In de achtdelige serie Muziekstad trekt Eva Koreman door het land, op zoek naar de beste muziek. Van Rotterdam tot Eindhoven, van Tilburg tot Zwolle: elke zaterdag staat één stad centraal, waar drie artiesten of bands zich laten horen en zien. In de regio rondom Eindhoven zijn er talloze bands die terugverlangen naar de psychedelische sixties en seventies, maar met die muziek toch ook iets eigens en nieuws doen. We zoeken er drie op: Fleur, MOOON en Sem Jansen & Leif de Leeuw.

Fleur

Bijna per ongeluk brak de 24-jarige Floor Henkelman afgelopen jaar door als zangeres van Franse yéyé-beat uit de jaren zestig. Ze was met haar vriend mee (Gijs, drummer van MOOON) toen die een plaat opnam met de jongens van The Kik. Frontman Dave von Raven belde Floor achteraf: zou je eens een Franstalig liedje willen opnemen? Dat werd een geweldig heel album, dat door een Spaans label (en binnenkort ook in Amerika!) wordt uitgebracht. Dave schreef de teksten, Floor vertaalde ze met wat hulp naar het Frans. 

Meer Fleur op 3voor12 →

MOOON

MOOON bestaat uit twee broers en een neef uit Aarle-Rixle (een klein dorpje om de hoek van Eindhoven en Helmond). Ze maken muziek die echt heel erg sixties is, hun tweede album is een heuse conceptplaat over iemand die de stad achterlaat en denatuur in duikt. 

Meer MOOON op 3voor12 →

Sem Jansen & Leif de Leeuw

Sem Jansen is zanger (en gitarist) in de band van Leif de Leeuw. Die laatste werd vorig jaar nog verkozen tot gitarist van het jaar (door lezers van vakblad de Gitarist) en die band is de allerbeste jam/bluesrockband van Nederland. Ze worden voornamelijk geïnspireerd door jaren zestig en zeventig blues, jambands en southern rock. Ze speelden shows in o.a. Duitsland, Luxemburg, Zwitserland, Tjechië, Spanje, Hongarije, Polen, Oostenrijk, Slowakije, België, Frankrijk, China en de USA. Sem en Leif spelen al tien jaar samen, maar vijf jaar geleden kwam Sem uit de kast als transman, en in de jaren daarop ging hij in transitie. Dat was razend spannend: door de hormonen verandert je stem (en kun je dan nog wel zingen?).

Meer Sem Jansen & Leif de Leeuw op 3voor12 →

alle afleveringen meer

In de achtdelige serie Muziekstad trekt Eva Koreman door het land, op zoek naar de beste muziek. Van Rotterdam tot Eindhoven, van Tilburg tot Zwolle: elke zaterdag staat één stad centraal, waar drie artiesten of bands zich laten horen en zien. Met optredens van onder meer Froukje, Naaz, Goldband, Sophie Straat en SMIB. 

Van de huiskamerstudio naar de oefenruimte, van de snackbar naar de nachtclub en van het schoolplein naar het poppodium: Muziekstad vindt de spannendste artiesten in alle windrichtingen. De artiesten leiden ons rond langs de plekken waar ze hun muziek schrijven, de locaties die vormend zijn geweest en hen inspireren. Ze geven een intiem kijkje in de keuken en treden op in het lokale poppodium. 

In Muziekstad wordt niet gefocust op de namen die al in elke talkshow aanschuiven, maar juist ook op de spannende underground en de artiesten van de toekomst. In Rotterdam ontmoet Koreman de eigenzinnige popartiesten Froukje en Naaz, in Amsterdam gaat ze langs bij het hiphop-collectief SMIB, in Zwolle onderzoekt ze hoe het eraan toegaat sinds Opgezwolle de handdoek in de ring gooide en in Tilburg duikt ze in de moshpit van de heavy gitaarscene.

De serie is gemaakt door 3voor12, het platform voor alternatieve popmuziek van de VPRO. De complete livesessies van de artiesten zijn te zien via: vpro.nl/3voor12. In 3voor12 Radio op 3FM wordt uitgebreid aandacht besteed aan het programma.