele opening van het outdoor dance-seizoen op de NDSM-werf in Amsterdam, van de organisatie die inmiddels ook evenementen neerzet in o.a. Tel Aviv, São Paulo, New Delhi, Mumbai en Santiago. Een kleine koerswijziging: ze focussen net iets meer op liveacts dan voorheen en zetten een voorzichtig stapje naar links.
Wie: o.a. Bambounou, VTSS, Sherelle, Carista, Eris Drew & Octo Octa, Dr. Rubinstein en Moderat

Kroonjuweel: Awakenings

Spaarnwoude, 13 + 14 mei, Hilvarenbeek 7 t/m 9 juli 

Wat: naast het festival in Spaarnwoude, organiseerde de techno-gigant afgelopen jaar voor het eerst een driedaags zomerfestival bij de Beekse Bergen, op het terrein van Best Kept Secret en WOO HAH!. Was een groot succes, dit jaar nog eens.

Toppers: iedereen in de technowereld die er ook maar enigszins toe doet
Talenten: Spekki Webu, Cincity, Fafi Abdel Nour

Lees meer in ons #awakenings-dossier

Paaspop

Schijndel, 7 t/m 9 april
Wat: Paaspop, wie staat er niet? Het giga-festival heeft een flinke hand Ziggo Dome-vullers op de rol staan, een focus op Nederland máár soms ook een internationale giga-headliner.
Wie: o.a. Limp Bizkit, Nina Kraviz, Reinier Zonneveld, Joost, Hang Youth, gladde paling, Goldband, DIØN, De Staat, S10, Sticks, Rondé
 

Motel Mozaïque

Rotterdam, 13 t/m 15 april
Wat: stadsfestival met een voorliefde voor bijzondere projecten en internationale acts die net effe een stapje extra willen zetten. Dit jaar doen ze iets unieks met Black Country New Road, dat maar liefst drie (!) shows geeft
Wie: o.a. Black Country, New Road, Naaz, Big Thief, Yard Act, Arny Margret en Waxahatchee

Roadburn

Tilburg, 20 t/m 23 april
Wat: ‘redefining heaviness’, dat is al jaren de slogan van deze Tilburgse vierdaagse. Want niet alleen inktzwarte black metal is heavy, ook experimentele hiphop kan dat zijn. Minimal wave. Of godvrezende americana.
Wie: o.a. Deafhaven, Backxwash, David Eugene Edwards, Zola Jezus, Esben and the Witch, broeder Dieleman, Boy Harsher, VULVA

Kroonjuweel: Best Kept Secret

Hilvarenbeek, 9 t/m 11 juni

Wat: We moesten wat langer wachten op een programma dan we gewend waren, maar dat was het waard. Ja, Best Kept heeft gewoon fucking Aphex Twin weten te strikken, de idm-legend die al een dik decennium niet meer in Nederland optrad. Verder een bijzonder uitgebalanceerd programma met heel veel indie-darlings en een verstopte Julian Casablancas. Vorig jaar hadden ze hier en daar ook kleine dancepodia verstopt - die werden nog niet heel goed gevonden door het publiek. Zouden ze dat doorzetten?

Toppers: Aphex Twin, Oscar and the Wolf, The Chemical Brothers, The 1975, Christine and the Queens, Caroline Polachek, Goldband
Talenten: Crack Cloud, Lankum, Pitou, Stone, Sudan Archives

Lees meer in ons #bks-dossier

The Warehouse Project

Rotterdam, 28 t/m 30 april
Wat: nieuw op de kalender is dit driedaagse dancefeest dat uit Manchester komt overwaaien en nu met hulp van Mojo de Maasstad wil veroveren. Superdikke line-up en vooraf ook nog wat bootfeestjes waar we benieuwd naar zijn.
Wie: o.a. Bicep, JYOTY, Joy Orbison, Peggy Gou, Overmono, Seth Troxler, HAAi

 

Bevrijdingsfestival

Wat: de gratis toegankelijke Bevrijdingsfestivals hebben het zwaar. De kosten stijgen, 2019-edities viel in het water (letterlijk, door slecht weer) en daarna kwam corona. Het is niet ondenkbaar dat meerdere festivals niet doorgaan, dus extra belangrijk om je vakantiegeld alvast in te zetten bij de bar.
Wie: nog niet bekend

