Videoprimeur: Lucky Fonz III overkomt crisis in nieuwe Nederlandstalige ballade

Album In Je Nakie verschijnt 5 februari met invloeden van hiphop, happy hardcore en smartlappen

Timo Pisart ,

Troubadour Lucky Fonz III gaat weer op Nederlandse tour met het album In Je Nakie, dat op 5 februari zal verschijnen via Top Notch. Bekijk hieronder de primeur van de eerste track/videoclip Een Rare Tijd. “Mensen barsten in tranen uit als ik het live speel.”

De drugs gaan in de rondte alsof het koffie is, Lucky Fonz III schept op over geld en hij zingt hoe hij ‘eruit’ wil. Wie niet beter weet, zou zeggen dat Een Rare Tijd - een stemmige folkballade omlijst door synthesizers - een hiphop-track in schaapskleren is. “Misschien raakt het thematisch inderdaad wel aan de ruigere kant van hiphop”, aldus Lucky Fonz III. “Omdat ik bij Top Notch zit, krijg ik alle cd’s van Nederlandse rappers doorgespeeld. Dat sijpelt steeds meer door, denk ik.” De videoclip is in de Schotse hooglanden geschoten door fotograaf Sanja Marusic. “Het is een hele persoonlijke clip, omdat ik in Schotland heb gestudeerd en gewoond. Dat was voor mij zo’n periode die ik associeer met Een Rare Tijd.”

Hij zingt het nummer al lange tijd live “en mensen gaan echt huilen van het nummer. Iedereen herkent er iets anders in, telkens komt er iemand naar me toe die zegt: ‘Dit is mijn verhaal.’” Maar waar het echt over gaat? “Het verhaal van Een Rare Tijd is nogal mysterieus, ik ben nog aan het ontdekken waar het nummer over gaat. Het is best wel sick, hoe vaker ik het nummer hoor, over hoe meer het gaat. Er zitten allerlei autobiografische momenten uit verschillende tijden in die hier samenkomen. In het nummer wordt een soort verlies geleden. Het is de opener van mijn nieuwe album omdat het gaat over het gevoel: ‘Wat nu? Dit is er gebeurd in het leven, dit is waar ik nu sta en de toekomst is onzeker.’ Het gaat over het durven aanstaren van een crisis, van het echte leven, en je ziel niet verliezen.”

Na het Engelstalige album All Of Amsterdam is Een Rare Tijd het eerste voorproefje van het Nederlandstalige In Je Nakie. Op zijn vorige Nederlandstalige album Hoe Je Honing Maakt waren de teksten van Lucky Fonz III wat directer dan in zijn Engelse, meer poëtische werk. "Misschien is dát ook de hiphop-invloed. In het Engels sta ik ook meer in een traditie van Bob Dylan, Allen Ginsberg, William Blake en Walt Whitman, helemaal terug naar Shakespeare. Dat draag ik in het Engels meer met me mee, wellicht dat ik in het Nederlands meer met een schone lei begin en een minder sterke druk. In Nederland heb je natuurlijk ook een traditie van Armand, Drs. P en Jaap Fischer, maar zij voelen niet zo sterk als voorgangers. Wellicht ook omdat ik ze allemaal heb ontmoet."

Op het album belooft hij smartlappen, hiphop, folk, drum ’n bass en happy hardcore samen te smelten tot een logisch geheel. “Het is een gestoord album en gaat alle kanten op. Voor mij is een album een plek om mijn nummers te onderzoeken. Mijn repertoire neem ik mee als een soort onzichtbare zak vol cadeautjes. Ik deel ze uit waar mensen dat leuk vinden. Op een album maak ik een soort foto van die nummers en doe ze in een lijstje, terwijl de nummers zelf veranderlijk blijven. Een aantal nummers gaan over liefde, een paar over angst voor de toekomst en de dood, maar ook over terrorisme. Dat plan je helemaal niet, maar dat vind ik zo freaky: het is weer een weerslag van alles dat ik meemaak.”

In Je Nakie verschijnt op 5 februari. Lucky Fonz III presenteert het album op festival Grasnapolsky en gaat daarna op een uitgebreide clubtour door Nederland.