Wilde Westen is een sensatie en hun mixtape W.W. Nation sloeg begin dit jaar in als een meteoriet. De meedogenloze trap van Mula B, LouiVos en Illiasopdebeat bleek van grote invloed op hét geluid van de Nederlandse hiphop anno 2017.

‘Je lievelingsrapper is junkie. Die guy is te vaak uit z’n stekker, man. Maar wij vinden die shit niet erg, man. Die drugs daar leven we lekker van, want die tieners zeggen ja tegen mdma en ik kan die shit krijgen voor een hele mooie prijs.’ Zo, die zit, en het maakt meteen duidelijk hoe de verhoudingen in elkaar steken: Mula B, LouiVos, Kingsize en 3robi zitten niet aan de vraag-kant van de markt. De jongens van het Haagse trapcollectief Wilde Westen wijzen er keer op keer op met hun begin dit jaar verschenen mixtape W.W. Nation, waarmee ze zichzelf definitief op de kaart zetten. 

Of nou ja, op de kaart? Eigenlijk bestaat Wilde Westen al een jaar of tien. Vooral het afgelopen jaar speelden ze zich in de kijker. Eerst was daar afgelopen jaar het album Drugs & Geld, Vol. 1 van Mula B en LouiVos, met nogal duistere trap die evengoed kijkt naar de Franse scene als de Atlanta-sound van bijvoorbeeld 21 Savage en Metro Boomin. De producties van producer Illiasopdebeat zijn zo kaal als maar kan: veel meer elementen dan een stel sissende hi-hats, baslijnen die de hele tijd naar boven en beneden glijden en een desolaat pianolijntje in mineur bevatten ze niet. De teksten tonen het leven op de straat, vaak grimmig, maar ook best wel grappig. 

Na dat album volgde in de zomer van 2016 ‘Domme Jongens’, dat uitgroeide tot een straatanthem en meer nog een lijflied: ga met een stel vrienden de nacht onveilig maken, dan ben je ‘domme jongens in je stad’. Het bleek de eerste track die er van W.W. Nation loskwam, daarna volgden de intense Frenna-disstrack ‘Meester Plusser’ en bangers ‘Juice’ en ‘Donnie Bankoe Barkie’. Nu is er de mixtape met maar liefst 29 tracks. En iedere rapper van het collectief kent zijn plek: Mula B is de ster van de tape, met die heerlijk rollende R die je hiervoor vooral had geassocieerd met de Haagse kak. LouiVos klinkt wat lomer, 3robi fluistert en gromt zo’n beetje, en heeft de raarste en engste flow. Oh, en Kingsize z’n stem slaat telkens weer over, waardoor hij wanhopig en woedend klinkt. 

Wie hun teksten wil ontcijferen, komt ondertussen steeds meer codetaal tegen. De ‘4+5 1+1-gang? Dat gaat natuurlijk over de flat waar ze woonden, op de negende en elfde verdieping in de Schilderswijk. ‘Plussen’ is geld verdienen. En hoe dunner je finesset, hoe meer je voor elkaar krijgt. Winne en Feis? Rico en Sticks? Koffie en rijst? Ketchup, mayo en andalousesaus (?!?!)? Allemaal bruin en wit, net als bepaalde producten waar ze in zeggen te handelen. Het is natuurlijk niet nieuw dat rappers hun eigen jargon creëren, maar Wilde Westen neemt een hele nieuwe stap met hun woordvondsten.

(Tekst gaat verder onder de video)

Meer Wilde Westen

Zonamo Underground spitsessie Kingsize, Louis en Mula (sessie, 2014)

3robi - Rare Wapens (videoclip, 2015)

Wilde Westen - 911 Survivors (mixtape, 2015)

Mula B en LouiVos - Drugs en Geld, Vol. 1 (mixtape, 2016)

101Barz studiosessie Mula B & Louis (sessie, 2016)

101Barz studiosessie Wilde Westen (sessie, 2016)

Meer nog laten ze compromisloos zien hoe het leven in de trap eruit ziet. Ze rollen hun spierballen, maar tegelijkertijd is het niet altijd feest in het Wilde Westen. ‘Soms gaat het leven beetje snel, zie bijna geen verschil tussen de hemel en de hel, zie bijna geen verschil tussen dit leven en de dood’, rapt Mula op ‘Hoe Dan Ook’. ’Als je zag wat ik zag en deed wat ik deed, dan vond jij parra normaal’, rapt Kingsize even later in 'Sinds een Puber'. En LouiVos in 'De Koersen Stijgen': 'Ik weet het zeker: ik ga sterven in die trap.' Op momenten zijn het juist die zinnen die het hardst binnenkomen van W.W. Nation.

Zo geeft Wilde Westen een stem aan heel veel kids op straat die proberen te overleven, en alles doen om hun geld te pakken. Zoals Kingsize zegt: ’De rector zei dat ik niks ging bereiken, maar zijn dochter luistert, zoontje luistert ook.’ 

In Amerika is de expliciete trap van Migos inmiddels superpopulair, in Nederland is die sound nog niet tot de hitlijsten doorgedrongen. De commerciële Nederlandse hiphopsuccessen van het afgelopen jaar klonken lichtvoetig, met tropische producties. W.W. Nation breekt met die trend, en zou zomaar een aardverschuiving kunnen bewerkstelligen: wedden dat we na deze plaat heel veel rauwere trap gaan horen? Wen er maar vast aan, want dit wordt het geluid van 2017, met Wilde Westen als trendsetters.