De zomer mag dan bijna voorbij zijn, het toetje mag er zonder meer wezen. Aanstaande zaterdag trekken we naar Tilburg voor een klein festival met een verbluffende line-up. Job Jobse en Marcel Dettmann hosten er stages, je kunt er de diepte in en volop knallen. Dit zijn onze tien tips voor Draaimolen 2019.

Objekt x Ezra Miller Live

De Britse dj Objekt kennen we als iemand die zo goed is in het ontwrichten van dansvloeren dat ie dat op prime time mag doen. Duistere techno, breakbeats, ambient, Objekt is nergens bang voor. Hij zal als dj aantreden met electro gigant DJ Stingray, maar nog bijzonderder is de liveset, voor het eerst ooit op Nederlandse bodem. Uitgangspunt wordt waarschijnlijk zijn grillige album Cocoon Crush uit 2018, tot leven gewekt met visuals door Ezra Miller.

Marie Davidson

Uitgerekend in het jaar dat ze een hit scoort - Soulwax remixte haar ‘Work It’, en die remix is all over - kondigde Marie Davidson aan te stoppen met het nachtleven. Ze heeft er genoeg van, het is te zwaar, ze wil andere dingen in het leven. Dat is begrijpelijk, maar voor ons natuurlijk jammer. Grijp dus die laatste kans om haar live-set te bewonderen. En Marie, we zien je over twee jaar wel als singer-songwriter of video-artist, goed?

Barker

The Chapel, 22:00 - 23:00

Een week voor Draaimolen komt Engelsman Barker met zijn langverwachte debuutalbum. Dat kan geen toeval zijn, zeker niet aangezien zijn label Ostgut Ton een hoofdrol speelt in Tilburg met een eigen stage voor Marcel Dettmann. Daar staat Barker overigens niet, want zijn gelaagde, zoekende techno hoort meer thuis op Heleen Blanken’s meer artistieke Chapel stage. Het zal bij hem niet knallen, maar dansen kun je er zeker wel op. Al was het maar in je hoofd.

Gesloten Cirkel

The Tunnel, 18:15 - 19:15

Dat Dettmann podium dus, de Tunnel. Het schijnt een soort koker tussen de boven te zijn, ongetwijfeld bijzonder uitgelicht. Je kunt er terecht voor het beukwerk van Planetary Assault Systems en Dettmann zelf, maar ook voor het net iets subtielere geluid van deze Russische held: Gesloten Cirkel. Russisch? Ja, zijn naam dankt hij aan de film When I Sold My Soul To The Machine. Op Strange Sounds From Beyond eerder dit jaar was de mysterieuze producer alvast heel erg goed, met zijn epische hit ‘Yamagic’ als onbetwiste climax.

Alessandro Cortini

The Chapel, 21:00 - 22:00

De Italiaan Alessandro Cortini geniet een zekere bekendheid als tourtoetsenist bij Nine Inch Nails, maar die band is de laatste tijd nu ook weer niet zo druk. En dus werkte de muzikant en producer aan een omvangrijk solo oeuvre, waarin elektronica centraal staat. Hij flirt met de soundtrackmuziek van John Carpenter laat duistere flarden toe in zijn producties. Het is een gewaagde keuze zo relatief laat op de dag, deze geluidstovenaar wiens muziek niet uitnodigt tot dansen. Toch te zwaar? Snel, viben bij Chateau Flight!

Barnt b2b HAAi

Aura, 17:30 - 19:30

Een paar jaar geleden werd Barnt nog door Michael Mayer benoemd tot donkere prins van Keulen, toen hij furore maakte met uitzinnige percussieproducties. Tot koning is hij nog altijd niet gekroond, maar een leuke kroonprinses vindt hij op Draaimolen wel aan zijn zijde. HAAi is een upcoming dj uit Australië die vijf jaar geleden nog gewoon in een shoegaze band speelde en nog nooit op een dansvloer had gestaan. Haar stijl is trippy zonder trance. Hoe gaan die twee elkaar vinden?

Parrish Smith

Strangelove 1

Parrish Smith staat garant voor ravage op de dansvloer, met een concessieloze selectie van genres waar veel dj’s zich niet zo snel aan zullen wagen. Zo hoor je tussen zijn zware industrial en venijnige techno af en toe zomaar een thrashmetalplaat of een opzwepende hiphoptrack. Zijn eigen producties zijn al even straf, zoals deze samenwerking met Interstellar Funk die kortgeleden op Ron Morelli’s prestigieuze label L.I.E.S. is verschenen. Strange Sounds From Beyond en Dekmantel nailde hij, nu maar eens kijken hoe hij het doet op Draaimolen.

Eris Drew

Strangelove 2

Eén van de namen waar je anno 2019 echt niet meer omheen kunt. Als resident van de smartbar – ja, inderdaad, een favoriet van The Black Madonna – verdiende ze haar strepen, ondertussen vliegt ze de wereld af om haar Motherbeat-filosofie te delen. Waar dat voor staat? Een liefdevolle, open blik op de dansvloer, die zich vertaalt naar de meest euforische hoogtes in haar sets. Eris heeft een voorkeur voor warmere chicago house, miami bass, disco, funk en vrolijk klapperende breaks, maar ze kan ook flink uitschieten naar rave, vroege hardcore en rauwere jungle.

Or:La

Mainstage, 14:30 - 16:30

Or:La is in supervorm. Als een gefocuste mixer weet ze op subtiele wijze de verbindende factor tussen allerlei verschillende genres te vinden, van vroege (acid-)houseplaten naar beukende rave en techno tot dubstep. Vanwege haar veelzijdigheid kan de Ierse nog wel eens verrassend uit de hoek komen. Nou staat ze op een vroeg slot in de middag – zal Or:La al op de vroege festivaldag meteen de knop om weten te zetten?

De geheime b2b

Vorig jaar had Draaimolen als geheime back to back niemand minder dan Nina Kraviz en Ben UFO aan elkaar gekoppeld, op het kleinste popium van het festival. Dat maakt de verwachtingen hooggespannen: welke vrienden van Job Jobse gaan het dit jaar de uitdaging met elkaar aan? Marcel Dettmann met Hunee? Hoe zou dat in godsnaam klinken? DJ Tennis en Four Tet? Helena Hauff met Parrish Smith? Oh jawel!