Wat vliegt de tijd hè? Het muzikale jaar is zo'n beetje voorbij en de feestdagen staan voor de deur. Nog helemaal niet nagedacht over een kerst- of sinterklaascadeau voor je muziekverslaafde vriend, vriendin of vage bekende? Hieronder verzamelden we leukste muzikale cadeaus van 2018. Van goede boeken tot bijlen en van sokken tot vloeipapier.

Het luchtje van Yung Nnelg

Een liedje voor je oren, een video voor je ogen en een luchtje voor je neus. Ja, Yung Nnelg pakte de release van zijn single 'Diamonds & Pearls' groots aan. Zou zijn parfum naar grenzeloze ambitie ruiken? De Amsterdamse rapper organiseerde zelfs een feestje om zijn nieuwste luxeproduct uit te brengen. Nnelg maakte het parfum in samenwerking met het Zweedse bedrijf Muro Scents Co. Een klein buisje was naar verluidt al best duur en de oplage was gelimiteerd, maar misschien kun je op de zwarte markt nog een exemplaar op de kop tikken.

Een update voor je kledingkast

Koud hè? Hoogste tijd om eens een kekke kersttrui of hip T-shirt aan te schaffen, dus. Of wat dacht je van deze Tell Me How You Really Feel-sokken van Courtney Barnett? En de Naaz-sokken van eh... Naaz? Bijna te mooi om aan je voeten te doen. Zit je la al propvol avocadosokken? Geen paniek! Maak je nu vast klaar voor de festivalzomer met deze Ariana Grande fanny pack of deze super chique oorbellen van Cardi B. En wil je nou écht het allercoolste kind van het schoolplein zijn? Dan koop je gewoon de volledige collectie van SMIB op. Over kinderen gesproken: heb jij een kerstbaby te vieren? Dan heeft Chef'Special een rompertje voor je! Hebben.

De curieuze merch van Aphex Twin

De meest curieuze merch van allemaal, die heeft Aphex Twin. Vanzelfsprekend. De immer mysterieuze producer bracht dit jaar zijn EP Collapse uit, maar kwam ook op de proppen met allerlei artikelen die horen bij releases uit zijn oeuvre. De bizarre collectie bevat een handdoek, een mondkapje en ronduit angstaanjagende teddyberen met Aphex' gezicht erop. Gelukkig zijn er ook gewoon T-shirts, paraplu's en prints.

(Kerst)kaarten van Amber Arcades

2018 was het jaar van psychische problemen in de hiphop, het jaar van #20gayteen, maar ook het jaar waarin Brexit doordrong tot de muziekindustrie. Niet alleen Britse bands maakten daar muziek over, de Nederlandse Amber Arcades deed dat ook. Gelukkig bracht ze daarnaast een setje Europees getinte ansichtkaarten uit waarmee je ook na de Brexit volop kunt communiceren met je vrienden en vriendinnen aan de andere kant van de Noordzee. Of gewoon met iemand in Nederland natuurlijk.

Een Wilco... bijl

Wilco had al wel eens eerder zijn eigen kerstcadeaus, maar dit jaar maakt de Amerikaanse rockband het wel heel bont. Niks geen gebreide zak om je fles glühwein warm te houden, maar gewoon een bijl. Het ding hoort bij een belachelijk luxe houten boxset die de band dit jaar uitbracht. Daarin zijn alle tien albums van de band verzameld, stuk voor stuk gesigneerd door frontman Jeff Tweedy. Behalve een bijl zit er ook een Wilco-vlag en bandana in de box. En dat alles voor een schamele 1200 dollar. Sowieso best een aanrader hoor, een kijkje nemen in de Wilco webshop. Ze hebben namelijk ook een adventkalender, wielrenshirt en bobbleheads. Jeff Tweedy bracht dit jaar ook een biografie uit trouwens, maar later meer over goede boeken.

