3voor12 Niet Te Missen Podcast (week 25)

O.a. Vant, Mumford & Sons, Sigur Ros en Aphex Twin

Redactie 3voor12 ,

In één uur helemaal bijgepraat met de nieuwste muziek in het Niet-Te-Missen uur, elke donderdag in 3voor12 Radio op 3FM. Gemist? Dan kan je het gewoon terugluisteren als podcast. Vanavond hoor je nieuwe tracks van o.a. Avalanches, Partysquad, Santigold en Weval. Let op! Vanwege de show van Coldplay is Niet Te Missen een uurtje eerder vanavond, van 22:00 tot 23:00 uur dus.

1. Vant - 'Karma Seeker'
Afgelopen weekend bewees Vant op Best Kept Secret nog maar weer eens waarom ze op nummer 1 van de 3FM Livelist staan. Daar speelde de Londense band ook deze nieuwe single, na 'Parking Lot' en 'Fly-By Alien' weer een catchy grunge/pop/punktrack. Volgens frontman Mattie is dit hun “meest filisofische song tot nu toe”. Vant is sowieso niet vies een diepzinnige tekst hier en daar, maar 'Karma Seeker' heeft wel heel veel lagen: “Het nummer gaat op zoek naar de betekenis van het leven”.

2. Weval - 'Days'
Het EK is hopeloos verloren, dus als je nog iets zoekt om je nationale trots in kwijt te kunnen hebben we iets voor je: Weval! Het Amsterdamse producersduo leverde eindelijk hun debuutalbum, scoorde daarmee meteen het Album van de Week op 3voor12 en een fel begeerde 8 op de moeder aller Amerikaanse muziekblogs, Pitchfork. Dat album kun je nu luisteren op de Luisterpaal, en je kunt ze gaan zien in Paradiso op 29 december.

3. Faberyayo x Tom Trago - 'Casualties Of A Vossenjacht'
Tijd voor een modern sprookje nu. Pepijn Lanen aka Faberyayo van e Jeugd van Tegenwoordig houdt wel van een zijprojectje op zijn tijd. Le Le ken je wel, van Skinny Jeans natuurlijk, en misschien heb je eind 2014 ook wel de EP Nacht gehoord, die hij samen maakte met producer Tom Trago. Tijdens die sessies met Trago maakten de twee ook deze track 'Casualties Of A Vossenjacht', die ze nu online hebben gezet.

4. MishCatt - 'Another Dimension'
Costa Rica is misschien niet het eerste land waar je aan denkt als exporteur van nieuwe popsterren, maar MishCatt bewijst dat het kan. Michelle Gonzalez maakte haar eerste solo-EP met één van de producers achter het Zweedse Miike Snow. Dat kun je behoorlijk goed horen op Another Dimension, een bruisende electropoptrack. En hij gaat lekker, met nu al negen miljoen streams op Spotify.

5. Four Tet - 'Field'
De Britse Keiran Hebden maakt als Four Tet al jarenlang furore als dj en producer van eclectische electronische muziek. Deze week bracht Four Tet een kliekjescompilatie uit, met werk uit zijn hele carrière wat je misschien nog niet eerder bent tegen gekomen. De hele collectie heet Randoms en is te vinden op Bandcamp. Field staat er ook op, en is het allereerste nummer wat hij ooit heeft uitgebracht.

6. Partysquad ft. La Rouge - 'Fassen'
De mannen van Partysquad hebben een nieuwe videoclip gedropt, en niet zomaar eentje. Deze is zeker niet safe for work, maar ook thuis verdient ie een behoorlijk grote waarschuwing voor de bizarre verloop van zaken. Hij is geregisseerd door Teemong, ook bekend als vaste kracht achter de clips van Fresku. 'Fassen' komt van de High Grade EP en ging in de clubs al behoorlijk lekker. De titel is trouwens slang voor “aanraken”, en daar windt de video geen doekjes om.

7. Mumford & Sons - 'Wona' ft. The Very Best Baaba Maal een Beatenberg
Mumford & Sons doen het al een tijdje zonder die kenmerkende banjo en met onwijs stoere leren jassen, maar voor deze track hebben ze weer iets nieuws gevonden. À la Paul Simon raakten ze tijdens hun tour door Afrika zo geïnspireerd, dat ze in Zuid-Afrika een EP opnamen met lokale muzikanten. Wona is een van de tracks van de Johannesburg EP.

8. Maggie Rogers - 'Alaska'
Je zal nog maar op school zitten om muzikant te worden, en dat Pharrell dan op bezoek komt. Dat is al vet. Dan hoort ie je liedje, en dan gaat ie potverdrie zitten huilen. Dat is er wat er gebeurde met de Amerikaanse singer-songwriter Maggie Rogers. De hitproducer was zo onder de indruk van haar liedje en verhaal dat hij het niet droog hield. Het filmpje van de ontmoeting ging viral, en nu is er dan de definitieve Soundcloudversie van de song.

9. Sigur Ros - 'Ovedur'
IJsland is een sprookjesachtig land, en fotogeniek ook. Dat weet de IJslandse indieband Sigur Ros als geen ander. Ze gingen 24 uur rondrijden over het eiland en zonden dat uit in een livestream. Dat was allemaal ter promotie van deze nieuwe single, sfeervol als altijd.  

10. 21 Pilots - 'Heathens' ​
Speciaal voor de aankomende superheldfilm Suicide Squad (waarin Jared Leto van 30 Seconds to Mars de Joker speelt) hebben de stuntpiloten van 21 Pilots dit nummer opgenomen. 

11. Hein Cooper - 'Rusty'
Dan een jonge nieuwe singer-songwriter uit Australie. Uit Sydney komt Hein Cooper, die met enkel een gitaar en een ritmebox de wereld wil gaan veroveren. Zijn liedje Rusty is supersimpel en zomers, en wordt bijgestaan door een serene video op een strand. Halverwege komen er ook ineens wat sprankelende synths de hoek om kijken.

12. Wolf Alice - 'Lisbon'
De Londense grungepoppers Wolf Alice zijn terug met een splinternieuwe single. De hypemachine is in Engeland al ongeveer aan het draaien, en hier in Nederland zijn ze ondertussen ook een aardige fanbase aan het opbouwen. We zullen zien of ze met deze nieuwe single nog een hoop zieltjes gaan winnen. 

13. The Avalanches - Subway''
Nu al een van de meest gehypete albums van het jaar is de comebackplaat van de Australische knip-en-plak-band The Avalanches. Het heeft dan ook even geduurd: tweede album Wildflower komt welgeteld zestien jaar na het debuut. Vanaf 8 juli kun je hem luisteren. Na 'Frankie Sinatra' en 'Colours' is dit de derde track die los komt.

14. Aphex Twin - 'CIRKLON3'
Tenslotte elektronicaheld en inspirator Aphex Twin. De Britse producer staat naast zijn experimentele muziek ook bekend om zijn freaky visuals, ook al hadden we in de laatste 17 jaar geen video meer van hem gezien. Nu heeft hij er eindelijk weer eentje uitgebracht, en zoals altijd is het weer iets bijzonders: de korrelige clip van 'CIRKLON3' is namelijk geregisseerd door een 12-jarige.