Weer een jaar voorbij, weer een jaar vol nieuwe releases. En wij van 3voor12 zijn niet vies van een ouderwets oudejaarslijstje. Het was lastig kiezen, er zijn verhitte discussies gevoerd, maar uiteindelijk zijn we gekomen tot een prachtige top 20 waarin de synthpop op A Way Forward van Nation of Language bovenaan pronkt.

1. Nation of Language - A Way Forward

En zo werden wij als 3voor12 verrast door onze eigen nummer 1. Hoe kan dat? Nou, normaal gesproken verspreidt de sympathie voor een band zich gedurende een jaar over de redactie, staan we een paar keer oog in oog met zo’n band en verschijnt het ene na het andere ronkende stukje. Nu moest de liefde in stilte groeien, en dat is kennelijk gebeurd. Nation of Language is een van de bands die debuteerde in coronatijd. Een jaar voor de crisis trouwden zanger Ian en toetseniste Aidan met elkaar, en in plaats van geld voor een honeymoon vroegen ze een bijdrage voor studiotijd. Dat resulteerde in een album dat net voor de grote uitbraak uitkwam. Een flinke streep door de rekening, maar dat album viel niet dood. En dus deed Nation of Language het enige wat wel kon: een tweede album opnemen. Het resultaat is een plaat vol rijke en pakkende songs, die doet denken aan de New Yorkse creatieve piek rond 2009, toen de stad ons onder meer Grizzly Bear en Vampire Weekend gaf. Het zijn stuk voor stuk pakkende songs, met een thematische rode draad die natuurlijk alles te maken heeft met die merkwaardige ontstaansgeschiedenis: niets gaat zoals je het verwacht had.

Lees de recensie hier

2. Little Simz - Sometimes I Might Be An Introvert

Het is dat het in de titel staat, maar als je Sometimes I Might Be An Introvert luistert zou je niet zeggen dat de Brits-Nigeriaanse Little Simz zichzelf ‘de introverte rapper’ noemt. Na een bombastische opener met in-your-face blazers manoeuvreert Little Simz langs de maar liefst negentien tracks op de plaat. Ze opent zo’n beetje elk mogelijk muzikaal deurtje dat ze kan vinden. In ‘Speed’ rapt ze over een dancehall beat, ‘Protect My Energy’ heeft een fonkelend jaren tachtige synthpartij en op ‘Point And Kill’ horen we afrobeats. Dat klinkt misschien als een bij elkaar geraapt zooitje, maar de rapper slaagt er in alles samen te brengen tot een prachtig geheel dat volkomen terecht in elk eindejaarslijstje opduikt.  

Lees de recensie hier en bekijk het interview met de rapper hier

3. The Weather Station - Ignorance

Tamara Lindeman van The Weather Station is bepaald geen newbie met vier albums onder de riem, maar met haar vijfde gaat de Canadese een trede omhoog op de ladder van het indie-sterrendom. Ignorance staat zo ongeveer in ieder jaarlijstje dat ertoe doet, en is doordrenkt met haar klimaatverdriet. Toch wordt het nooit naargeestig. The Weather Station vindt juist hoop in de kleinste dingetjes: een vogeltje op het parkeerterrein, een klein stukje natuur middenin onze industriële wereld. Prijssong is het Fleetwood Mac-esque ‘Parking Lot’.

Lees de recensie hier en het interview met Tamara hier

4. Pinkpantheress - to hell with it

Met tien nummers in 18 minuten stal de Britse Pinkpantheress onze harten dit jaar. Zijn het dan wel volledige liedjes? Zijn het geen fragmenten voor TikTok? Ja, natuurlijk zijn het dat. En toch voelt to hell with it niet als een verzameling schetsjes. Eerder als een lichtvoetige zap-sessie door genres en gevoelens, met veel tempowisselingen en knipogen naar onder meer emopop, UK garage en drum ’n bass. Hit-tune ‘Break It Off’, waarmee we voor het eerst kennis met haar maakten, is als allerlaatste aan deze release toegevoegd, maar inmiddels is deze song overschaduwd door mixtape-opener ‘Pain’, die meer dan 100 miljoen keer gestreamd is.

