We tipten je al heel veel liveacts voor aanstaand weekend, maar zodra de zon zich achter de iconische schoorstenen verstopt en de nacht langzaam valt, verandert Lowlands in een totaal ander festival. Waar gaan we dansen?! Dit zijn onze 14 tips voor de nacht.

Overmono (live)

Vrijdag 01.30 in de Bravo

Overmono is Bicep voor heads, dat wisten jullie wel, hè? De twee broertjes uit Wales maken een venijnige cocktail van breakbeats, UK house en IDM, scoorden daarmee al een stel flinke dansvloerhits en weten ook heel goed hoe ze dat live naar het podium moeten vertalen met een berg drumcomputers en modulaire synths. Het smaakte naar meer op DGTL en Dekmantel, op Lowlands krijgen we meer.

Lees: superheet danceduo doet Nederlandse drieklapper

Animistic Beliefs

Vrijdag 01.30 in de X-Ray

De hele vrijdagavond in de X-Ray is geweldig: Spielraum-resident en techno/electro-veelvraat Afra opent de boel, de nietsontziende Parrish Smith sluit af, en daartussen zit het Rotterdamse live-duo (en 12van3voor12-talent) Animistic Beliefs geparkeerd.

Kijk: 3voor12 introduceert Animistic Beliefs

Four Tet

Vrijdag 02.30 in de Bravo

Kieran Hebdan alias Four Tet is weer on fire de laatste tijd. Allereerst omdat de Brit de juridische strijd won van zijn oude label Domino om zijn royalties beter te regelen, ten tweede omdat–ie zijn KH-alias weer afstofte voor deze ontzettend effectieve banger en ten derde omdat hij als Four Tet ook een fijne housetune met signature kora-geluid heeft uitgebracht. Oh ja, in de afgelopen twee jaar bracht–ie ook nog muziek uit met Thom Yorke (!) en Burial (!!) en grappig genoeg zit hij de laatste tijd ook veel in de studio met Skrillex en Fred again.., wie weet dat–ie daar ook nog een voorproefje van draait in de Bravo. Zijn bigroom-sets zijn vaak wat consistenter (en minder verrassend) dan zijn kleinere gigs, maar hij zou toch zomaar een paar verbluffende platen uit zijn mouw kunnen toveren.

Lees: ongrijpbare muziekfreak vertelt zijn verhaal in platen

Nathan Kofi & Eversines

Vrijdag- op zaterdagochtend 06.30 in de Armadillow

Als je de hele nacht hebt gedanst? Als je hersenen in die wazige schemerzone van het doorhalen zijn beland? Aan wat voor muziek heb je dan behoefte op zondagochtend? Melodieuze, stemmige house die de zwaartekracht opheft, waarop je bijna gewichtsloos heen en weer kunt wiegen. Nou, dat is precies het type muziek dat Nathan Kofi en Eversines van collectief De Lichting draaien. Met dit duo in de ArmadiLLow kost het geen moeite meer om tot 9 uur ’s ochtends door te dansen. Slapen doe je maar op Pinkpop!

Wes Lee

Zaterdag 00.45 in de X-Ray

Goeie kans dat je de naam Wes Lee niet eerder hebt geregistreerd, maar de beste man wel al vaker zag draaien: Wesley Texel is namelijk vooral bekend als hiphop-held Waxfiend, maar is zichzelf opnieuw aan het uitvinden in de elektronische wereld en debuteert op Lowlands zijn nieuwe alterego. Hij is een groot pleitbezorger van amapiano in Nederland, en kan dat ook uitstekend mengen met broeierige Zuid-Afrikaanse houseplaten (en is technisch een van de beste dj’s van Nederland).

Lees: Is Nederland klaar voor amapiano, afrotech en gqom?

Philou Louzolo

Zaterdag 01.00 in de India

Leuke ontwikkeling: de afgelopen jaren hoorde je hoe allerlei van oorsprong muzikale eilandjes opeens samenklonterden tot een nieuwe golf aan muziek. Amapiano, afrohouse, afrotech, gqom: er zijn dj’s die niet honkvast blijven maar slim alles meepakken in hun sets (en daarmee de tent horendol kunnen krijgen). Philou Louzolo maakte er zelfs zijn missie van met het album African Gold: een vreugdevolle viering van het culturele erfgoed van Afrika.

Lees: Hoe Philou Louzolo zijn roeping vond in het Afrikaanse goud

Anz

Zaterdag 02.00 in de X-Ray

Lang leve de bassline: dj/producer Anz uit Manchester is totaal verzot op het sub-genre in de jaren nul, dat een snelle UK housebeat combineert met wobbelende baslijnen en superpoppy hooks. Ze liet het al zeer begeesterd horen op de mainstage van Dekmantel, maar in een kleine loods als de X-Ray belooft dat pas echt explosief te worden. En dan draait ze hopelijk ook haar eigen electropopliedje ‘You Could Be’ horen.

