De stembus van de Song van het Jaar 2018 is geopend. Wat zijn uit die stemlijst de verrassende nieuwkomers? Welke acts beleefden dit jaar hun doorbraak en wie speelden zichzelf voor het eerst in de kijker? Dit zijn onze twaalf favorieten.

Sigrid

Tuurlijk scoorde Sigrid vorig jaar al twee hits met 'Don't Kill My Vibe' en 'Strangers', maar 2018 was het jaar waarin de pas 22-jarige Noorse zangeres definitief doorbrak. Ze maakte op Eurosonic Noorderslag de hooggespannen verwachtingen waar en liet op Pinkpop zien dat ze ook op een groter podium alles onder controle kan houden. Ze eindigde bovenaan de invloedrijke BBC Sound Of 2018-lijst en scoorde ondertussen nog eens twee hits. Net als hun voorgangers zijn 'High Five' en 'Sucker Punch' ultrafrisse popproducties waar het plezier vanaf spat. En met iedere single lijkt Sigrid, die over twee weken in een uitverkochte Melkweg staat, nog een stukje stoerder te worden. We kunnen niet wachten op haar volgende track.

Brockhampton

De boyband is terug! De leden van Brockhampton ontmoetten elkaar op een Kanye West-forum en debuteerde vorig jaar voortvarend met een heuse trilogie. Met de Saturation-albums op zak groeide het Amerikaanse collectief uit tot een internetsensatie die zijn succes langzaam maar zeker naar het podium begon te vertalen. In augustus kwam het tot een eerste show in Nederland en kroonde Brockhampton zich direct tot hét hoogtepunt van Lowlands 2018. Brockhampton leerde ook een harde les: de band zag zich gedwongen afstand te nemen van Ameer Vann toen het bandlid beschuldigd werd van seksueel ontoelaatbaar gedrag. Gelukkig ging de eclectische formatie daarna weer verder waar het gebleven was: iridiscence is een album waarop er geen tijd is voor echte refreinen en de rappers werkelijk over elkaar heen buitelen.

Ze pas net twintig en Stien den Hollander maakte met Lithium al het eerlijkste Nederlandse hiphopalbum van het jaar. Op dat album vertelt ze met steeds meer zelfvertrouwen over de stemmen in haar hoofd en verwerkt ze de heftige gebeurtenissen die ze meemaakte toen ze nóg jonger was. S10 rapt over mentale gezondheid, eenzaamheid en liefdesverdriet en doet dat op een bedje van golvende trap en vloeiende R&B. Ze bracht al twee EP's uit en scoorde met 'FunX Hitje' haar eerste eh... hitje, samen met vaste producer Sim Fane. Inmiddels is S10 bevestigd voor Eurosonic Noorderslag.

Lees hier ons uitgebreide interview met S10. 

S10 speelt op 7 december op het Song van het Jaar Festival in TivoliVredenburg. Hier zie je nog meer wie er al bevestigd zijn.

Hoe aanstekelijk de brutale britpop hun debuutalbum Songs of Praise ook was, de (stiekem best wel lieve) lads van Shame wonnen vooral zieltjes als ze live speelden. Vorig jaar lieten ze op Lowlands al zien over plenty of spuug, bier en harde tepels te beschikken, dit jaar deden de jonge honden uit Brixton het dunnetjes over op Down The Rabbit Hole. Peuk in de linkerhand, blik bier in de rechter en raggen maar. De belangrijkste pion in de band is Charlie Steen, die het publiek zelfs op weet te jutten als er nog even gewacht moet worden op hits als 'Concrete' of 'One Rizla'. Het liefst met ontblote bast en zonnebril op z'n (inmiddels geblondeerde) kop.

