Primeur: Lucky Fonz III maakt grimmige gabber op Hondenfluisteraar

In Je Nakie verschijnt op 5 februari

Timo Pisart ,

Schrik niet, maar het nieuwe nummer van Lucky Fonz III is het meest extreme dat hij ooit maakte. Het is een grimmige gabber-ballade (!) waarin hij zijn Thunderdome-teenage angst verbindt met een tekst over religie, seks en onderwerping. Luister Hondenfluisteraar hieronder. "Thunderdome was een uitlaatklep, die geluiden waren alsof mijn innerlijke woede een plekje kreeg."

Hondenfluisteraar begon ooit als een duistere folkballade, vertelde Lucky Fonz III vanavond in 3voor12 Radio, maar verwerd in de studio tot een hardcore-track die ook flirt met triphop. Op papier klinkt het wellicht als een verschrikkelijk slecht idee, maar het resultaat is werkelijk fantastisch. Normaliter is Lucky Fonz III niet zo bezig met sound, hij heeft een gitaar en probeert daarmee zijn ideeën over te brengen. Ditmaal ging het anders. Lucky Fonz III: "Nu dacht ik: het geluid moet een weerslag zijn van het nummer. Het gaat over onderwerping: je hebt misschien een verlangen naar een vorm van overheersing of overgave, maar het heeft ook een seksuele en politieke connotatie, een gevoel van woede en niet weten wat je moet doen. Ik associeer dat met een de frustratie die ik als tiener had. En de manier om daarmee om te gaan was voor mij: naar Thunderdome gaan. Dat was een uitlaatklep, die geluiden waren alsof mijn innerlijke woede een plekje krijgt. Hoe tof zou het zijn als mijn muziek dat ook een keertje deed? Toen ben ik er gewoon aan begonnen. Met een keyboard heb ik een heftige synthsound gezocht, en daarna heb ik opgezocht hoe je een gabber-snare-geluid maakt, geïnspireerd door Neophyte en de Rotterdam Terror Corps. Ik heb het opgebouwd alsof het Lego was.” 

Hondenfluisteraar staat op In Je Nakie, het nieuwe Nederlandstalige album van Lucky Fonz III dat op 5 februari verschijnt. Eerder hoorde je daarvan ook al Een Rare Tijd, verder belooft de troubadour ook hiphop, indierock, drum ’n bass en smartlappen. “Ik zing over religie, seks, geld, ziekte, politiek en ga zo maar door: ik heb mezelf nooit grenzen opgelegd. Dit keer wilde ik er niet alleen over kunnen zingen, maar er ook muziek over kunnen maken. Dit soort geluiden kan ik gebruiken omdat het in mijn hart zit, ik danste op die hardcore, op de drum ’n bass tijdens de Jungle Galaxy-feestjes in Doornroosje. Voor het eerst lukt het me om dat naar mijn eigen muziek te vertalen.”

Maar waarom heet het album eigenlijk In Je Nakie? “Allereerst sta ik ook in m’n nakie op de cover. Wel in de verte, maar de cover is ook heel spannend. En het heet zo…. Nou ja, ik heb er eigenlijk helemaal niet over nagedacht. Ik heb wel een theorie: het is een soort spel met clichés. Het is heel cliché om als songwriter je album Naked te noemen. Ik vind het wel leuk om daarmee te spelen. Het is ook iets wat een kind zegt, en ik wilde vrij zijn als een kind dat in zijn nakie rondrent. Dit is wat er gebeurt als ik zonder kostuum werk. En naakt roept ook seks op, een meer banale reden, wellicht. Het nummer na Hondenfluisteraar moest iets luchtiger worden, het heet Seks is Leuk, en ik zing erop met wie ik seks zou willen. Onder andere met Douwe Bob!”

In Je Nakie verschijnt op 5 februari via Top Notch en is door ons opgenomen in de lijst Tien meest veelbelovende Nederlandse albums van 2016. Hij presenteert het album op het festival Grasnapolsky.