Op 5 mei vieren we de vrijheid. En hoe kun je dat beter doen met je armen boven je hoofd, je heupen wiegend en een zere strot van het meeblèren? Komende zaterdag vind je door het hele land allerlei toffe feesten en festivals. Welke feesten zijn dit jaar de strijd met het OV waard?

Vrijland Amsterdam (Amsterdam, Blijburg aan Zee, betaald)
De oranje confetti van Oranjebloesem is nog maar net tussen de grassprieten en het zand uitgeplukt, of het volgende feest in Blijburg staat alweer voor de deur: Vrijland. Een prima optie voor iedereen die de gitaren die je normaal gesproken op de podia van de bevrijdingsfestivals tegen komt liever inruilt voor DJ’s en hiphopartiesten. De line-up liegt er namelijk niet om, een kleine greep uit de namen: De Sluwe Vos, Hef, Mula B, Yung Nnelg en Legowelt.

Amsterdams Verbond (Amsterdam, De Eendracht, betaald)
Ook dit festival is gemaakt voor voor dance- en hiphopfans. Sportpark De Eendracht in Amsterdam is volgestouwd met maar liefst zeven podia waar meer dan vijftig artiesten op zullen treden. Van Huxley, Benny Rodrigues & Michel De Hey en Relativ tot De Jeugd Van Tegenwoordig, Jonna Fraser en FS Green. Kortom: een gegarandeerd feestje.

Bevrijdingsfestivals

Bevrijdingsfestival Haarlem (Haarlem, Haarlemmerhout, gratis)
Het OG bevrijdingsfestival in Haarlem voert al bijna veertig jaar de boventoon op 5 mei. Het is inmiddels uitgegroeid tot het grootste gratis toegankelijke openluchtfestival van Nederland. Onder andere Di-rect, Big2, My Baby, Jack & The Weathermen, Altin Gün, Rico & Sticks, Triggerfinger en Bizzey komen hier de vrijheid vieren.

Bevrijdingsfestival Groningen (Groningen, Stadspark, gratis)
Sinds het Bevrijdingsfestival in Haarlem zijn er nog veertien andere steden aangesloten, waaronder Groningen. In de kop van Nederland hebben ze een behoorlijk goede line-up verzameld. In het Stadspark zullen - om maar wat te noemen - Ten Years Today, Jungle By Night, Triggerfinger, Ronnie Flex & Deuxperience, De Likt, 2manydj’s, Esko en Jacin Trill optreden. En het enige dat je daarvoor hoeft neer te tellen is wat geld voor een biertje.

Bevrijdingsfestival Nijmegen (Nijmegen, Hunnerpark, betaald)
In Nijmegen hebben ze Oranjepop nog maar net achter de rug, maar dat maakt nu al plaats voor nóg een festival. Met deze line-up kun je een hoop verschillende feestjes vieren: van de malligheid van Zuid-Afrikaanse rapper Jack Parow, naar de tropische dansvibes van Arp Frique & Family. En ook Joost, AKA. Eenhoornjoost, zal zijn absurditeit meenemen naar Nijmegen.

Bevrijdingsfestival Overijssel (Zwolle, Park de Wezenlanden, gratis)
Overijssel hengelt dit jaar een stel grote, Nederlandse acts binnen die net zo goed op Pinkpop hadden kunnen staan, alleen dan helemaal voor niks, noppes nada in Zwolle! Denk aan Miss Montreal, Kraantje Pappie, Chef’ Special, Wulf, Jacin Trill, EUT, Warhaus, Altin Gün en Tusky. Hier hoef je je dansschoenen dus geen minuut te verwaarlozen.

Bevrijdingsfestival Utrecht (Utrecht, Park Transwijk, gratis)
Afgelopen week hebben wij in 3voor12 Radio alle 148 namen voor Popronde bekend gemaakt, en Bevrijdingsfestival Utrecht geeft je de kans er alvast een paar te checken. Zo hebben zij namelijk indierockbandje Yip Rock, tropisch genot Thaïti, het funky Love the System en het intens catchy LOVE COUPLE op de bune staan. Maar ook onder andere Luwten, Yung Nnelg, Fungo Bat, Fata Boom, Tusky en Roxeanne Hazes zullen Park Transwijk aandoen.