De 10 magische momenten van Lowlands 2016

Met o.a. een ringenkoning, het ultieme meezingmoment en een gigantische circlepit

Klaas Bakker ,

We werden overladen met geweldige shows die voor een onvergetelijk Lowlands zorgden, misschien wel de beste editie ooit. Grootse optredens werden afgewisseld met onverwachte momenten en juist die mix is Lowlands in een notendop. Dit waren de tien magische momenten volgens de 3voor12-redactie.

Sitdown Broederliefde
Hiphop zegevierde dit jaar in Biddinghuizen, met knallers van shows door onder andere Sevn Alias, Anderson .Paak en De Likt. Maar de grootste klapper kwam van Rotterdammers Broederliefde, die de Heineken-tent vakkundig sloopten. Was het vorig jaar de sit-down bij Rico & Sticks die onze Top 10 haalde, dit jaar is het die van Broederliefde die het publiek tot ver buiten de tent met gemak op de knieën kreeg.

Staatsiegeld
Ze kregen veel kritiek voor de kiezen om de subsidietoekenning van het Fonds voor de Podiumkunsten, maar op Lowlands fuckte De Staat die kritiek weg met een lekker dwarse set. De echte kick in the nuts gaf Torre door vanaf het podium biljetten met zijn eigen kop erop uit te delen.

Grootste circle pit ooit bij John Coffey
Eeuwig zonde dat John Coffey er (voorlopig?) mee ophoudt. Fans namen in stijl afscheid van Nederlands hardste band van het moment. Gelukkig kunnen we later zeggen dat we de beelden nog hebben, want die zijn indrukwekkend! Tijdens 'Heart of a Traitor' wordt het meest ambitieuze plan van de middag uitgevoerd: een circle pit om de vier centrale palen van de Bravo heen. Missie geslaagd? Wij denken van wel.

Helga’s House of Pain
Nieuw op Lowlands: Helga's House of Pain. Is dit dan de opvolger van de legendarische Magneetbar, Titty Twister en Oh Mega? Nee, met strippers, keiharde metal en hentai (= Japanse manga porno) staat Helga gelijk op zichzelf. De metalliefhebber heeft weer een reden om naar Lowlands te komen. Lang leve Helga’s!

The Black Madonna draait Madonna
We kondigden het al aan in onze tien ontdekkingen voor Lowlands: twee jaar geleden kende nog niemand haar, nu gaat The Black Madonna samen met Hunee de X-Ray afbreken. En hoe! De oranje feestloods kon niet voller toen Marea Stamper achter de decks aantrad. Als haringen in een ton danste de hele loods op haar set en later op die b2b-set met Hunee. Discoklassiekers, Chicago-house: het ging van soepel naar stevig en alles wat daartussen zat. Maar de nacht afsluiten met Madonna’s 'Borderline', die zagen we niet aankomen.

Yuri van Gelder
Lowlands kende afgelopen weekend nog een primeur: op wat sierlijke stagedives na konden we niet eerder een perfect geslaagde turnoefening in de Alpha zien. Na zijn olympische uitsluiting werd Yuri van Gelder voorpaginanieuws en het festival speelde handig in op de actualiteit door hem een spot in de grootste tent aan te bieden. De Alpha stond bommetje-vol, Van Gelder hing een minuut of drie in de nok en kreeg na afloop de Llord of the Rings-erepenning mee.

Broederliefde in het publiek van Noel Gallagher
Gallagher en zijn High Flying Birds zorgden zaterdagavond voor Britse taferelen. De complete Bravo zong de longen uit het lijf bij afsluiter 'Don’t Look Back in Anger', maar hét moment van de show was toen Gallagher twee jonge broertjes in het publiek aansprak: ‘Are you here alone? Are you lost? Are you Disclosure?’ En even later: ‘Please tell me that was one of the best things you’ve heard in your short lives.’ Tot slot verwijst Gallagher op uiterst cynische en komische wijze naar zijn lastige relatie met Oasis-broer Liam. Volgend jaar Noel op de plek van Hans Teeuwen dan maar?

DJ Dano's terugkeer op Lowlands
In 1997 gaf DJ Dano de kortste dj-set ooit op Lowlands en dat was echt niet zo gepland. Vanaf de eerste minuut vlogen het bier en de modder hem onder de oren. Het festival bleek destijds nog niet helemaal klaar voor de gabber-dj. Negentien jaar later wordt hij echter als een held onthaald bij de boekpresentatie van biografie Wat De Fok, Ouwe. Terecht.

De perfectie van LCD Soundsystem
De verwachtingen waren hoog na die briljante show van zes jaar geleden. Niemand dacht dat dat beter kon, maar James Murphy flikte het zondagavond gewoon met 'All My Friends' als groots voorbeeld van volmaaktheid. Zodra dat ene piano-akkoord wordt ingezet dat het hele nummer aanhoudt, beginnen overal mensen euforisch te dansen en te springen. Murphy staat vervolgens negen minuten te mijmeren over alles wat belangrijk en onbelangrijk is in het leven, terwijl het nummer aanzwelt. De ontknoping kent iedere LCD-fan, maar misschien niet precies wanneer-ie komt. Die twee zinnen uit volle borst: ‘Where are your friends tonight? If I could see all my friends tonight!’ De perfecte afsluiter voor Lowlands 2016!