London Calling

Amsterdam, 19 en 20 mei + eind oktober
Wat: twee keer per jaar nodigt Paradiso zoveel mogelijk aanstormende gitaaracts uit (al lang niet meer alleen uit de UK), en twee keer per jaar puilt de poptempel ervoor uit. Hier zagen we acts als Franz Ferdinand, Damien Rice, Editors, Kaiser Chiefs, Big Thief en Fontaines D.C. voor hun doorbraak.
Wie: o.a VLURE, Gurriers, Ron Gallo, Lael Neale en Blondshell

Kroonjuweel: Pinkpop

Landgraaf, 16 t/m 18 juni

Het oerfestival van Nederland heeft dit jaar een wat belegen drietal headliners, maar laten we niet vergeten dat Robbie Williams de vorige keer op Pinkpop een superentertaining show gaf, P!NK de allereerste vrouwelijke solo-headliner op het festival is in dik vijftig jaar (!), RHCP John Frusciante weer in de gelederen heeft en verderop in het programma ook gewoon The War on Drugs en Warpaint staan.

Toppers: Robbie Williams, P!NK, Red Hot Chili Peppers, Queens of the Stone Age, Editors, The Black Keys, Goldband
Talenten: The Haunted Youth, Warpaint

Lees meer in ons #pinkpop-dossier

Soenda

Utrecht, 25 februari (indoor) en 20 mei (outdoor)
Wat: dé techno-organisator van Utrecht zet dit jaar in op lolzy trance (hoi Partiboi69 en Marlon Hoffstadt!), maar er staan natuurlijk ook veel serieuzere namen op het programma. De nieuwe hardtechno-held DIØN staat zowel op de binnen- als buiteneditie.
Wie: o.a. Partiboi69, Marlon Hoffstadt (indoor), Mall Grab, DJ Gigola en Dr. Rubinstein (outdoor), DIØN (beiden)

Lente Kabinet

Oostzaan, 27 + 28 mei
Wat: jarenlang noemden we Lente Kabinet het kleine zusje van dance-smaakmaker Dekmantel, inmiddels is het festival al net zo groot. Het programma is iets veelzijdiger en toegankelijker, meer op Nederlands publiek gericht ook, maar onze favoriete nieuwe dj-ontdekkingen doen we steevast hier (op de kleinere podia).
Wie: nog niet bekend
 

Dauwpop

Hellendoorn, 2 + 3 juni
Wat: Dauwpop maakte een slimme deal met Vestrock, samen wisten ze The Prodigy én Franz Ferdinand te strikken. Daarnaast staan alle Nederlandse festivalknallers op de line-up, met altijd ook een handvol verrassend edgy internationale gitaaracts.
Wie: o.a. The Prodigy, The Opposites, Franz Ferdinand, Son Mieux, Goldband, Life, Stone, Los Bitchos, High Vis, Girl Scout
 

Kroonjuweel: Rolling Loud

Rotterdam, 30 juni + 1 juli

Wat: WOO HAH! is niet meer, Mojo zet dit jaar in op het van oorsprong Amerikaanse Rolling Loud in een heel andere omgeving. Niet de stoffige bedoening bij de Beekse Bergen, maar in en rondom Ahoy. Daar is wel wat kritiek op, maar come on: ze hebben met Kendrick Lamar en Travis Scott dé grootste headliners gestrikt die ze hadden kunnen krijgen, en daaronder ook veel moois. De hamvraag: zou Lil Uzi Vert dit keer écht komen? En zou S10 iets bijzonders in petto hebben op zo’n hiphop-festival?

Toppers: Kendrick Lamar, Travis Scott, Denzel Curry, SFB, Metro Boomin
Talenten: S10, Rema, Latto, Glorilla, Siggy & D1ns

Check alles over #rollingloud in ons dossier.