KI/KI

Zaterdag 03.00 in de Bravo

Vorige Lowlands draaide ze de X-Ray al totaal aan gort, inmiddels is Kiki Wesselo een internationale superster die haar loeiharde en bliksemsnelle tranchno (om maar een samenvoegsel van trance en techno te verzinnen) naar de grote podia mag brengen. De Bravo afsluiten? Sommige dj’s worstelen met die gigantische kerk, maar voor Kiki? Ongetwijfeld peanuts.

Lees: KI/KI dendert door met eigen label, liveshow en muziek

Daphni

Zondag 23.00 in de X-Ray

Caribou staat ’s middags al in de Bravo, maar onder een ander alias keert Canadees-in-Londen Dan Snaith die nacht nog eens terug: als Daphni in de X-Ray. Producties die té dansvloergericht en tooly zijn voor Caribou, brengt hij onder die naam uit (maar je hoort wel degelijk allerlei elementen uit Caribou terugkeren in Daphni). Die tunes zijn steevast het hoogtepunt in zijn sets, en hij lijmt ze aan elkaar met spacey disco, Braziliaanse funk en oude house.

Kijk: 'Iedere keer wordt het moeilijker en moeilijker om uit te zoeken wat ik nu weer ga doen'

Kamma & Masalo

Zondag 01.30 in de X-Ray

Logisch opwarmertje dus voor Kamma & Masalo, het vrijwel onafscheidelijke Amsterdamse dj-duo met platentassen vol mega-aanstekelijke disco, italo en house. Ze draaien een beetje volgens de leer van Antal: veel platen uit alle hoeken van de wereld, veel echte liedjes ook, wat obscure finds uit de platenbakken van Rush Hour, af en toe een stevig housey zetje. Kleurrijke feelgoodmuziek met genoeg power om tot de zonsopkomst mee door te dansen, omringd door al je vrienden. Precies waar je op zondagnacht naar smacht, toch?

Lees: Kamma en Masalo gaan gouden dagen tegemoet

Jyoty

Zondag 01.30 in de Haciënda

Heel grappig: Jyoty is een geliefde naam in de Britse underground, die achter de schermen bij Boiler Room werkte maar daar in 2019 doorbrak met een virale eigen dj-set vol feestelijke hiphophits, sexy dancehall en gouden moves. Ze heeft een mooie radioshow op Rinse FM waarmee ze artiesten interviewde als Cardi B, Post Malone en Princess Nokia. Maar: ze draait ook gewoon ‘Hindabuilding’ in haar sets, want ze komt stiekem uit Amsterdam!

Lees: Jyoty gaat voor sexy zomerhits en uitgaans-anthems in de DJ Shortlist

Jerrau

Zondag 03.00 in de Haciënda

Deze Amsterdammer mag maar liefst twee keer (!) een tent afsluiten op deze ene editie van Lowlands: hij staat zondagavond in de Haçiënda én vrijdag in nieuwe afro-centrische nachtclub Current. Maar eh, hij zou volgend jaar ook zomaar kunnen doorstoten naar de X-Ray met zijn eclectische high energy mix van breakbeats, futuristische house en jungle.

Ineffekt en Coloray

Zondag- op maandagochtend 04.30 (tot 10.00!)

De allermooiste slot om te draaien, dat is natuurlijk de laatste slot in de ArmadiLLow op maandagochtend. Alle andere tenten gaan één voor één dicht, feestneuzen druppelen het festivalterrein af, maar er zijn altijd wel wat strijders (lees: heel veel strijders) die niet willen dat Lowlands ooit nog afloopt en het ook prima vinden om met circa nul uur slaap hun tent in te pakken en walmend de pendelbus in te stappen. Die felbegeerde slot (eerder stonden Job Jobse en David Vunk er) is dit keer voor besties Ineffekt en Coloray. De een nomineerden we voor een 3voor12 Award met fonkelende breakbeats en spannende house, de ander nomineerden we voor een 3voor12 Award met stevige EBM en Depeche Mode-esque dansvloermuziek. Op dit tijdstip zullen ze ongetwijfeld ook gewoon de allerleukste hyperpoptunes draaien om ons mee naar huis te sturen.

Kijk: dansvloerfanaticus vol jeugdig vuur

Adonis

Elke nacht 23.00-05.00

Bonustip: wij hebben ook geen flauw idee wie er draait, maar je bent niet écht op Lowlands geweest als je niet eventjes in de geweldige queerclub Adonis bent geweest. Daar waar de meest fabulous dragqueens optreden, grote dj’s verrassingssets doen, alles een smerige tyfusbende wordt en op zondagnacht ook gerust… ehm… poppers worden uitgedeeld. Ja, je moet er waarschijnlijk effe in de rij voor staan (zoals het een goede club betaamt), maar it’s gonna be worth it.