De tien meest veelbelovende Nederlandse albums van 2016

Met o.a. Eefje de Visser, Lucky Fonz III, Orlando Voorn en Weval

Atze de Vrieze ,

Met Noorderslag voor de deur brengt de Nederlandse popmuziek zichzelf in stelling voor een vliegende start van het nieuwe jaar. Verschillende grote namen hebben al nieuwe albums aangekondigd, in de hoop op een goed festivalseizoen. Wat staat er allemaal op stapel? En naar welke tien albums kijken we het meest uit? Lees het hier, en luister vanavond naar 3voor12 Radio voor gloednieuwe muziek van De Staat, Eefje de Visser en Lucky Fonz III.

Eefje de Visser - Nachtlicht (Eefje’s Platenmaatschappijtje, 8 januari)
Na het succes van De Koek en Het Is keert Eefje de Visser nu terug met de broeierige stadsplaat Nachtlicht. Meer dan op de voorgangers maakt Eefje gebruik van elektronische elementen, die een sterk contrast vormen met haar zachtaardige, heldere stem. We zien Eefje op een zwoel, donker dansfeest onder water (echt waar), we zien haar in een raam aan de overkant zichzelf zien. We zien net als haar een balkon scheef hangen en kijken gespannen toe als een man haar arm grijpt en haar meeneemt naar het zand en de zee. "Hey, thuis heb ik ook zee, daar hoef ik niet voor mee!"
Luisteren: Scheef 

De Staat - O (Caroline, 16 januari)
En daar is alweer album nummer vier voor De Staat, een van de meest prominente rockbands van Nederland. Hun stijl is bekend: stijfjes dansbaar, woestijnheet, zwaar bluesy en luchtig poppy. Ooit begonnen als jeugddroom van Torre Florim, inmiddels al lang en breed een volwaardige band. Het album O werd vastgelegd op heilige grond: in het oude pand van Doornroosje, een absoluut popmonument in thuisstad Nijmegen. Kan De Staat ook dit keer verrassen? 

Luisteren: Peptalk en Get On Screen

Lucky Fonz III - In Je Nakie (TopNotch, 5 februari)
Na een Engelstalig album is het voor Lucky Fonz III weer tijd voor een Nederlandstalige, met het nummer Een Rare Tijd als veelbelovend voorproefje. Op het album belooft hij smartlappen, hiphop, folk, drum ’n bass en happy hardcore samen te smelten tot een logisch geheel. “Het is een gestoord album en gaat alle kanten op. Voor mij is een album een plek om mijn nummers te onderzoeken. Mijn repertoire neem ik mee als een soort onzichtbare zak vol cadeautjes. Ik deel ze uit waar mensen dat leuk vinden.”
Luisteren: Een Rare Tijd en Hondenfluisteraar

Lil Kleine - WOP (TopNotch, voorjaar)
Het ijzer is nog heet, dus smeden maar. Na een van de grootste doorbraak van afgelopen jaar werkten Lil Kleine en Ronnie Flex meteen keihard aan nieuw werk. WOP wordt gepresenteerd als album van Lil Kleine, maar platenmaatschappij TopNotch belooft dat er ook genoeg Ronnie op te horen zal zijn. Heeft het duo meer hits in petto? Gaan we weer dance cross-overs horen, of laat Kleine zijn voorliefde voor het Amsterdamse levenslied toe in WOP? 
Luisteren: Zeg Dat Niet 

Weval - album TBC (Kompakt, 13 mei)
Het hele afgelopen jaar al volgden we het Amsterdamse duo Weval al. Met een uitstekende EP bij Kompakt op zak maakten ze een zegetocht langs de kleinere podia van zo’n beetje elk festival, van Motel Mozaique tot Best Kept Secret tot DGTL. Hun melodieuze, warme elektronica sloeg keer op keer aan. Maar eigenlijk moet 2016 pas echt hun jaar worden, want in mei staat hun debuutalbum op de planning. Die EP is in allang niet meer te krijgen, dus hopelijk zetten ze bij Kompakt hoog in op deze release. 
Luisteren: Easier EP 

Orlando Voorn - In My World (Rush Hour, voorjaar)
“Orlando is voor mij een van de beste Nederlandse techno producers en zijn repertoire aan tracks is geweldig te noemen. Ik ben vereerd dat we met Rush Hour nu samen met Orlando deze release kunnen doen.” Aldus Antal Heitlager, head honcho van het toonaangevende label. Een instore tijdens Amsterdam Dance Event bewees dat de al lang in Amerika wonende veteraan dj en producer nog altijd vol vuur zit. In My World is een messcherpe, zeer gevarieerde house/techno release. 
Luisteren: In My World in vogelvlucht 

Kempi - Rap & Glorie (TopNotch, voorjaar)
Een terugkeer van Kempi, die hadden we in alle eerlijkheid niet meer verwacht. Zijn hele leven al had de Eindhovense rapper problemen met justitie, maar toen hij in 2013 veroordeeld werd voor loverboypraktijken leek hij echt van het toneel te verdwijnen. Maar het geloof in de muzikale kwaliteiten en de persoon Kempi gaat een stuk verder dan zijn strafblad, en dus staat voor het voorjaar weer een nieuwe release op de planning. Voorlopig weten we nog even niet of het nu een mixtape of een album is, maar daarover binnenkort meer.
Luisteren: Rap ’N Borie 