The Crave

Den Haag, 3 juni
Wat: zoals de Haagse electro/techno/house-scene reikhalzend naar Detroit keek, zo inspireerde de west coast of Holland ook internationaal weer hele generaties aan producers. Dat vieren ze op The Crave met een messcherp programma,
Wie: o.a. The Blessed Madonna, Job Jobse, Octo Octa b2b Eris Drew, Helena Hauff, Aurora Halal, VTSS

Drift

Nijmegen, 10 juni en november
Wat: In twee decennia groeide Drift uit tot een sympathiek danceimperium met een voorjaarseditie én een herfstfestival in november. Afgelopen jaar werd Herfstdrift zelfs tweedaags, met 13.000 man per dag en een programma waar de liefde vanaf spat.
Wie: nog niet bekend

Verknipt

Utrecht, 10 + 11 juni
Wat: De technowereld staat op zijn kop. DJ's draaien steeds vaker op maniakale snelheid, op technofeesten wordt gebeukt van jewelste en hoor je steeds vaker hardcore, hardstyle en regelrechte schranz. Belangrijkste evenementenorganisator in die hoek, is Verknipt.
Wie: Fatima Hajji, Sara Landry, DIØN, DYEN, SHLØMO en jazeker, Theodor Nabuurs is wie je denkt dat-ie is

Kroonjuweel: Down The Rabbit Hole

Beuningen, 30 juni t/m 2 juli 

De bovenkant van het DTRH-affiche is dit jaar weer totaal Lowlands-fähig, maar bij de Groene Heuvels is meer ruimte om je hopje te hippen en verdwaald te raken op de vele vuige veldjes. Het festival verkocht wederom direct uit.

Toppers: Stromae, Fred again.., Paulo Nutini, IDLES, Phoenix, Joey Bada$$, Froukje, slowthai, Weval
Talenten: 070 Shake, Naaz, Romy, Kamma & Masalo

Lees meer over Down The Rabbit Hole in ons #dtrh-dossier

Defqon.1

Biddinghuizen, 22 t/m 25 juni
Wat: op de 3voor12-redactie plannen we altijd graag een momentje in om de eindshow van Defqon terug te kijken. En ja, dan staan we op onze stoelen te joelen, zo spectaculair is-ie altijd. Dit festival voor de hardere dancestijlen is onovertroffen. 
Wie: o.a. D-Block & S-te-Fan, D-Sturb, Sub Zero Project samen, Ran-D, Rebelion, Gunz For Hire, Cryex, Angerfist, Dr. Peacock 

Lago Lago

Braamt, 30 juni t/m 2 juli
Wat: wat een ongeluk had organisator Chasing The Hi-Hat. In 2019 sneuvelde festivalconcept eilân vanwege stikstofproblematiek, in 2022 kregen ze uiteindelijk geen vergunning. Ondertussen hebben ze een supercool intiem dancefestival in Gelderland opgezet met een heldere, grootse line-up. 
Wie: o.a. Dixon, Antal, Bambounou, Maribou State, Carista, Fatima Yamaha, John Talabot en de hele Giegling-kliek

 

NN North Sea Jazz

Rotterdam, 7 t/m 9 juli
Wat: elk jaar verbreedt het grote North Sea Jazz weer qua opzet, en met deze line-up hadden ze gerust ook de mainstage van Down The Rabbit Hole of Best Kept kunnen vullen. Goed, het publiek voor NSJ is soms wat belegen, maar wat een cool programma.
Wie: o.a. Lizzo, Stormzy, Little Simz, Loyle Carner, Sampa the Great, Alabaster DePlume, Zwangere Guy & Lander Gyselinck, Jill Scott, Mavis Staples, Benny Sings, Gabriels en Kokoroko

Kroonjuweel: Dekmantel

Amsterdam, 2 t/m 6 augustus

Waar obscure DJ’s op grote dancefestivals geen zoden aan de dijk zetten, zijn ze op fijnproeversfestival Dekmantel wél aan het goede adres. En dan kan het zomaar zijn dat je in het Amsterdamse bos, midden tussen de zweterige lijven en het geklier met laptops, een stukje onbetwistbare magie ontdekt. 

