BKS17: Yung Nnelg maakt nieuwe vrienden

Arty rapper overtuigt voor een welwillend publiek

‘Toen ik hier kwam dacht ik even: “Ehhhhh”, zegt Yung Nnelg na zijn eerste liedje. Het is ongeveer hetzelfde wat Cho twee jaar geleden dacht, en wat Jonna Fraser vorig jaar zei toen ze op Stage Four stonden. Natuurlijk voelt de rapper zich een beetje een vreemde eend in de bijt. Het hele weekend door staan er steevast alleen maar dj-sets in de area van St. Paul, maar elk jaar is er ook wel één Nederlandse hiphopact geprogrammeerd. Meestal blijkt dat een van de leukste shows van het festival. 

De show van Yung Nnelg is wel wat minder lit dan die van Cho en Jonna voorgaande jaren, maar het is eigenlijk juist een stuk beter. Dat heeft er vast ook mee te maken dat de million dollar mindset van Nnelg beter past bij Best Kept Secret. Hij is zijdelings gelieerd aan SMIB – hij wijst de enthousiaste kids met SMIB-shirts aan, ja ook die met de cowboyhoed – maar zijn liedjes zijn wat melodieuzer dan die van het Bijlmer-collectief, en zijn arty hiphop valt ook goed bij een alternatief publiek dat ook Travis Scott grijsdraait. Echt waar, zijn EP Contra van begin dit jaar is de beste Nederlandse hiphoprelease van 2017. Live is Nnelg bovendien bereid een extra stap te zetten, met een scherpe dj en vooral die hele coole toetsenist die op een Korg extra accentjes aanbrengt, en soms langgerekte intro’s speelt waarover Nnelg zijn autotune laat ronken.

HET MOMENT:
'Ik geef jullie nu een… 7,6,’ roept Nnelg halverwege z’n show. ‘Je kunt tevreden zijn met een 7,6’ – iedereen kijkt een beetje beteuterd – ‘of je kunt voor een 10 gaan. Zullen we voor een 10 gaan?’ Die 10 wordt het uiteindelijk niet, daarvoor kennen net te weinig mensen hier zijn muziek, en het is vandaag te benauwd om echt gas te geven. Maar bij slotnummer ‘Chamos’ – Venezulaanse straattaal voor vrienden – is wel duidelijk dat Nnelg heel veel nieuwe kameraden heeft gemaakt, vandaag in Hilvarenbeek.

Volg Best Kept Secret op de voet met onze livestream en het dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12