ESNS18: MOOON stoomt Marathonzaal klaar voor de avond

Volgende acts hebben iets waar te maken na stomende openingsshow

Aftrappen op een podium bij Noorderslag: het lijkt een ondankbare taak. Laten we eerlijk zijn, hoe later op de avond, hoe hoger het gemiddelde alcoholpromillage, hoe makkelijker het publiek aan het swingen te krijgen is. Voor de mannen van MOOON is dit echter totaal geen issue; zij hebben er vanavond duidelijk zin in. Gepraat wordt er niet, niet lullen maar spelen is het devies. En spelen kunnen ze. Gebroeders Tom en Gijs de Jong leggen als ritmesectie een heerlijk solide fundament neer en neef Timo van Lierop maakt van die gelegenheid gebruik om allerhande fijne riffjes en swingende solo’s uit zijn gitaar te fröbelen. Met het debuutalbum MOOON’s Brew op zak beschikt het drietal overigens ook meteen over genoeg materiaal voor een lekker gevarieerde set. Soms neemt Roger Waters look-a-like Tom de zang even op zich, dan weer is er tijd om weg te zweven bij een uitgerekt intermezzo, en het publiek loopt overal mee weg. Nee, MOOON mag dan een ‘oude’ sound hebben, stoffig wordt het nergens.

Weer zo’n bandje met een ‘sixties-sound’? Dat riekt naar oude wijn in nieuwe zakken.
Dat zou je wel denken ja, maar dat valt eigenlijk heel erg mee. Natuurlijk laten de heren zich alle vergelijkingen met de groten van toen welgevallen en natuurlijk is hun sound overduidelijk op die sixties-leest geschoeid. Alleen maar vergelijken zou flauw zijn. Zolang je met frisse nummers als 'Where Money Goes' of het heerlijk lome 'Alcohol' komt aanzetten doen wij in elk geval niet moeilijk.

Horen we daar nou ook nog een knap stukje blues?
Jazeker. Met 'Trouble' heeft de band een fijne blueskraker in het arsenaal en live haalt Timo met regelmatig de mondharmonica tevoorschijn. Heel verrassend is het ook niet, de oude acts waar MOOON de mosterd vandaan haalt, ontsproten kwamen van origine ook vaak vanuit die hoek. Wat het wel is, is weer een bewijs dat deze jongens alles in huis hebben om nog een prachtig kleurrijk en gevarieerd oeuvre op te bouwen.

Meer Noorderslag? Check hier ons dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12