Down The Rabbit Hole 2023 zit erop. Tijd om de score op te maken: welke acts maakten het waar? Dit zijn onze 10 grote hoogtepunten van deze editie.

10. Phoenix

Beginnen met je grootste hit, je moet maar durven. Phoenix durft dat. En het pakt geweldig uit. Ze spelen ‘Lisztomania’ euforisch, met gevoel voor Romantiek. De uitstraling is classy-chique: op het giga-LED-scherm verschijnen majestueuze balzalen en schilderachtige taferelen van doolhof-tuinen. En frontman Thomas Mars is misschien niet rock 'n roll, maar wel degelijk een echte volksmenner.

>>> lees verder

9. 070 Shake

Wat een prachtige, onderkoelde ijspaleizen zijn de songs van 070 Shake. Al die opgekropte spanning van het eerste halfuur komt er in één keer uit wanneer ‘Cocoon’ OPEENS tot ontbranding komt, eigenlijk op een heel atypisch moment. Dan beukt ze eindelijk die muur van ijs aan gruzelementen en dat leidt ook direct tot een dikke, hossende circlepit.

>>> lees verder

8. Nu Genea

Nu Genea is de perfecte band op de perfecte plek, op het moment dat de ene groep de sleutel naar de nacht wel weet te vinden, en de andere afdruipt. Hun twee albums staan vol zalige disco en funk met obscure Afrikaanse eighties synthplaten als belangrijker referentiepunt dan Amerika. Vooral die zangeres, die hoort met haar wapperende bosnimf-cape uitstekend thuis op de zondagnacht.

>>> lees verder

7. The Whitest Boy Alive

De laatste keer dat ze in Nederland speelden, was op Lowlands 2012. Deze show op Down The Rabbit Hole lijkt voorlopig hun enige te zijn in heel 2023. Ja, ’t is een extra-bijzondere dus, dat merk je aan elke seconde. ‘Are you down in the rabbit hole?!’, grapt frontman Erlend Øye. 

>>> lees verder

 

6. Tramhaus

Tramhaus is een band die je verleidt de soepelheid in je heupen te testen, die je in een slow motion mosh-pit trekt en je uitdaagt niet met je armen over elkaar te staan maar bij te dragen. Op tweederde van de set durft frontman Lucas Jansen een balanceer-act aan op de rand van het hek en blijken er meer dan genoeg mensen om hem te dragen tijdens een crowdsurf uit het boekje.

>>> lees verder

 

5. Paolo Nutini

Paolo heeft zin om te rocken. En dus trapt-ie af met de broeierige psychedelische rocksong ‘Afterneath’ en de krautrockpuls van ‘Lose It’ om het gros van de set uit z’n laatste album te putten, en met z’n band oude songs ook in een nieuw jasje te steken van psychedelische en klassieke rock. 

4. IDLES

Frontman Joe Talbot vraagt al het tweede nummer om een wall of death. En die krijgt ie, in de allerbruutste variant. Hopsa, daar duikelt ook de gitarist al onbevreesd die kolkende massa over.Daar waar veel bands 50 minuten moeten zweten en ploeteren voordat ze zulke mayhem weten te bewerkstelligen - als het ze al lukt -,flikt IDLES dat in de eerste 8 minuten. Koud kunstje.

3. Fred again..

De climax van zijn set - waarin ie zelf trouwens opvallend buiten adem lijkt - is helemaal niet high energy, maar juist tranentrekkend emo. ‘Put your loving arms around me…’, hoort het uitpuilende veld de Duitse zangeres Billie Ray Martin zingen. Het origineel is een euforische 90’s house tune, maar Fred Again.. gaat voor maximale traantjes.

2. Lander & Adriaan

Huh, wat gebeurt daar nou weer, in de piepkleine Bossa Nova-area? Daar staan mensen helemaal lijp te gaan op UK clubtunes. Maar waar staat de dj? Oh, dat is helemaal geen dj, dat is het allerleukste duo sinds, eh… Bassie en Adriaan? Meestal echt een kutidee als jazzmuzikanten met de hele Britse ravegeschiedenis aan de haal gaan, maar geloof ons, Lander & Adriaan doen het geweldig goed.

1. Burna Boy

Mocht je de afgelopen maanden in een iets te diep hopje hebben gehipt: Stromae zegde al zijn shows af, en de Afrikaanse Gigant moet vandaag zijn designer-schoenen vullen op Down The Rabbit Hole. Vervolgens kwam Burna Boy dan weer niet opdagen voor zijn show in het Gelredome, terwijl mensen al uren op hem stonden te wachten.

Kortom: Burna Boy heeft wat te bewijzen als headliner van de zaterdag. En al na drie liedjes snapt het hele veld: dit is simpelweg een geweldige headliner die met zijn ultieme feelgood-muziek ook de grootste scepticus aan het heupwiegen en swingen krijgt. ‘We’re gonna make god come down and party with us’, roept hij zelf met nog eens zo’n charmante smile. Wedden dat god inderdaad vanuit de wolken meedanst? Met zo’n onweerstaanbare slotsong als ‘Last Last’ kan dat bijna niet anders.

Kijk hier ook de concertregistratie van Burna Boy op Lowlands.