Er zijn de afgelopen twintig jaar behoorlijk wat radioprogramma’s gekomen en gegaan en zelfs zenders verdwenen, maar de BBC Essential Mix is nog altijd een instituut. Elke vrijdagnacht op de Engelse Radio 1, krijgt een DJ twee uur om te vullen met een mix. En daar zitten sinds 1994 nogal wat mooie dingen tussen. Zo maar een paar hoogtepunten onder elkaar.

Nicolas Jaar (2012)
In de ruim twintig jaar dat de Essential Mix bestaat, is er misschien wel niet een die al vanaf de eerste seconden zo veel indruk maakt. Componist Angelo Badalamenti legt fluisterend uit hoe David Lynch hem vertelde over de sfeer van Twin Peaks. Vervolgens gaat het alle kanten op. Keith Jarrett, *NSYNC, Ricardo Villalobos, Marvin Gaye, Bill Calahan, Pearson Sound: het is nog steeds een wonder dat dit allemaal zo goed samen gaat. En dat zo’n slowmotion mix zo ontzettend spannend kan zijn.

Paul Oakenfold (1994)
Nadat Paul Oakenfold een poos op zijn blote voeten in India had gedraaid en gedanst, vroeg de BBC of hij dat Goa geluid kon meenemen naar de Essential Mix. Vroege trance, toen het nog keihard in de hippiehoek zat.

Caribou (2011)
Nadat ie als Daphni zich met een album zich vol op de zweetdruppels op de dansvloer had gericht, ging hij als Caribou opzoek naar tranen. En die werelden komen weer samen in zijn essential mix. Veel funk, veel eigen producties,  wat rammelende jaren tachtig trakcs en soms opeens een dramatische tranentrekker.

Daft Punk (1997)
Een paar weken nadat Daft Punk hun debuutalbum de wereld in slingerde, schoven de robots aan bij de BBC voor een essential mix. Precies nog net voordat ze echt doorbraken en uit zouden groeien tot zo’n beetje de meest mythische mainstream dance-act van de laatste twintig jaar. Disco, ratelende drumcomputers, jazzsolo’s, zoete melodiën, knetterende electro,: de hele basis van hun geluid komt langs.

Midland (2016)
Halverwege Midlands Essential Mix schakelt ‘ie terug via een sample uit Paris is Burning – kijk die documentaire als je hem nog niet hebt gezien -, naar Hi-NRG-pionier Patrick Cowley. De mix zit vol met mooie momenten en onverwachte overgangen, maar dit is toch wel echt de beste.

Tiesto (2001)
Een van Nederlands grote talenten, naast Ruud van Nistelrooy, aldus Pete Tong in zijn aankondiging. Niet veel later vestigde Thijs uit Breda zich definitief in de league van de superster dj’s, en verzorgde hij de soundtrack bij de opening van de Olympische Spelen in Athene.

Dj Shadow (2003)
DJ Shadow doet wat DJ Shadow doet. Meer samples dan je kan tellen, snippets van platen die opduiken en weer verdwijnen. Het grootste deel van de tijd heb je niet eens door wat er nou allemaal precies gebeurt.

Goldie (1996)
Een jaar na zijn legendarische debuutplaat kwam Goldie met een Essential Mix. Het ene moment euforisch, een paar ingewikkelde breakbeats later weer naargeestig. Hij vat de hele jungle en drum'n bass explosie van midden jaren negentig in anderhalf uur samen.