DTRH23: Burna Boy heeft de star power

Afrikaanse gigant viert zijn verjaardag in Beuningen

Burna Boy heeft wat te bewijzen als headliner van de zaterdag. Mocht je de afgelopen maanden in een iets te diep hopje hebben gehipt: Stromae zegde al zijn shows af, en de Afrikaanse Gigant moet vandaag zijn designer-schoenen vullen op Down The Rabbit Hole. Op die boeking werd aanvankelijk met wat scepsis gereageerd. Bizar, want Mojo heeft feitelijk een prachtkonijn uit de hoge hoed weten te toveren. Burna is internationaal een veel grotere artiest en in principe kan-ie ook hier in Nederland een arena vullen. Eh, dat zou-ie vorige maand natuurlijk ook doen, maar toen kwam hij dus niet opdagen in GelreDome terwijl mensen al uren op hem stonden te wachten.

Daarmee is de scepsis die nu hier aan de Groene Heuvels heerst wel weer begrijpelijk, maar kijk eens aan, Burna Boy is keurig op tijd, in een blauw stekelig powerranger meets Pino-pak. En vanaf de eerste seconde is duidelijk: deze man heeft Star Power. Star Power in overvloed. Hij hoeft zijn zonnebrilletje maar af te doen en gegil valt hem ten deel. Laat staan wanneer hij zijn shirt uittrekt! Hij zwiept zijn micstand heen en weer als een volleerd James Brown. Het is moeilijker om hem zonder big smile op de foto te zetten dan met. En hij speelt zijn solide afropop-oeuvre extatisch, met een enorme band. Links en rechts staan al een achttal extra zangers, een blik blazers, twee drummers, en alsof dat nog niet genoeg is wordt hij af en toe ook nog omringd door vier percussionisten.

Ze spelen het stijlvol, misschien een tikkeltje té netjes, en met de souplesse die je ook van een North Sea Jazz-headliner zou verwachten. Dus al na drie liedjes snapt het hele veld: dit is simpelweg een geweldige headliner die met zijn ultieme feelgood-muziek ook de grootste scepticus aan het heupwiegen en swingen krijgt. ‘We’re gonna make god come down and party with us’, roept hij zelf met nog eens zo’n charmante smile. Wedden dat god inderdaad vanuit de wolken meedanst? Met zo’n onweerstaanbare slotsong als ‘Last Last’ kan dat bijna niet anders.

HET MOMENT:
‘Do you wanna know my secret? It’s my birthday’, verklapt Burna Boy al vroeg in de set. Dan landt zijn opmerking nog niet helemaal, maar stipt middernacht rukt opeens een enorme taart aan, en vliegen trossen ballonnen plots naar boven. Ja, écht, verzekerd een van zijn meegenomen zangers: Burna Boy mag vandaag 32 kaarsjes uitblazen. Te cute. Dus schieten sterrenregens uit plafond en de vloer tegelijkertijd, en die taart? Die belandt in het publiek.

Kijk hier ook de concertregistratie van Burna Boy op Lowlands. 

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12