Toppers: CARISTA, Young Marco, Gary Numan, Ben UFO, D.dan & Freddy K, Avalon Emerson, Identified Patient, Sevdaliza
Talenten: Nusantara Beat, Mathilde Nobel, Nala Sinephro, ¥ØU$UK€ ¥UK1MAT$U

Lees meer over #dekmantel in ons dossier

Wildeburg

Kraggenburg, 7 t/m 9 juli
Wat: voor degenen die sfeer op festivals hoog in het vaandel hebben staan ligt Wildeburg uiteraard voor de hand. Gelegen in het prachtige recreatiegebied Netl De Wildste Tuin is Wildeburg een van de meest idyllische electronische festivals van Nederland
Wie: nog niet bekend

Pal Mundo

Den Haag, 15 juli
Wat: Pal Mundo, georganiseerd in samenwerking met ALDA, is nog relatief nieuw in festivalland. Het festival verhuisde vorig jaar van ArenA Park naar Zuiderpark in Den Haag en probeert de namen die in Latijns-Amerika en Spanje de zalen uitverkopen naar de rest van Europa te halen. Met succes: Pal Mundo schijnt het grootste latin- en caribbeanfestival van Europa te zijn. 
Wie: Dat is nog even geheim, maar vorige editie stonden o.a. J. Balvin en Maluma op de line-up. 

Valkhof

Nijmegen, 15 t/m 20 juli
Wat: Het allerleukste festival om na de Vierdaagse bij te komen van de open blaren (of als je je stappenteller liever gebruikt om van podium naar podium te hobbelen) is Valkhof festival. Elk jaar staan er weer hele coole alternatieve boekingen tussen, waaronder afgelopen jaar WIES, Kids With Buns en Tramhaus.  
Wie: nog niet bekend

Kroonjuweel: Lowlands

Biddinghuizen, 18 t/m 20 augustus

Lowlands is al jaren het festival dat er op cultureel en muzikaal vlak met kop en schouders bovenuit steekt. Ook dit jaar was het weer in een oogwenk uitverkocht, al was niet iedereen te spreken over de hoge ticketprijzen, die dit jaar door de magische grens van 300 euro gingen. 

Toppers: Billie Eilish, Florence + The Machine, Underworld, BICEP, Charlotte de Witte
Talenten: Dry Cleaning, Gladde Paling, Joost, JYOTY, Sherelle, Two Shell

Lees alles over #Lowlands in ons dossier.

Zwarte Cross

Lichtenvoorde, 20 t/m 23 juli
Wat: Is dat nou? Jawel, je ziet het goed, Gladde Paling en Vieze Asbak op het Achterhoekse motorcrossfestival Zwarte Cross. Voor 2023 heeft het megafestival, naast de reguliere dosis popartiesten en foute namen, flink uitgebreid in de alternatieve hoek. Gebloemd overhemd, dirndl, metalshirt (of helemaal geen shirt): voor iedereen maakt Zwarte Cross ruimte. 
Wie: o.a. Maan, Bastille, Cavolo Nero, Elephant, Gladde Paling b2b Vieze Asbak, Goldband, Hang Youth, Son Mieux, Tramhaus, Wies en Prins S. en De Geit

 

Orbit

Utrecht, 29 juli
Wat: vorig jaar lanceerde Utrechtse club WAS. festival Orbit. Het idee: een intiem festival op Fort Vechten met zo’n 5000 bezoekers verdeeld over vijf podia. Dat smaakte gelukkig naar meer: de volgende editie is er een met nog meer variatie in muziek, meer ruimte en meer podia. 
Wie: o.a. Elias Mazian b2b Moxie, Job Jobse, Ineffekt b2b Parris, Guenter Råler, Gabrielle Kwarteng, D. Tiffany, CEM, Wes, Anz 

 

Milkshake

Amsterdam, 29 + 30 juli

Wat: het duurt misschien nog wel even, maar de festival-glittervoorraad mag je wel alvast bijvullen. Of juist niet, wat jij wil: op queer-festival Milkshake kan het allemaal. Van billenschudden tot drag shows tot serieuze house en pop: gewoon lekker doen waar jij je goed bij voelt. 
Wie: nog niet bekend, vorige editie o.a. Jessie Ware en Merol

Kroonjuweel: Draaimolen

Tilburg, 8 + 9 september

Vorig jaar mochten we voor het eerst genieten van een tweedaagse editie van Tilburgs fijnproeversfestival Draaimolen, en ook dit jaar zet het festival dat (gelukkig!) voort. Elk jaar opnieuw pakt het festival uit met een vlijmscherpe line-up waar altijd weer wat b2b (of b2b2b2b) cadeautjes inzitten, zoals vorig jaar de fantastische combinatie van upsammy en Objekt. Nog geen line-up, maar Eris Drew & Octo Octa zullen weer een stage hosten, net als het label Nous'Klaer.