Lees de recensie hier

5. Arlo Parks - Collapsed In Sunbeams

De 20-jarige Arlo Parks had nogal wat druk op de schouders toen ze in januari haar debuutalbum Collapsed in Sunbeams uitbracht. Want noem een tip-lijstje voor 2021 en de Britse stond er op. En hoog ook. Gelukkig kregen de trendwatchers in muziekland gelijk en werd het debuut een knallende start van het jaar. Het album vloeit van zachte spoken word naar intieme indiepop met een soulful randje. Met haar tedere stem bekommert Parks zich om de mentale gezondheid van haar generatie, die temidden van een pandemie de wereld ziet affikken en zich eenzamer voelt dan ooit. Met haar muziek vormt Arlo een veilige haven voor iedereen die dat nodig heeft. 

Lees de recensie hier en het interview met Arlo Parks hier

6. Tyler, The Creator – CALL ME IF YOU GET LOST

Het is ondertussen een wet van het internet, net zoals Godwin of, zeg, Rule 34. Als Tyler met een album komt, dan breekt het internet. Punt. Er is dan ook genoeg om je over te verwonderen op zijn nieuwste mixtape. Tyler werpt zich op als Baudelaire, de ultieme softboy onder de Franse dichters, en hij flaneert tussen allerlei moods en genres: er is zwoele loversrock, slome soul en funk, maar evengoed aggro-rap op deze tape, gehost door Philly-legend DJ Drama.

Lees de recensie hier

 

7. Goldband - Betaalbare Romantiek

Van de hit-and-run act die we twee jaar terug in de Lowlands Sexyland tent leerden kennen is Goldband getransformeerd tot een slimme popband met een arsenaal catchy tunes waar je U tegen zegt. ‘Noodgeval’, ‘De Wereld’, ‘Dit Is Voor Jou’: het zijn allemaal meezingers, geschikt om een zaal op zijn kop te zetten. Veel Goldband-songs raken aan onderwerpen waar jonge mensen mee zitten - het klimaat, de pandemie, opgroeien in een wereld waar je als individu helemaal geen invloed op hebt - maar altijd met een knipoog. Zo kunnen we alles los gooien op post pandemic anthem ‘De Langste Nacht’ en arm in arm mijmeren bij ‘Kinderwens’. We zeggen het maar gewoon hardop: Betaalbare Romantiek is een instant Nederpop klassieker.

Lees de recensie hier en lees het interview hier 

8. Lil Nas X - Montero

Eerlijk zeggen: wie had verwacht dat twee jaar na die novelty hit ‘Old Town Road’ een album voor de jaarlijstjes zou volgen? Lil Nas X ontpopt zich tot een kleurrijke queer artiest met een vrolijke fuck you mentaliteit. In zijn speelse video’s vergroot hij alle homoseksueel getinte nachtmerries van de urbanscene uit tot epische proporties, en ondertussen strooit hij met memorabele hits. ‘Montero (Call Me By Your Name)’ en ‘Industry Baby’ zijn vernieuwende pop-rap-hits, terwijl hij met ‘That’s What I Want’ een rockende stuiterbal met een ‘Hey Ya’-gevoel in handen heeft. Een heerlijke lapdance voor de duivel!

Lees hier hoe de albumrelease was

9. Dry Cleaning - New Long Leg

Audioboeken, boodschappenlijstjes, nieuwsberichten, wordt er iets NIET beter op als Dry Cleaning-frontvrouw Florence Shaw het voorleest? Met haar hese praatzang kan ze totaal koeterwaals laten klinken als de meest briljante observaties over het leven, en dat over stuwende, stoere postpunk met hier en daar een stevige rock ’n roll riff of een stroperige baslijn.

