Beatport Nederland moet er al weer mee ophouden

Beslaglegging aandelen ID&T

Sjoerd Huismans ,

De malaise bij SFX Entertainment duurt voort. Het Nederlandse Alda Events, organisator van onder meer A Day at the Park en Amsterdam Music Festival, eist ruim 23 miljoen dollar van de ID&T-eigenaar. Bovendien maakt SFX-dochterbedrijf Beatport bekend dat het gaat stoppen met nieuws en streaming om weer puur een download-site te worden. Dat is een flinke strop voor het nieuwe Beatport Nederland: het kantoor in Amsterdam - in februari geopend - gaat sluiten.

Alda Events werd eerder voor de helft overgenomen door SFX, maar het Amerikaanse bedrijf kon niet aan een betalingstermijn voldoen vanwege financiële problemen. Daarop heeft Alda nu beslag gelegd op aandelen van onder meer ID&T en SFX Europe. SFX heeft nu de Amerikaanse rechtbank gevraagd akkoord te gaan met een schikking, maar wat het schikkingsvoorstel precies inhoudt is nog niet bekend.

Ook is er slecht nieuws voor SFX-dochter Beatport. Beatport werd drie jaar geleden overgenomen door SFX en het bedrijf van Robert FX Sillerman had grote plannen met het downloadplatform. De site kreeg een nieuws- en een streamingsectie, een videoplatform en opende kantoren in onder meer Amsterdam. Maar die kantoren moeten er 13 mei al weer mee ophouden: de focus komt weer volledig op downloadplatform Beatport Store te liggen. Bovendien worden vijftig medewerkers deze week ontslagen. 

Een flinke strop voor Beatport Nederland, dat pas sinds februari bezig is en er toen een jaar voorbereiding op had zitten. Directeur Joost Geurts zei in februari nog zich niet te kunnen voorstellen dat dit zou kunnen gebeuren, ondanks de aanhoudende problemen bij moederbedrijf SFX. ‘Ik heb geen idee wat er gebeurt met SFX in Amerika, daarvoor moet je bij hen zijn. Wat er bij het moederbedrijf gebeurt, heeft geen directe invloed op onze zaken hier. Net als ID&T en Awakenings is Beatport een gezond bedrijf.’

Dat blijkt nu een misrekening: door het uitstel van betaling dat SFX heeft aangevraagd moet er worden gesaneerd, aangezien SFX Beatport niet heeft kunnen verkopen. Dus blijken beslissingen van bovenaf nu toch invloed te hebben op de Nederlandse tak van Beatport. ‘Dergelijke beslissingen worden uiteraard niet op lokaal niveau genomen’, zegt Geurts vandaag tegen DJ Broadcast. ‘Moederberdrijf SFX heeft surseance van betaling aangevraagd, dat gebeurt onder begeleiding van FTI Consulting, een herinvesteringsmaatschappij. SFX heeft Beatport niet kunnen verkopen, daar handelt FTI nu naar door te saneren. Kantoren in L.A. en Nederland worden opgeheven, datzelfde geldt straks voor New York. Een lokaal platform behoort niet tot de nieuwe strategie.’