Wat Brockhampton kan, kan Superorganism ook. Strikt genomen komt deze supergroep uit Groot-Brittannië, maar dat is alleen maar zo omdat de muzikanten en kunstenaars - die elkaar in veel gevallen ook op internet leerden kennen - uit alle windrichtingen zich daar in één groot huis hebben verzameld. In hun eigen kamers werken de acht leden van Superorganism, die Frank Ocean en Vampire Weekends Ezra Koenig al tot hun fans mogen rekenen, aan de meest verknipte videoclips en de kleurrijkste liedjes die je dit jaar hoorde. 'Something For Your M.I.N.D.' bijvoorbeeld, met die sample uit een Nederlandse hardcoreklassieker. Of 'Everybody Wants To Be Famous', dé Superorganism hit van dit jaar. Live op Eurosonic Noorderslag en Best Kept Secret deed het octet er nog een schepje bovenop, met glitter op de wangen en een regenboog van glimmende regenjassen. 

Lees hier ons uitgebreide interview over het debuutalbum van Superorganism.

2018? 20gayteen zul je bedoelen! Onder de naam #20gayteen doopten jonge lhbtq'ers dit jaar hét jaar dat ze eindelijk helemaal zichzelf konden zijn. Natuurlijk hoorde je dat ook terug in de popmuziek. Christine and the Queens bijvoorbeeld, of bij lesbian jesus Hayley Kiyoko. Of bij King Princess natuurlijk, de pas 19-jarige zangeres die doorbrak met strakke popliedjes als '1950' en 'Pussy Is God', waarin ze haar homoseksualiteit combineert met religieuze metaforen. Niet gek dat Mikaela Davis zo muzikaal werd trouwens: de Amerikaanse groeide zowat op in de opnamestudio van haar vader. Nu zijn Mark Ronson en Romy Madley Croft van The xx fan en verkocht ze haar eerste Nederlandse show in Paradiso Noord met speels gemak uit. Kortom: superster in spe. 

Feng Suave

Feng Suave zou dit jaar meedoen met de Popronde, maar dat had eigenlijk al niet zo'n zin meer. Het Amsterdamse duo ging al veel te hard, vooral in het buitenland. Hun zwoele neo-soul voor fans van Mac DeMarco reikte dankzij Spotify al tot Los Angeles en Londen. In die laatste verkocht het tweetal al zijn eerste headlineshows uit, al was dat thuis in Amsterdam niet anders. Volgende maand vertrekt Feng Suave alweer op tour: naast vier Nederlandse shows staan dan Duitsland, Frankrijk en Engeland op de planning. En dat alles op basis van één superzonnige EP waar je spontaan geurkaarsen van wil aanschaffen. In januari leidt de veroveringstocht verder naar Eurosonic Noorderslag.

Het is een klein wonder dat Isolation pas het eerste volledige album van Kali Uchis is. De pas 24-jarige zangeres werkte al mee aan albums van Gorillaz en Tyler, The Creator en heeft zodoende al twee Grammy nominaties op haar naam. Nu draait ze de rollen om met een plaat vol subtiele R&B-hits. All killer no filler, zulk werk. Damon Albarn nam 'In My Dreams' op, terwijl Tyler - samen met Bootsy Collins - zijn opwachting maakt op dé hit van het album, 'After The Storm'. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de bijdrages van Thundercat, BADBADNOTGOOD, The Dap-Kings, The Internet, Jorja Smith en Tame Impala's Kevin Parker. Het allerknapste is dat de Colombiaans-Amerikaanse zangeres er een gestroomlijnd geheel van weet te maken. Twee jaar terug leefde ze nog een tijd lang op straat, nu komen haar stoutste dromen uit en durft ze boute statements te maken. 