Lees de recensie hier

10. Mach-Hommy - Pray For Haiti

Nog nooit eerder gezien: de enigmatische Amerikaans-Haïtiaanse rapper Mach-Hommy liet zijn lyrics van Genius halen via een copyright-claim. Typisch Hommy. Hij heeft zorgvuldig een mythe opgebouwd, veel van zijn albums waren jarenlang alleen via Bandcamp verkrijgbaar voor honderden euro’s, en stonden niet op de streamingdiensten. Hij doet nauwelijks interviews (en als hij interviews geeft, word je daar ook niet veel wijzer van), er circuleren slechts enkele foto’s van hem online zonder masker of Haïtiaanse vlag voor zijn gezicht, en hij heeft óók geen Wikipedia-pagina. Wat we wel weten, is dat hij een van de allerbeste rappers is van dit moment. Zijn grauwe hiphop is als een doolhof waarin je kunt verdwalen, bomvol cryptische verwijzingen en Creoolse bars die op het oor bijna onmogelijk te ontcijferen zijn. Hijzelf is de Minotaurus die dat labyrint met zijn leven bewaakt.

Zoals gezegd: weinig om naar te linken hier... Luisteren maar!

11. The War On Drugs - I Don’t Live Here Anymore

Wie langs de plekken uit zijn verleden wandelt en herinneringen ophaalt, kan daar nogal triest van worden. Kijk, de gebouwen waar ik opgroeide zijn tegen de vlakte gegaan. Dit is niet meer mijn thuis. En ook ik ben niet meer dezelfde, er kleven littekens aan mijn ziel die er toen nog niet zaten. Is Adam Granduciel nu echt in een oude man veranderd die meer tijd achter zich heeft liggen dan voor zich? Hij klinkt zeldzaam weemoedig op het zesde studioalbum van The War On Drugs, terwijl zijn band toch al grossierde in nostalgische rock. De Springsteen-vergelijkingen liggen op deze plaat nog meer voor de hand dan ooit, maar daarmee doe je de geweldige, kraakheldere avontuurlijke productie toch echt tekort, vol studio-gefreak en schitterende accenten.

Lees de recensie hier

12. Jungle - Loving In Stereo

Yes, dansen, blij zijn, trompetten, disco, alles! De boys van de vrolijke funkband Jungle zijn terug van weggeweest met Loving In Stereo. Met twee voorgaande albums kregen ze menig voetje al van de vloer en die lijn zetten ze door op deze derde. Het zit al in de naam, maar bij de single ‘Keep Moving’ kan je moeilijk stil blijven zitten met dat gezellige funky baslijntje en dansbare refrein. Tja, als er geen feestjes zijn dan moet je zelf de slingers maar ophangen. Of gewoon deze plaat opzetten, net zo makkelijk.

13. Low - HEY WHAT

Dat een Mormoons echtpaar van voorbij de vijftig de meest innovatieve popplaat van het jaar zou afleveren? Dat hadden wij ook niet direct verwacht. Gitaren klonken zelden zo uit hun verband gerukt, en de lagen van noise zijn zo stevig dat je er tegenaan kunt leunen. Maar wat HEY WHAT pas echt een bijzondere plaat maakt: het zijn stuk voor stuk óók gewoon heel erg goede popliedjes die je direct kunt meeneurieën.

lees de recensie hier

 

14. Clairo - Sling

Op de mooiste folkplaat van 2020 zong Laura Marling over een dochter die (nog) niet bestond, en een jaar later mijmert Clairo op dezelfde wijze over het moederschap. Na het succes van haar debuutalbum voelde Claire Cottrill zich uitgewrongen door de mallemolen van de (door mannen gedomineerde) muziekindustrie, ze vergat tijdens tours voor zichzelf te zorgen, en maakte daarna heel bewust de keuze voor het huislijke leven. Dus deed ze wat je doet als je nog niet helemaal klaar bent voor een kind: ze nam een hond (die ze vernoemde naar Joni Mitchell) en trok zich terug in de bergen (met producer Jack Antonoff) voor deze betoverende kamerfolkplaat die heel specifiek refereert aan de jaren zeventig. Maar zelfs thuis aan de keukentafel is er nog een man die haar objectificeert. ‘Why do I tell you how I feel when you’re just looking down the blouse?’

15. Joy Crookes - Skin

‘Ik wil gewoon verdomme een album uitbrengen,’ zei Joy Crookes ooit in een interview. Nou Joy: waar een wil is, is een weg! Dit najaar dropte ze (eindelijk!!) haar debuutplaat Skin. Een tijdloos album dat gaat over tijdloze problemen. Zware onderwerpen zoals seksueel geweld en racisme worden ondergedompeld in Joys warme stemgeluid. De mix van neo-soul, jazz en een beetje pop doet de plaat voelen als een stevige knuffel. Zo eentje waarvan je zegt ‘nog héél even’. Met hier en daar een grappige knipoog, zoals een ouderwetse telefoonringtone, voicemail of liftdeur die open gaat. Maar het zijn vooral die vleugjes R&B, jazzy blazers en catchy vocaaltjes die Skin zo verslavend maken. 