Eetstokjes en een ramenlepel

Hét hoogtepunt van Eerste Kerstdag? Het moment dat je schijtlollige oom z'n mond te vol heeft om een seksistische opmerking te maken. Twee Amerikaans-Aziatische indiediva's maakten dit jaar hulpmiddelen waarmee je nóg meer van je driegangendiner geniet. Mitski kwam na de release van Be The Cowboy met een ramenlepel, Japanese Breakfast met eetstokjes. Het enige dat jij nog hoeft te doen is je oma ervan overtuigen dat ze je dit jaar eens geen varkenshaas voorschotelt. 

Om de kerstkilo's eraf te sporten

Je eerste goede voornemen? Die kerstkilo's kwijtraken natuurlijk. Je kunt je inschrijven voor de sportschool, maar - eerlijk is eerlijk - dat is helemaal niet leuk. Ga gewoon eens lekker basketballen met de speciale basketbal van Sheck Wes, de rapper die dit jaar doorbrak met Mudboy. Eigenlijk niet eens zo'n gek product dit, want voor zijn rapcarrière van de grond kwam, was Sheck een veelbelovend basketballer. Hij speelde zelfs een keer tegen zijn toekomstige labelbaas Kanye West, voor wiens Yeezy-lijn Sheck inmiddels ontwerper is. Moe van al je slam dunks? Puf even uit met deze bidon van Travis Scott.

Om je eerste voornemen te breken

Maar al die goede voornemens hè, die zijn er stiekem toch vooral sneller te breken dan je jezelf had voorgehouden. Als je volgend jaar weer een sigaret (of iets anders) opsteekt, doe het dan wel in stijl. Met het vloeipapier van Kacey Musgraves, bijvoorbeeld. In de webshop van de Texaanse countryzangeres, die dit jaar doorbrak met Golden Hour en zelf niet vies is van een jointje, vind je nog veel meer kekke hebbedingetjes. Bijvoorbeeld een spiegeltje, een mystery box, authentieke Kacey body glitter en een echt Kacey Musgraves Street Team shirt. Bij de Amsterdamse DIY-club Garage Noord kun je trouwens ook hyperexclusief vloeipapier van Max Abysmal kopen. En daarna je toeter in de fik zetten met een aansteker van The Streets.

Het fotoboek van broeder Dieleman

Klassiek kerstcadeau nummer een: een goed boek. Dit jaar schreef Questlove een pil over creativiteit, stak Ezra Furman de loftrompet voor Lou Reeds Transformer in de onvolprezen 33 1/3-reeks en verschenen de memories van Françoise Hardy. Op zoek naar een roman? Dan is Na Mattias van Peter Zantingh een aanrader. Het boek, dat verscheen op Das Mag, gaat niet per se over muziek, maar wordt wel geleverd met een playlist waarin Sufjan Stevens, The National en Spinvis de hoofdstukken van een soundtrack voorzien. Meer van het plaatjes kijken? Dan is de prachtige uitgave van broeder Dielemans Komma een must have. De Zeeuwse zanger maakte dit jaar een dubbelalbum waarin hij opgroeide en schoot op de wandelingen die hij in aanloop naar dat album maakte een heel boek vol prachtige foto's. 

De troon van DJ Khaled

Het haardvuur brandt. Boek in de ene hand, herfstbok in de andere. Maar waar moet je nou op zitten? Nou, op de DJ Khaled troon natuurlijk. Het heerlijk lelijke ding is afkomstig uit de meubelcollectie die Khaled dit jaar maakteWe The Best Home bevat ook banken, bedden en allerlei afzichtelijke kasten. De goedkoopste artikelen gaan voor een paar honderd euro over de toonbank, voor deze troon tik je 2500 dollar af. Another one!

Een munt waar je niet mee kunt betalen

Hoe je al die bizarre merch en boeken voor op de salontafel die je niet hebt gaat betalen? Niet met deze munten in ieder geval. De exemplaren die de Koninklijke Nederlandse Munt dit jaar sloeg voor Kensington en Afrojack zijn er puur voor de sier (tenzij je ze eerst inlevert bij het Goudwisselkantoor). Waarom je ze dan zou willen hebben? Omdat het munten zijn met Kensington en Afrojack erop natuurlijk! Kijk nou!