Een weekend vol zon, twee gedroomde headliners die het waarmaakten, een ogenschijnlijk dun programma waar toch veel te ontdekken viel, een gok die goed uit pakte: Best Kept Secret 2017 was meer dan een geslaagde editie. En als we het dan toch over die headliners hebben: Welke show maakte het nou het meest indruk? Radioheads meest intieme show sinds mensenheugenis, of Arcade Fire die opschakelde naar het hoogste niveau?

13. Metronomy maakt iedereen festivalverliefd

Het tempo wordt vastgehouden. Men heeft er zin in en dat is voelbaar op het podium en op het veld. Metronomy maakt het publiek festivalverliefd. De synth schuurt precies goed, de bas is oh zo lekker, de melodieën zijn catchy, de nummers vieren het vrije leven

Lees de hele recensie.

12. Mitski kan niet dodelijk genoeg zijn

Hij werd gewoon als een hit onthaald. ‘Your Best American Girl’ is het prijsnummer van die recente plaat. Lieflijk zingt ze ‘If I could, I’d be your little spoon, and kiss your fingers forevermore’ over een basloopje à la Pavement of The Pixies. De chorus gaat er vol in met early Weezer-liefde. ‘Your Best American Girl’ werd omarmd. En vooral werd Mitski omarmd.

Lees de hele recensie.

11. Jonny Greenwood op z’n plek met Junun

Het is gewoon cool om Jonny Greenwood tussen dit odd couple te zien. Er drijft ook subtiele electronica van dit continent doorheen dat, vooruit, een keer even lekker stampt. Dan danst de hele tent.

Lees de hele recensie

10. Ry X bekeert BKS

 Tot Ry X’s plezier wordt er een beetje gedanst en dat moedigt het alleen maar aan. Als dan ook nog een extra lange tien-minuten-versie van ‘Lean’ als afzwaaier wordt ingezet, is de ontlading compleet. Ry X heeft hier een hoop nieuwe volgelingen te pakken.

Lees de hele recensie.

9. Joey Purp geeft alles

Het hiphopfeestje op Stage Five wil maar niet ontvangen. Nou ja, behalve bij Joey Purp, de rapper uit Chicago uit de hoek van Vic Mensa en Chance The Rapper. Met zijn hit ‘Girls @‘ – met een kale beat die van The Neptunes had kunnen zijn – krijgt hij iedereen aan het dansen. Zelf springt hij het hoogst in de lucht.
Lees de hele recensie en kijk de video.

8. Jenny Hval laat het ontroerend spoken

'Het voelt héél goed om iets op het podium kapot te rukken,’ zegt Hval. ‘Zouden jullie ook eens moeten doen. We doen niet veel festivals, maar eigenlijk is het wel lekker: misschien heb je een break nodig van alle lol, even een dosis dood tussendoor.’ En inderdaad, bij haar klinkt de dood soms ontroerend mooi.

Lees de hele recensie.

7. Kamaal Williams doet met keiharde jazz het nachtprogramma vergeten

Voorovergebogen houden alle vier de muzikanten elkaar in de gaten. De drummer staart de toetsenist aan, de bassist vanuit zijn ooghoeken naar allebei en de saxofonist op zijn sopraan trekt ogenschijnlijk zijn eigen plan. De halve catalogus van het Londense label Ninja Tunes lijkt opgegeten te zijn door deze gasten, om het vervolgens van het onnodige te ontdoen. Vergeet dat hele nachtprogramma, veel opzwepender dan dit krijg je het niet.

Lees de hele recensie.

6. Thomas Azier staat majestueus op de bovenste tree

De geboren Fries betreedt het podium in pak en danst zwierig en hoekig in een vakkundig geregisseerde lichtshow. Azier kent z’n poses en gaat gerust aan het eind van een nummer op een knie zitten. Wie Azier ziet, ziet ook theater. Slim hoe hij precies voor ‘Red Eyes’ zijn jasje uitzwiert. Het is ook een show van meezingmomenten die charmant worden aangestipt. Het materiaal en de beleving van Azier slaat over op het publiek.

Lees de hele recensie en kijk de video.

5. King Gizzard & The Lizard Wizard

Episch King Gizzard & The Lizard Wizard blaast Two omver

Want een feest is het bij de koning met zijn tovenaarshagedis. Het gezelschap combineert elementen uit de krautrock met al het goede dat stoner-, acid- en progrock heeft te bieden, zonder een moment muf te klinken. 

4. Run The Jewels

Run The Jewels rapt vlijmscherp het veld plat

Ja, we hadden het vooraf niet zozeer over Run The Jewels, maar meer over Arcade Fire en Radiohead op het affiche van Best Kept Secret. Toch is de headlineshow van het duo een absolute mijlpaal. 

3. Soulwax

Het fenomenale drumlab van Soulwax

De discobas rolt dansbaar door maar het zwaartepunt ligt, zoals op DEEWEE al bleek, bij de percussie. Soulwax heeft onder andere Igor Cavalera (die van Sepultura inderdaad) in de gelederen die tijdens een compacte solo nog even zo razendsnel en -strak ramt dat hij elke drumcomputer met pensioen stuurt. Telkens, in een hoog tempo, komt Soulwax weer met een nieuwe rake impuls. 

2. Radiohead

Heb je het ooit zo stil gehoord op een festival als tijdens het concert van Radiohead op Best Kept Secret? In Hilvarenbeek speelden ze niet alleen een van hun meest kleinschalige festivalshows in lange tijd, maar ook een van hun meest introverte.

1. Arcade Fire

Arcade Fire is alles nu

Wie de setlist in handen heeft gehad weet het: afsluiter ‘Intervention’ stond niet op de planning vanavond. Dat zie je niet vaak: een headliner die nog een échte toegift speelt en het risico neemt dat het geluid halverwege wordt uitgezet. Met album nummer vijf op komst maakt Arcade Fire de stap naar de buitencategorie die dit soort stunts kan uithalen.