Kijk hier het interview met de zangeres

16. Fred Again.. - Actual Life (April 14 - December 17 2020)

Knaldrang is, wederom, hét woord van het jaar. Fred Gibson, alias Fred Again.., vond dat ook en schreef een plaat vol met emotionele dansvloer-bangers. Op Actual Life rijgt de producer persoonlijke spraakberichten, stukjes van interviews en random youtube-filmpjes aan elkaar met melancholische house. In de audio-snippets laten mensen zich wanhopig uit over het gemis van de plakkerige dansvloer in de nacht, zoals dj The Blessed Madonna in hit ‘We’ve Lost Dancing.’ Maar toch gloort er ook een beetje licht aan het eind van de tunnel als een van Freds vrienden ons een hart onder de riem steekt: ‘We’re gonna make it through’.

Lees de recensie hier en kijk hier de 3voor12 co-host uitzending met Fred Again.. terug

17. Altin Gün - Yol

Eigenlijk had Altin Gün helemaal geen tijd om een nieuw album te maken. De wereld was klaar voor de Turkse psychedelische band van Jasper Verhulst, tot aan de heilige grond toe: Turkije zelf. Toen alles stil lag begon hij toch maar aan Yol, en gelukkig maar, want het is hun beste album tot nu toe. Hun eigen interpretatie van afgestofte Turkse parels klinkt meer ‘eigen’ en moderner dan voorheen en de balans tussen vocalisten Erdinç Ecevit en Merve Dasdemir is beter dan ooit. Inmiddels reist Altin Gün allang weer Europa door, en dat zij ze van harte gegund.

Lees het interview met de band hier

18. Koreless - Agor

Aan de Welshe producer Koreless kun je je hart toevertrouwen. Nee, écht. Hij schaaft aan zijn tracks met een chirurgische precisie, net zolang totdat alles perfect is, totdat er geen elementje is dat niet klopt. Zes jaar deed hij over Agor, het langverwachte debuutalbum waarop zijn eigenzinnige sounddesign schittert als het chroom van een ruimteschip, met als kloppend hart de monumentale clubkraker ‘Joy Squad’. Da’s nou dansen met je vingers in het stopcontact.

Lees de recensie hier en hier het interview met de producer

19. Billie Eilish - Happier Than Ever

Gelukkiger dan ooit? Dat mag je met een flinke korrel zout nemen, hoor. Op haar tweede album klaagt Billie Eilish over de stalkerige fans die continu voor haar deur posten. Ze bezingt de media die zich als een roedel hongerige wolven op haar lichaam werpen. Ze is zelfs zó beroemd geworden dat ze de knappe jongen die bij haar op bezoek komt verplicht om een geheimhoudingsverklaring te tekenen. Tja, dat is het lot van een artiest die op jonge leeftijd richting supersterrendom wordt gekatapulteerd: je leeft zo’n bizar leven en als je daarover gaat zingen? Dan is het toch vrij moeilijk om je daar als fan mee te identificeren. Toch beroert haar tweede plaat regelmatig, want de monsters waar Eilish over zingt zijn slechts uitvergrote versies van de monsters die we in het dagelijks leven tegenkomen: de mannen die je catcallen wanneer je ’s avonds over straat loopt, de leeftijdsgenoten die je om het minste of geringste shamen op social media, de alsmaar groeiende verwachtingen waarmee je worstelt terwijl je ouder wordt en de vraag hoe je je identiteit in godsnaam moet vormgeven als je niet eens een naveltruitje naar school kunt aantrekken.