Gooi Texaanse classic rock in de blender met Thaise funk en Arabische psychedelica en je krijgt een drietal super talentvolle muzikanten met pruiken. Of nou ja, die drummer is natuurlijk nog steeds zo kaal als een biljartbal. Geeft helemaal niks hoor, want Donald Johnson van Khruangbin is een van de beste drummers die we de afgelopen jaren voorbij zagen komen. Een menselijke metronoom is-ie, die ervoor zorgt dat z'n bandgenoten voor op het podium zwoel met de heupen kunnen draaien en met hun pruiken kunnen schudden alsof ze Hans Klok himself zijn. Op Best Kept Secret was Khruangbin een groot deel van zijn set mellow genoeg voor de bloedhitte, maar greep het met hit 'Maria También' en een super leuke medley van hiphopklassiekers de aandacht. Dankzij hun uitstekende liveshows en prima tweede plaat Con Todo El Mundo groeide het trio binnen één jaar van Bitterzoet en de Tolhuistuin naar de grote zaal van Paradiso. 

Lees hier ons uitgebreide interview met Khruangbin.

Koreaans succes op de dansvloer dit jaar: 'It Makes You Forget' zorgde voor de mainstreamdoorbraak van Peggy Gou, terwijl Yaeji een van de leukste nieuwkomers in de nacht was. Haar tracks zijn ontzettend poppy, maar hebben ook de onverstoorbare drive van house en verwarrende zuchtvocalen die nog het meest doen denken aan ASMR fluistervideo's. Ze maakte een cover van Drake's 'Passionfruit', maar scoorde vooral met haar eigen 'Raingurl', een stuiterende floorfiller over 'mother russia in my cup' die zich zonder genade tussen de trommelvliezen nestelt. Op Lowlands maakte Yaeji haar Nederlandse debuut en hield ze zich knap staande tussen het geweld van het steeds serieuzere danceprogramma in de India. 

De pas 21-jarige Rimon is de snelst rijzende popster van Nederland. Ze vluchtte op jonge leeftijd van Eritrea naar Zandvoort met haar moeder, en ging naar school in Bloemendaal. Nu is ze Nederland alweer aan het ontgroeien: singles als 'Realize' en 'Sugarcoated Love' zijn al opgepikt door Pitchfork en de BBC. 'Grace' is zelfs al over de miljoen streams heen. Niet zo gek, want Rimon maakt superhippe soul en R&B met internationale allure, zo'n beetje à la Kali Uchis en Jorja Smith. Ze verkocht al een show in de kleine zaal van Paradiso uit en staat in januari op Eurosonic. 

Van Black Sabbath tot de Beach Boys en van Caribou tot de Nigeriaanse soullegende William Onyeabor: Boy Azooga is een gitaarband, maar wel eentje met een vrij veelzijdige smaak. Dat hoor je ook best terug in de swingende pop van de jonge Britten. Pas iets meer dan een jaar maken ze samen muziek, maar hun indierock is zo vernuftig dat je zou denken dat ze al jaren ervaring hebben. Hun aanstekelijke single 'Face Behind Her Cigarette' trekt langzaam richting de miljoen streams en bracht Boy Azooga al naar het voorprogramma van Deerhunter en Unknown Mortal Orchestra. De band speelde ook al op London Calling en Into The Great Wide Open en staat in januari op Eurosonic Noorderslag. Vanaf daar zou dit vrolijke viertal zomaar de stap naar Best Kept Secret of Lowlands kunnen maken.

Song van het Jaar 2018

Wat was dé Song van het Jaar 2018? Welk nummer luisterde jij eindeloos op repeat? Welk liedje was het mooist, het meest bijzonder of het moeilijkst te ontwijken? Stem nu op de song die jouw muzikale jaar heeft gemaakt. Stemmen doe je hier!

De top 100 en de winnaar worden bekendgemaakt op het Song van het Jaar festival, op 7 december in TivoliVredenburg. En dat is nog niet alles: er komt ook een hele lading toffe artiesten uit binnen- en buitenland. De eerste namen zijn inmiddels bevestigd: hier zie je wie er op 7 december in ieder geval van de partij zijn Wil je er ook bij zijn? Dat kan! Kaarten kun je hier bestellen.