Luistervoer nodig voor de rit naar je vakantiebestemming, en komt de playlist van je ouders (of je jongere broertje) je ondertussen de strot uit? We verzamelden 11 geweldige, frisse muziekpodcasts. Van Tiga's ultieme dj-podcast tot aan een oral history van de opkomst van XTC en rave in Groot-Brittanië, en de allernieuwste hiphopserie over de man die de dirty south zijn geluid schonk: dit zijn de tofste nieuwe podcasts over muziek.

Mogul

De geweldige hiphop podcast Mogul is terug met een derde seizoen. Ditmaal met een deep dive in het leven en de legacy van DJ Screw, de iconische dj uit Houston, Texas, die in de jaren negentig de dirty south een volledig eigen geluid gaf. Traag, psychedelisch en zompig als een moeras. Doordat hij op veel te jonge leeftijd stierf aan een lean overdosis is hij altijd een enigma gebleven, maar Mogul weet zijn verhaal verdomd goed tot leven te wekken.

De Mengtafel

 Lekker niche podcast waarin dj’s samen op zoek gaan naar de overlap tussen elektronische muziek en klassiek, synths en Stravinsky. Zo hoor je Serge Clone éindelijk eens uitgebreid vertellen over zijn waanzinnige klassiek-collectie (met producer Alberta Balsam), en vertelt Cinnaman aan Elias Mazian hoe hij als een blok viel voor Japanse synthesizer-reworks van DeBussy. Leuke primer als je wat dieper de klassieke wereld in wilt duiken, maar geen idee hebt waar te beginnen.

Last Party On Earth

 Zelden hoor je zo’n goed, simpel concept voor een dj podcast voorbij komen: in First/Last Party On Earth vraagt electroclash-icoon Tiga aan zijn dj-collega’s wat ze zouden draaien tijdens hun allereerste/laatste set ooit. Natuurlijk komen er te gekke tracks voorbij maar vooral een boel hilarische, intieme en inzichtelijke gesprekken tussen vrienden over de tracks en de momenten die hun carrière maakten. Met o.a. Erol Alkan, Boys Noize, Annie Mac en Gerd Janson.

RELEVANT PARTIES

Muzieknerds, eat your heart out: in deze heerlijk nerdy pocast duikt journalist Chal Ravens maandelijks in het verhaal achter grensverleggende labels, van indie-autoriteiten als Ghostly en Ninja Tune tot aan Rush Hour, Ed Banger en James Murphy’s DFA Records. Je krijgt een intiem kijkje in de obsessieve hoofden van hun labeleigenaren, en een frisse stapel cowboyverhalen en trivia.

Switched On Pop

Deze heb je wellicht al een keertje voorbij horen komen, maar nu de allerleukste muziekpodcast is verhuisd naar online magazine Vulture zodat-ie nog mooier en beter kan worden, is dat een goeie reden om ‘m nog een keertje te tippen. Musicoloog Nate Sloan en songwriter Charlie Harding schijnen twee keer per week hun licht op de meest recente ontwikkelingen in popmuziek. Wat is de eeuwige aantrekkingskracht van Japanse citypop? Hoe werd ‘Blinding Lights’ de langste top 5 hit aller tijden? En wat onthullen de Grammy-uitreikingen over pop anno 2021?

Pop Girls

Poptimisten, verenigt u! In deze spiksplinternieuw podcast schuif je aan bij groot popfans Larisha Paul en Hannah Zwick. Ze nemen je mee in de belangrijke culturele momenten in de popgeschiedenis, zowel van lang geleden als recent. In de eerste twee aflevering hebben ze het over de spectaculaire terugkeer van Lorde en bespreken ze van begin tot eind het vreemde carrièreverloop van Ed Sheeran.

Ecstasy: The Battle of Rave

Hoe een pil en een nieuw geluid de Groot-Brittannië volledig op z’n kop zetten: deze podcast vertelt het verhaal over de grote impact van XTC en acid house op de Britse clubscene. Zowel de wonderlijke wereld van de liefdesdrug, als de criminele schaduwkant worden in de zes ingrijpende en meeslepende afleveringen besproken.

Louder Than A Riot

Met de groei van Amerikaanse gevangenissen is hiphop als genre steeds groter geworden. En dat is niet ontoevallig. In deze podcast van NPR Music onderzoeken Rodney Carmichael en Sidney Madden hoe Amerika's gevangenisindustrie de zwarte gemeenschap buitenproportioneel raakt, wat dat te maken heeft met hiphop, en de positie van zwarte artiesten in de muziekindustrie. Met afleveringen over Nipsey Hussle en de samenzwering rondom DJ Drama. Voor mensen die met wijdopen mond naar 13th zaten te kijken.

Weird Hit Wonder

Je kent het wel, zo’n superraar liedje dat je maat niet uit je hoofd kunt krijgen. Van het schuine kroegliedje ‘Transseksueel’ van Ronald tot de grote gabbertrack ‘Alles Naar De Klote’ van Euromasters: In deze podcast van eigen bodem gaat Atze de Vrieze opzoek naar het verhaal achter de Weird Hit Wonders.  

Complex Subject: Pop Smoke

Toen het debuut Shoot For The Stars, Aim For The Moon van Pop Smoke uitkwam, cementeerde dat zijn status als de huidige koning van de drillrap. En dat met een een postume release, vijf maanden na zijn overlijden uitgekomen. Hiphopmedium Complex wijdt het eerste seizoen van hun nieuwe podcastserie aan de meteorische groei van de rapper die de drillrap groot maakte, hoe hem dat fataal werd, en wat zijn nalatenschap is in hiphop.

BOBcast

Bob Dylan is dit jaar tachtig geworden en dat wordt gevierd. In aanloop naar zijn verjaardag heeft de VPRO deze 26-delige podcastserie gemaakt. Elke aflevering staat in het teken van het popicoon. Van zijn ontwikkeling als podiumartiest tot hoe de media over hem schreef. Van Bob, de romanticus tot Bob, de profeet. Als Bob Dylan fan is dit dé podcast om deze zomer te luisteren.