Lees de recensie hier

20. Silk Sonic – An Evening With Silk Sonic

‘Ladies, don’t be afraid to make your way to the stage for a band that I named: Silk Sonic.’ Die stem die je in het intro van ‘An Evening With Silk Sonic’ hoort? Da’s Bootsy Collins, een van de legendes voor wie Bruno Mars en Anderson .Paak een diepe buiging maken op hun samenwerkingsdebuut. Een ode aan de jaren zeventig, met bronstige funk-invloeden, likken soul en zwoele r&b, waarop Mars en .Paak groovend en flirtend rond paraderen. Klinkt op papier als een sure-fire-shot voor de Grammy’s, is ook zo. De vier nominaties hebben ze in ieder geval al.

TIMO PISART
1. Arooj Aftab - Vulture Prince
2. Low - HEY WHAT
3. Nala Sinephro - Space 1.8
4. The Zenmenn - Enter The Zenmenn
5. Mach-Hommy - Pray For Haiti
6. Nana Yamato - Before Sunrise
7. Clairo - Sling
8. L’Imperatrice - Tako Tsubo
9. Koreless - Agor
10. King Gizzard & The Lizard Wizard - Butterfly 3000
11. Ray Fuego - HEMELSCHIP
12. Cassandra Jenkins - An Overview on Phenomenal Nature

KILIAN KAYSER
1. Clairo - Sling
2. Lael Neale - Acquainted with Night 
3. Don Melody Club - Pure Donzin
4. Japanese Breakfast - Jubilee
5. Pinkpantheress - to hell with it
6. Black Country, New Road - For the first time
7. Pip Blom - Welcome Break
8. Billie Eilish - Happier Than Ever
9. Snail Mail - Valentine
10. Parquet Courts - Sympathy for Life
11. Nation of Language - A Way Forward
12. Olivia Rodrigo - SOUR

CHRISTIAAN WALRAVEN
1. Lil Nas X - Montero
2. Dry Cleaning - New Long Leg
3. Altın Gün - Yol
4. Mach-Hommy - Pray For Haiti
5. The Bug - Fire
6. Turnstile - Glow On
7. Tyler The Creator - Call Me If You Get Lost
8. Magdalena Bay - Mercurial World
9. Snail Mail - Valentine
10. Iceage - Seek Shelter
11. Dean Blunt - Black Metal 2
12. Doja Cat - Planet Her

MENNO VISSER
1 Arlo Parks - Collapsed in Sunbeams
2 PinkPantheress - To Hell With It
3 The Weather Station - Ignorance
4 Little Simz - Sometimes I Might Be Introvert
5 Fred Again.. - Actual Life
6 Wies - Het Is Een WIES
7 The War On Drugs - I Don’t Live Here Anymore
8 London Grammar - Californian Soul
9 Lil Nas X - Montero
10 Goldband - Betaalbare Romantiek
11 Aaron Lee Tasjan - Tasjan! Tasjan! Tasjan!
12 Black Honey - Written And Directed

ELINE OPPEWAL
1. Joy Crookes - Skin
2. Nation of Language - A Way Forward
3. Little Simz - Sometimes I Might Be An Introvert
4. Arlo Parks - Collapsed in Sunbeams
5. Balthazar - Sand
6. Fred Again.. - Actual Life
7. Billie Eilish - Happier Than Ever
8. Jungle - Loving In Stereo
9. Goldband - Betaalbare Romantiek
10. Olivia Rodrigo - Sour
11. Django Django - Glowing In The Dark
12. Ben Howard - Collections From The Whiteout


ROEL HENDRIKSEN
1. Goldband - Betaalbare Romantiek
2. Big Red Machine - How Long Do You Think It’s Gonna Last
3. Lil Nas X - Montero
4. Fred Again.. - Actual Life
5. Silk Sonic - An Evening With Silk Sonic
6. Wolf Alice - Blue Weekend
7. The War On Drugs - I Don’t Live Here Anymore
8. L’Impératrice - Tako Tsubo
9. Olivia Rodrigo - Sour
10. Sam Fender - Seventeen Going Under
11. Django Django - Glowing In The Dark
12. London Grammar - Californian Soil

SAGID CARTER
1. Little Simz - Sometimes I Might Be An Introvert
2. Jungle - Loving In Stereo
3. Tyler the Creator - CALL ME IF YOU GET LOST
4. Dry Cleaning - New Long Leg
5. Joy Crookes - Skin
6. Pinkpantheress - to hell with it
7. SAULT - Nine
8. serpentwithfeet - DEACON
9. Floating Points - Promises
10. Madlib - Bad Neighbor
11. Bicep - Isles
12. Doja Cat - Planet Her