Toppers: nog niet bekend, vorig jaar o.a. Hector Oaks, Axel Boman en KI/KI
Talenten: nog niet bekend

Lees alles over #Draaimolen in ons dossier 

Paradigm

Groningen, 12 + 13 augustus
Wat: Club Paradigm pakt jaarlijks flink uit met een eigen festival. In de aanloop daar naartoe host Paradigm ook festivals met o.a. Zeezout en Backyard (elke maand een!), maar in augustus organiseert de club een weekender. Een nachtje blijven slapen (of niet) maakt de trip naar Groningen het helemaal waard. 
Wie: o.a. Anthony Rother, Ellen Allien b2b Dr. Rubinstein, Marie K, Om Unit, Priori

Dynamo Metalfest

Eindhoven, 19 + 20 augustus
Wat: veel échte metalfestivals zijn er in Nederland niet over, behalve Into The Grave (in Leeuwarden) en Dynamo Metalfest in Eindhoven. Ze komen beiden van dezelfde organisator, die nog altijd de grootste headbang-mastodonten naar ons land weet te trekken.
Wie: o.a. Megadeth, Trivium, In Flames, Killswitch Engage en Sepultura

 

Mysteryland

Haarlemmermeer, 25 t/m 27 augustus
Wat: the bigger the better, weten ze bij megafestival Mysteryland: gigantische podia in alle kleuren van de regenboog, vuurwerk en headliners met een hoofdletter H. Voor de line-up moeten we nog even geduld hebben, maar met vorige headliners als Alan Walker, Armin van Buuren, Carl Cox en Oliver Heldens hoeven we ons nergens zorgen over te maken. 
Wie: nog niet bekend

Kroonjuweel: Popronde

Heel Nederland, 9 september t/m 25 november
Tijdens de Popronde ontdek je als bezoeker in het hoekje van een bruin café in je thuisstad je favoriete Nederlandse band van het jaar. In maar liefst 42 steden zetten een selectie ruwe diamanten hun eerste stappen richting het grote publiek. Niet-werkende geluidsinstallaties en rijden naar de gekste uithoeken van het land, maar ook publiek tot ver buiten de cafés dat soms zélfs de demo’s mee kan zingen: het hoort er allemaal bij tijdens de Popronde. Ook dit jaar zitten er weer acts tussen die we zeker gaan terugzien op de grote festivals, of in het 12van3voor12-lijstje (Marathon, Mood Bored, De Toegift)

Lees alles over de #Popronde in ons dossier

Into The Great Wide Open

Vlieland, 31 augustus t/m 3 september
Wat: ah, het meest knusse festival van Nederland. Of je nou komt om met je kinderen vier dagen lang door het bos te rennen, of gewoon keihard met je vrienden te dansen: Vlieland heeft het tijdens Into The Great Wide Open allemaal, voor alle leeftijden. 
Wie: o.a. Agar Agar, Altin Gün, Charlotte Adigéry & Bolis Pupul, Keg, Squid en Véras

Bruis

Maastricht, 1 t/m 3 september
Wat: Maastrichts poppodium de Muziekgieterij organiseert jaarlijks een festival voor zowel de muzieksnob als de festivalganger die gewoon lekker bandjes komt kijken met de hele vriendengroep.
Wie: nog niet bekend, vorig jaar o.a. Kids With Buns, Elephant, Strand of Oaks, Dans Dans, Sloper

 

Into The Woods

Amersfoort, 8 + 9 september
Wat: eindeloos struikelen over boomstronken, kijken naar kaboutertreintjes in de bomen, verstopte woordgrapjes, beuken in het Beukenbos of dansen in een bubblegumroze prinsessenkasteel: op Into The Woods in Amersfoort valtis er genoeg te beleven. Door al die grappige details zou je bijna vergeten dat de line-ups vaak ook steengoed zijn
Wie: nog niet bekend, vorige editie o.a. Ciao Lucifer, VNTM, FJAAK, Joachim Pastor, Gladde Paling

