Met Eurosonic Noorderslag in aantocht en een bomvol concertseizoen is het tijd om in de muzikale glazen bol te kijken: welke Nederlandse artiesten gaan komend jaar keihard doorbreken? Wie heeft er prachtige muziek klaarliggen? En welke bands gaan alle festivals platspelen? Dit is ons dozijn favoriete acts van het moment, dit zijn de 12van3voor12 van 2023.

Luister de 12van3voor12 playlist

Zo zweterig als ESG, zo groovy als Liquid Liquid, zo opzwepend als PIL: artpunkkwartet Baby’s Berserk is onweerstaanbaar dansbaar. Belangrijkste blikvangers van de band zijn Lieselot Elzinga (zangeres en modeontwerper, een van haar jurken wordt gedragen door Adele!) en Mano Hollestelle van Mauskovic Dance Band, naast Eva Wijnbergen. Ze brachten al wat releases uit via het übercoole Zwitserse label Bongo Joe, ze speelden op o.a. Into The Great Wide Open en Welcome To The Village, komend jaar komt er ook een album.

Wow, we waren totaal van onze sokken geblazen door de liveshow van Coloray in de X-Ray op Lowlands. Tuurlijk, we wisten al dat de boomlange Tilburger-in-Berlijn een geweldige producer is (zijn tunes worden al gedraaid door mensen als Âme, Dixon, Four Tet, Midland, zijn album werd genomineerd voor een 3voor12 Award), maar dat hij ook zo’n schitterend podiumbeest zou zijn? Dat was nieuws voor ons. Via Eurosonic Noorderslag moet hij toch op ALLE festivals terecht kunnen komen?

Als je het rumoerige Popronde-eindfeest rond middernacht nog helemaal stil kunt krijgen? Dan zijn je intieme folkliedjes echt van uitzonderlijke klasse. Dat is dus het geval bij De Toegift, met wortels in het Zeeuwse zand. In gedachten keert frontman Maxim van der Vleuten telkens weer terug naar het strand van zijn jeugd. Hun debuutalbum verschijnt spoedig op liefhebberslabel Snowstar Records, Friendly Fire is al ingestapt als boeker.

Op papier maakt het Rotterdamse kwartet (tevens 3FM Talent) Elephant best wel ouwemannenmuziek. Denk Wilco, denk My Morning Jacket, denk Cass McCombs. Maar met hulp van DeWolff-frontman Pablo van de Poel als producer en kwaliteitskeurmerk Excelsior Recordings als label, brachten ze afgelopen jaar een plaat uit waarop die rootsrock en alt. americana opeens kakelfris klinkt. En ze zijn hartstikke productief: deze zomer moet er weer nieuwe muziek verschijnen. Wedje leggen dat de band dan kan doorstoten naar de grote zaal van Paradiso?

Zo wild en onstuimig als de producties van Gladde Paling hoor je ze zelden. De anonieme producer/dj uit Tilburg veroorzaakt kettingbotsingen tussen drum ’n bass, dubstep en allerlei weirde, humoristische samples van Nederlandstalige computergames (maar ook NS-geluiden en ehm… het supermarktlied). Hij schopte het al tot het gigantische Belgische Rampage, werd gedraaid door zijn helden van Noisia, werkte meermaals samen met Joost en verovert met gelijkgestemde dj’s als Natte Visstick langzaam maar zeker heel Nederland. Samen hebben ze bovendien de perfecte spot op Noorderslag (kwart over dronken en baldadig). Dat wordt een aalgladde bende.

Na jaren in de baarmoeder van het Amsterdamse nachtleven, is Gotu Jim klaar voor een wedergeboorte. Zijn show in de X-Ray van Lowlands was al een prettig voorproefje (hij ging helemaal Super Saiyan!), die single ‘Stiekem Wil Ik DJ Zijn’ staat hier al een jaar op repeat en het album Niet Geslapen Wel Gedoucht verschijnt half januari. Daarop staat een kruisbestuiving van hyperpop, vrolijke house en hiphop zoals we in Nederland nog niet echt kennen, met de bittere nasmaak van Mdma op de tong.

Je hebt dj’s die hun platen minutieus in elkaar verweven, voorzichtig aan een langdurige opbouw werken om in hun laatste kwartiertje te pieken. Nou, zo’n dj is de Amsterdamse Jerrau dus niet. Nee, hij is een orkaan, een natuurkracht, het type dat vanaf zijn eerste tune al AAN staat, en zijn energie springt maar al te vaak over op het publiek, of dat nou in De School, op Drift Festival of op Lowlands is. En of hij nou house, jungle, hiphop of weirde UK bass draait, hij ownt het helemaal.

Ongelofelijk maar waar: een jaar geleden zaten we nog in lockdown, nu kunnen we alweer spreken van een hete band wiens live reputatie zijn studiowerk vooruit snelt: Marathon uit Amsterdam maakt messcherpe postpunk met praatzang zoals we die de laatste jaren veel uit Engeland zagen komen. Ze beloven ons een dikke release in 2023, maar voor nu zul je het doen met de wetenschap dat deze band instant effect heeft op een zaal. Niet voor niets wonnen ze de Amsterdamse Popprijs.

Grote kans dat Aysha de Groot je de afgelopen paar jaar al wist te betoveren op het podium, als achtergrondzangeres bij Eefje de Visser en Someone. Onder de naam Meis heeft ze nu ook een weergaloos mooi, stemmig Nederpopalbum klaarliggen waarop ze een heftig ziekteproces uit de doeken doet.

Een vrolijke springerig liedje bedoeld om je uit je dip te schoppen, dat is ‘Easy Going’. Je bent zo cynisch, kom op, zingt Myrte Driesenaar zichzelf toe. Het was meteen een daverende shoegazey debuutsingle, die op de 3voor12 redactie op repeat ging. In het najaar probeerde Mood Bored dat te vertalen naar een opwindende liveshow door heel Nederland af te reizen met de Popronde. Op het eindfeest in de Melkweg stonden we met open mond te kijken: was dit niet de bassiste die bij oprichting van de band nog helemaal geen bas kon spelen? Die komen er wel!

Een act om de nacht in te luiden? No brainer: dan bel je (3FM Talent) Prins S. en De Geit. Midden in de pandemie waren zij het die ons herinnerden hoe heerlijk de chaos in de rij voor de club is. Het gevoel de tijd te vergeten, de honger naar de after, maffe dansjes doen waar je morgen spijt van hebt, dat zijn de topics voor deze Hagenezen. Net voor het einde van het jaar verscheen hun debuutalbum Rood Staan Hard gaan, de ideale soundtrack om ons door de volgende crisis heen te begeleiden.

Rap-duo Siggy & D1ns uit Zandvoort verscheen een jaar geleden op de radar dankzij hun hit ‘Rondjes’, die al op TikTok los ging voor de single goed en wel op Spotify stond. Aan het eind van het jaar zetten ze een stevige streep onder hun naam met de EP Soldatenwerk, die uitkwam bij Top Notch. Hun sound is toegankelijk en toch edgy, soms gelikt, dan weer energiek.