JORINDE HIDDEMA
1. Babe Rainbow – Changing Colours
2. Babe Rainbow – Changing Colours
3. Babe Rainbow – Changing Colours
4. Arlo Parks – Collapsed In Sunbeams
5. Dry Cleaning -  New Long Leg
6. Wolf Alice – Blue Weekend
7. Jungle – Loving In Stereo
8. Nation Of Language – A Way Forward
9. Tyler, The Creator – CALL ME IF YOU GET LOST
10. Iceage – Seek Shelter
12. Luwten - DraftATZE DE VRIEZE
1. Goldband - Betaalbare Romantiek
2. Altin Gun - Yol
3. Eris Drew - Quivering In Time
4. Vanishing Twin - Ookii Gekkou
5. Nation Of Language - A Way Forward
6. Billie Eilish - Happier Than Ever
7. Tyler The Creator - CALL ME IF YOU GET LOST
8. Pinkpanthress - To Hell With It
9. Joy Orbison - Still Slippin’ Vol 1
10. Lil Nas X - Montero
11. Martinou - Drift
12. Adele - 30 

SANDER KERKHOF
1. The War On Drugs - I Don't Live Here Anymore
2. Nation Of Language - A Way Forward
3. The Weather Station - Ignorance
4. Arlo Parks - Collapsed In Sunbeams
5. Little Simz - Sometimes I Might Be Introvert
6. Dry Cleaning - New Long Leg
7. PinkPantheress - to hell with it
8. Geese - Projector
9. Tyler, The Creator - CALL ME IF YOU GET LOST
10. Lil Nas X - Montero
11. Koreless - Agor
12. Jungle - Loving In Stereo

NIELS AALBERTS
1. Nation of Language - A Way Forward
2. Adele - 30
3. Deafheaven - Infinite Granite
4. Goldband - Betaalbare Romantiek
5. Jungle - Loving In Stereo
6. Lil Nas X - Montero
7. Low - HEY WHAT
8. PinkPantheress - to hell with it
9. Villagers - Fever Dreams
10. Dry Cleaning - New Long Leg
11. King Gizzard & The Lizard Wizard - Butterfly 3000
12. Luwten - Draft 

RALPH-HERMEN HUISKAMP
1. Weather Station - Ignorance  
2. Nick Cave/Warren Ellis - Carnage  
3. Mach Hommy - Pray for Haiti  
4. Clairo - Sling 
5. The War On Drugs - I Don’t Live Here Anymore 
6. Casandra Jenkins - An Overview on Phenomenal Nature 
7. Helado Negro - Far In 
8. Badbadnotgood - Talk Memory 
9. Koreless - Ago 
10. Erika de Cassier - Sensational 
11. Floating Points, Pharoah Sanders, and the London Symphony Orchestra - Promises 
12. Faye Webster -  I Know I’m Funny haha 

MALOU MIEDEMA
1. Low - HEY WHAT 
2. The Weather Station - Ignorance 
3. Koreless - Agor 
4. Mach-Hommy - Pray For Haiti   
5. Loraine James - Reflection 
6. Snail Mail - Valentine 
7. Tyler The Creator - CALL ME IF YOU GET LOST 
8. Oscar and The Wolf - The Shimmer 
9. Magdalena Bay - Mercurial World 
10. Iceage - Seek Shelter 
11. Erika De Casier - Sensational 
12. Eris Drew - Quivering In Time 
 

GENEVIÈVE SMANS
1. SAULT - Nine
2. Hiatus Kaiyote - Mood Valiant
3. Silk Sonic - An Evening With Silk Sonic
4. Balthazar - Sand
5. Joy Crookes - Skin
6. Tyler The Creator - CALL ME IF YOU GET LOST
7. Jordan Rakei - What We Call Life
8. Curtis Harding - If Words Were Flowers
9. Arlo Parks - Collapsed in Sunbeams
10. Little Simz - Sometimes I Might Be An Introvert
11. The War On Drugs - I Don’t Live Here Anymore
12. Yebba - Dawn