Kroonjuweel: Amsterdam Dance Event

Amsterdam, 18 t/m 22 oktober 

Afgelopen jaar kon het ein-de-lijk weer: een volwaardig Amsterdam Dance Event dat doorging tot je buiten de vogeltjes weer hoorde fluiten. Gewoon, dat je helemaal krokant de trein naar huis instapt en plaats moet nemen naast mensen met aktetassen en laptops. En wat zagen we veel moois: van De School die na een paar jaar weer openging tot het het acht uur durende ‘STOOR’ van Speedy J. Dat belooft wat voor komend jaar. 

Toppers: nog niet bekend
Talenten: nog niet bekend

Lees alles over #ADE in ons dossier

Misty Fields

Heusden, 8 t/m 10 september
Wat: fan van grillige gitaarbands, garage-acts en indiebandjes met rare namen? Misty Fields is hét festival om je onder te dompelen in de underground indiescene en alle nieuwe uitblinkers te ontdekken
Wie: nog niet bekend, vorig jaar o.a. Psychedelic Porn Crumpets, Just Mustard, Gilla Band en Protomartyr

ZeeZout

Amsterdam, september (en 5 mei een voorjaarsfestival)
Wat: een heerlijk Amsterdams zomerfestival met alle coole acts uit het internationale nachtleven waar ook al je vrienden van vrienden het ongetwijfeld naar hun zin hebben. 5 mei hebben ze ook een mooi mini-festival staan
Wie: dat is nog onbekend, maar vorig jaar stonden o.a. KI/KI, Goldband, Partiboi69 en Job Jobse op het festival

 

Left of the Dial

Rotterdam, 19 t/m 21 oktober
Wat: Left Of The Dial is er eentje voor de echte obscure zielen. Drie dagen lang kun je op dit fijnproeversfestival (vernoemd naar een nummer van The Replacements) alternatieve indie en postpunk ontdekken.
Wie:  o.a. Chase PEtra, Joshua Idehen, wych elm, YOWL, Chalk, Eyesore & The Jimx, Splint, Joyeria, balderdasch, Minor Conflict

Kroonjuweel: Le Guess Who?

Utrecht, 9 t/m 12 november

Halverwege november vult Utrecht zich elk jaar weer met mensen uit alle uithoeken van de wereld voor ontdekkingsfestival Le Guess Who?. Of je nou alleen de roltrap op- en afgaat in TivoliVredenburg of de hele stad doorkruist, altijd kom je bijzondere dingen tegen: van echte culthelden tot obscure Soundcloud-namen. Terwijl de een wegloopt bij een show omdat ie er geen chocola van kan maken, heeft de ander er de avond van zijn leven. En soms ga je ergens zomaar tussen zitten, zonder dat je weet wie er speelt, en mag je onderdeel zijn van iets ontzettend moois. 

Toppers: nog niet bekend, vorig jaar clipping., Marina Herlop, Kode9 en Oumou Sangaré
Talenten: nog niet bekend

Lees alles over #LGW in ons dossier

Super-Sonic Jazz

Amsterdam, ???
Wat: op Super-Sonic Jazz wordt het begrip jazz breed opgevat: mierzoete bubblegum-jazz, funk, jazztrap, iemand met een kraag gemaakt van teddyberen (?!): voor alles is er ruimte. Eerder stonden o.a. Alfa Mist, Bnnyhunna en ECHT! op het festival
Wie: nog niet bekend

Song van het Jaar Festival

Locatie onbekend, 1 december
Wat: een klein beetje zelfpromotie moet kunnen: traditiegetrouw sluiten we het jaar af met een groot festival vol Nederlandse (en een paar internationale) acts, om de beste nummers van het afgelopen jaar te vieren. 
Wie: nog niet bekend, vorig jaar o.a. Son Mieux, Charlotte Adigéry en Bolis Pupul, The Haunted Youth en Warhaus

meer #nieuwenamen meer