Indian Askin - album TBC (Warner, voorjaar)
Eerder deze week presenteerden we je de 12 van 3voor12, de nieuwe acts waar we ons geld op inzetten. Van die twaalf stond Indian Askin misschien wel het eerst vast, dankzij de sterke single The Answer. Ze zijn ook een van de weinigen van het lijstje die al daadwerkelijk een album beloofd hebben, voor later in het voorjaar. Verwacht gepolijste songs met een rauw hart, cryptische teksten en sterke hooks. Waarschijnlijk een van de grote nieuwe smaakmakers van het jaar.
Luisteren: Indian Askin live in 3voor12 Radio

Amber Arcades - Fading Lines (Heavenly, begin zomer)
Ook Amber Arcades staat bij die 12 van 3voor12, en haar album hebben we zelfs al helemaal kunnen horen. Twintig Annelotte de Graaf gaf al haar spaargeld uit aan een rijk en gevarieerd debuut, opgenomen in New York. Eerder kenden we Amber Arcades vooral van hun subtiele liedjes, maar op het album vind je net zo goed een zeven minuten durende krautrocksong, een lief 50s doo wop liedje en een felle indie-uithaal a la Courtney Barnett. De plaat verschijnt bij het label van o.a. Temples.
Luisteren: Constant’s Dream

Jameszoo - Fool (???, voorjaar)
Jameszoo, die kennen we als een onnavolgbare dj, een man die niet bang is een dansvloer leeg te draaien met onmogelijke keuzes, maar die je met diezelfde keuzes kan verwonderen en prikkelen. We kennen hem als een eigenwijze beatmaker die ook graag werkt met andere muzikanten, met elektronica als basis. De Bossche producer is al jaren bezig aan een debuutalbum, maar nu is het echt af. En hij belooft een prominent label voor zijn eerste meesterproef.
Luisteren: Jameszoo in Boilerroom 

Bevestigd

08-01 
Eefje de Visser - Nachtlicht (Eefje’s Platenmaatschappijtje)

15-01
Sranan Gowtu - 2 (Top-Notch)
Lea Kliphuis - The World Owes Me Nothing (Excelsior)
Indian Askin - EP (Warner)
Various Artists - De Jeugd Vertegenwoordigd (TopNotch, bekende artiesten coveren De Jeugd)

16-01
De Staat - O (Caroline)

22-01
Bird on the Wire - Elephanta (Meduse MagiQ)

29-01 
The Black Cult - The Black Cult (Suburban)

05-02
Lucky Fonz III - In Je Nakie (Top-Notch)
Causes – Under Bridges That You Built For Me (PIAS)
Bombay - Show Your Teeth (V2)
DeWolff - ROUX-GA-ROUX (Suburban)
Those Foreign Kids - 'Oh, Nothing' (Geertruida)

12-02 
Yuko Yuko - More Than Just A Facebook Friend (eigen beheer)
Rina Mushonga - Bullet EP (PIAS)
El Pino & The Volunteers - El Pino & The Volunteers (Excelsior)
Aafke Romeijn - Je Doet Je Best Maar (V2)

26-02
I Am Oak - Our Blood (Snowstar)
Birth Of Joy - Get Well (Suburban)

04-03
Roald van Oosten - Oh Dark Hundred (V2)

11-03 
Haty Haty (Blaudzun + David Douglas) - High As The Sun (V2)

12-03
Avery Plains - Avery Plains

16-03
Monomyth - Exo (Suburban)
Adam And The Relevants - Adam And The Relevants (Suburban)

26-03
Terilekst - Turquoise (Noah's Ark)

01-04 
Town of Saints - No Place Like This (Snowstar)

13-05
Weval - TBC album (Kompakt)

23-05 
Jungle By Night - TBC album 

Bevestigd voor het eerste halfjaar van 2016, maar nog geen exacte datum
Murda - We Doen Ons Best (Noah's Ark)
Orlando Voorn - In My World (Rush Hour)
Interstellar Funk - TBC EP (Rush Hour)
Max Meser - TBC album (PIAS)
Armand - Het Beste Van… (Top-Notch)
Bokoesam - TBC EP (Top-Notch)
Lil Kleine - WOP album (Top-Notch)
SBMG - Richting Kraaie (Top-Notch)
Kempi - Rap & Glorie (Top-Notch)
Amber Arcades - Fading Lines (Heavenly)
Jameszoo - Fool 
Indian Askin - TBC album (Warner)
The Brahms - TBC EP
Apneu - TBC album (Subroutine)
The Fire Harvest - TBC album (Subroutine)
Gallowstreet - TBC album
Dusty - Pigeon II (Noah's Ark)

Ook verwacht in 2016
Klangstof - album
Taymir - album 
Dotan - album 
St Tropez - album 
The Mysterons - album
Cut_ - album

En Jiggy Dje, waar blijft HET GROTE PLAATJE?!?!