ESNS17: Jett Rebel loopt over van de ideeën

Waarom is er dan niemand die zegt dat er ook veel kutideeën tussen zitten?

Timo Pisart ,

Geëerd met een expositie door het Groninger Museum, een nieuw album lanceren op Eurosonic, en dan ook nog een verrassingsshow op Noorderslag op de plek van de Popprijs-winnaar, omdat Martin Garrix er niet bij kan zijn. Je zou haast denken dat Jett Rebel de grootste popgod van dit weekend is. Mag ik dat even relativeren?

Jett Rebel, Grote Zaal, zaterdag 14 januari, Noorderslag 2017 

Als je je maar hard genoeg profileert als een superster, word je het dan ook? Ja hoor, bewijst Jett Rebel. Een interview in DWDD over het stoppen met interviews, een documentaire over je zware leventje nog voordat je een debuutalbum hebt uitgebracht en een jaartje later een expositie in samenwerking met het Groninger Museum - in de voetsporen van David Bowie en Marilyn Manson. Ja, iedereen trapt nog steeds aardig in het fenomeen Jett Rebel. De hedendaagse Herman Brood, toe maar! Hoe kan dat toch? Hij bracht in een jaar tijd maar liefst drie kutalbums uit, en toch staat hij nu weer in de Grote Zaal.

Nou nou. Volgens mij heb je de nieuwe plaat niet eens geluisterd.
Ik heb het geprobeerd, maar er is niet doorheen te komen. Super Pop, het album dat gisteren is verschenen, klinkt als de vergeten cassettebandjes van een verdwenen B-artiest die ooit twee hitjes scoorde, als een laatste poging van een platenmaatschappij om een overleden act uit te melken door nog maar eens wat demotapes uit te brengen. Maar Jett Rebel is nog springlevend. Hoe durft een major label zo’n onaffe plaat uit te brengen van een van de grootste popsterren van het land? Wat zeg ik, drie van zulke onaffe platen! 

Nou nou, wat een haat.
Op het podium klinkt het materiaal gelukkig veel beter, hoor. En Jett heeft nog altijd de allure van een superster, compleet comfortabel heen en weer springend en overal op klauterend. Hij is super-flamboyant in z'n prachtige lichtroze regenjas, razendsnel op gitaar en heeft een goeie stem. Zijn grote band – hij speelt gelukkig weer met de volle versie en niet het trio – staat bovendien als een huis. De vorige keer dat we hem op Noorderslag zagen noemden we hem de grootste popster van Nederland. Dat klopt nog steeds een heel eind, maar de enige goede popliedjes die hij ooit schreef speelt hij vandaag niet eens! Die zijn bovendien al drieënhalf jaar oud, en sindsdien heeft hij zeker nog eens 67 matige liedjes uitgebracht.

Zeg, ben jij niet die lul die ook dat ironische artikel over zijn expositie schreef?
Ah, ik ben in ieder geval blij dat de ironie van dat stuk je niet is ontgaan. Maar serieus: Jett Rebel is een topmuzikant en een jongen die de allure heeft van een superster. Maar hij lijkt ook net een ADHD’er die overloopt van de ideeën, en ze alsmaar direct wil uitvoeren. En niemand lijkt hem te zeggen dat je beter één goede plaat kunt opnemen dan drie slechte, dat je beter één goed refreintje kunt uitwerken dan vijftien matige hooks in een liedje propt. Dat is zonde, want juist daardoor is Jett Rebel niet de échte superster die er wel degelijk in hem zit.